Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Ćaća u depri: Sanader je ljutit, sam je u ćeliji i šeta s Dolačkim

None Foto: 4

Bivši premijer i bivši policijski inspektor osuđeni su za isto kazneno djelo, a dobili su i jednaku kaznu - šest godina. Viđeni su kako satima šeću u krug po zatvorskom dvorištu

Ivo Sanader zatvorskim dvorištem šeta sa Željkom Dolačkim i njegovim cimerom iz ćelije, nekadašnjim čuvarom u Remetincu Šimunom G.

POGLEDAJTE VIDEO:

Zbog sigurnosnih razloga, kako ih netko ne bi napao ili vrijeđao, njih trojica nalaze se na posebnom odjelu. Sanader je, nakon što je u noći na petak imao cimera, sam u ćeliji. Pri dolasku u Remetinec vidjelo se, neslužbeno doznajemo, da je ogorčen i ljut pravomoćnom presudom Vrhovnog suda kojom je osuđen na šest godina zatvora i povrat 17,45 mil. kuna.

Foto: 24sata/PIXSELL

Ivo Sanader snimljen u austrijskom pritvoru 2010. godine 

No kako je više godina proveo u istražnom zatvoru, poznati su mu procedura, kućni red i pravila, pa će se na zatvorski režim brzo prilagoditi. Pregledala ga je zatvorska liječnica, a trebao bi i na specijalistički pregled u bolnicu izvan zatvora.

Bivši šef Službe organiziranoga kriminaliteta PU zagrebačke, Željko Dolački, podsjećamo, u zatvor se javio 7. veljače, dva dana nakon što je na sudu nepravomoćno osuđen na šest godina zatvora zbog krađe novca i zlata iz sefa iz središta zagrebačke krim policije.

Zagreb: Nastavljeno suđenje Željku Dolačkom optuženom za krađu zlata i novca iz policijske postaje | Autor: Marko Lukunic/PIXSELL Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Nestali milijuni i zlato nisu pronađeni, no Dolački će, nakon pravomoćnosti presude, morati vratiti i 3,3 milijuna kuna. Sanader i on osuđeni su za isto kazneno djelo i dobili su jednaku kaznu - šest godina zatvora. Sanader pravomoćno a Dolački nepravomoćno.

Pravosudni policajac Šimun G., neslužbeno doznajemo, godinama je radio u Remetincu. Uzeo je neplaćeno, no u ožujku su ga uhitili s još 13 ljudi u policijskoj akciji Zeko te je završio u pritvoru kao drugoosumnjičeni u skupini poreznih prevaranata koji su od siječnja 2018. na tzv. prevarama “nestajućeg trgovca” utajili 7,2 milijuna kuna PDV-a.Sanadera bi u ponedjeljak iz zatvora trebali odvesti na Županijski sud u Zagrebu, gdje mu traje suđenje u predmetu Ina-MOL. Terete ga da je od drugooptuženog čelnika MOL-a Zsolta Hernadija, kojem sude u odsutnosti, primio 10 milijuna eura, a zauzvrat MOL-u prepustio upravljačka prava u Ini. Bivši premijer susrest će se oči u oči s nekadašnjim prijateljem Robertom Ježićem. Ježić je svjedočio i 4. veljače, no stranke u postupku nisu ga stigle ispitati. Kako je morao ići na operaciju vrata, a odvjetnici su rekli da im trebaju dva dana da ga ispitaju, sud je odlučio da će Ježić odgovarati na pitanja u ponedjeljak i četvrtak. Osim Sanadera i njegovih odvjetnika, ispitivat će ga britanski odvjetnik William Boyce, koji zastupa Zsolta Hernadija. Ježić i Sanader poznaju se 19 godina. Ježić je na sudu ponovio da je na račun njegove švicarske tvrtke sjelo pet milijuna eura mita za Sanadera, koje je, tvrdi, potrošio.

Foto: Maja Furjana

- Kad sam obećao da ću vratiti novac RH, bio sam brzoplet. Nisam vodio računa o proceduri i pravilima. Novac u ovom trenutku nemam na računu tvrtke Dioki holding. No firma je živuća i on je evidentiran unutar poslovnih knjiga kao obaveza prema RH - rekao je svjedok. Ježić i Sanader optuženi su u slučaju HEP-Dioki, u kojem su nepravomoćno oslobođeni.

Komentari (106)
  • interesantno zašto sistem takvim lopužama ide u prilog pa i u buksi ima VIP tretman.

    7. 4. 2019,   18:29
  • Isto kazneno djelo, jedan 17, 5 ,drugi 3,3 miliona!!!! A kazna 6 godina, svakom. Iz ovog se može izvući vrlo mudra pouka.

    7. 4. 2019,   18:30
  • Treba otvorit Goli otok, tamo se ima šta radit pa i vrijeme brže prođe

    7. 4. 2019,   18:58