Obavijesti

News

Komentari 38

Čačić: Mediji i analitičari očajni su jer nam BDP nije pao 3,5%

Čačić: Mediji i analitičari očajni su jer nam BDP nije pao 3,5%
4

Čačić smatra da tek u trećem kvartalu dolazi stabilizacija. 'U četvrtom kvartalu ćemo vidjeti jesmo li na dobrom putu, a ja vjerujem da jesmo', rekao je Čačić

VIDEO

Imam dojam da su neki mediji i ekonomski analitičari očajni jer se nisu ostvarile njihove prognoze o padu BDP-a za 3,5 posto. Nesretni su i pitaju kako samo 1,3 posto. Pad bi bio i veći da nije bilo veće potrošnje, rekao je ministar gospodarstva Radimir Čačić na početku 16. nacionalnog savjetovanja o gospodarstvu i poduzetništvu u Sv. Martinu na Muri. 

Čačić kaže kako očekuje da će u drugom kvartalu pad iznositi 2 posto jer to govori zdrav razum, a da tek u trećem dolazi stabilizacija. 

- U četvrtom ćemo već vidjeti jesmo li na dobrom putu, a ja vjerujem da jesmo - rekao je Čačić. 

Čačić je komentirao i sniženje gospodarske prognoze koju je u Hrvatskoj u petak dao Moody's. Rekao je da su kreditne agencije jedino Hrvatskoj, koja je u skupinama zemalja s istom razinom ugroženosti, zadržale rejting. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Čačić: Naša prognoza je najbolja od bilo kojih zemlja u Europi 

- Ovo je apsolutno najbolje što bilo koja tranzicijska, i ne samo tranzicijska zemlja, u Europi u ovom trenutku ima, dakle zadržan kreditni rejting i to je jako važno - smatra Čačić. 

Linić: Prognoza Moody's-a nas treba zabrinjavati

Ministar financija Slavko Linić ocjenio je kako je evidentno da su negativni trendovi u prvom kvartalu utjecali na to da Moody's pozitivan outlook prema Hrvatskoj okrene prema negativnom. 

- Promjena prognoze neće na troškove naših zaduženja imati bitnih utjecaja, ali nas ipak treba zabrinjavati jer je Moody's bio još jedina agencija koja je smatrala da je u ovoj godini moguće okrenuti trendove, a sada je promijenila mišljenje - rekao je Linić. 

No, rekao je da nije pesimist i ne predviđa daljnje smanjenje rejtinga s obzirom na predviđanja da će drugi kvartal biti gori od prvog. 

- Za Hrvatsku bi bilo posebno opasno smanjenje investicijskog rejtinga na špekulativni, što bi imalo vrlo negativne posljedice - zaključio je ministar financija. 

Josipović: Problem je u krizi odlučivanja  

Inače, savjetovanje je otvorio predsjednik Republike Ivo Josipović. On je od Vlade zatražio da prekine krizu odlučivanja kako bi se pokrenulo gospodarstvo. Jedna od ključnih stvari, po njegovom mišljenju, aktiviranje je vlastitih resursa, ocijenivši da je problem prije svega u krizi odlučivanja. 

- Vrijeme i postupci odlučivanja danas su u Hrvatskoj neprimjereni, pa ih treba skratiti, pojednostavniti i deregulirati, te promijeniti društveni pogled i odnos prema poduzetništvu - poručio je Josipović.

Maras: Nakon četiri godine više je obrta otvoreno nego zatvoreno 

Ministar Gordan Maras pozvao je sve poduzetnike i obrtnike u savez za pokretanje gospodarstva i izlazak iz recesije. Iznio je da je nakon četiri godine u prvih 6 mjeseci ove godine otvoreno je 300 obrta više nego što ih je zatvoreno. 


Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 38
VIDEO

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka
VIDEO: CURICA NESTALA U SRBIJI

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka

BANJSKO POLJE, SRBIJA - Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag. Roditelji djevojčice ponovno su pozvani u policijsku postaju, ali za sada još nema informacija je li to povezano s kopanjem zemljišta oko kuće gdje je malena Danka nestala.
FOTO Ovo su muškarci koji su lagali da je Danka (2) kod njih: U kuću u BiH upali su specijalci
SNIMILI VIDEO NA TIKTOKU

FOTO Ovo su muškarci koji su lagali da je Danka (2) kod njih: U kuću u BiH upali su specijalci

Muškarci su tražili 50.000 KM za objavu informacija o nestaloj Danki Ilić (2)