Obavijesti

News

Komentari 34

Čačić posjetio vjetroelektranu: Svaki okret se pretvara u eure!

Čačić posjetio vjetroelektranu: Svaki okret se pretvara u eure!
3

U izgradnji vjetroelektrane Pometeno brdo sudjeluje 14 društava Grupe Končar i 15 tvrtki kooperanata iz RH. Sve ostale vjetroelektrane su izgrađene stranom opremom

VIDEO

Prvi potpredsjednik Vlade Radimir Čačić u ponedjeljak je obišao Končarevu vjetroelektranu na Pometenom brdu iznad Klisa vrijednu oko 200 milijuna kuna. Najavio je i nova ulaganja u proizvodnji električne energije kako bi se smanjio ogroman uvoz.

- Sad uvozimo 6 teravata  struje, mi smo 8. najveći uvoznik električne energije u svijetu. Stoga slijede ulaganja u Plomin s milijardu eura, pa  Senj-Kosinj s oko 600 - 650 milijuna eura, te plinske centrale od 500 MW od pola milijuna eura. Tijekom ove godine ugovorili smo i do kraja iduće će biti realizirano 270 megavata proizvedenih vjetrom, dva puta više nego je ukupno napravljeno u proteklih osam godina - rekao je Čačić.

Končar je na Pometenom brdu na 600 m nadmorske visine do ožujka  pokrenuo šest vjetroagregata. Projekt će dovršiti koncem godine puštanjem u rad svih petnaest "vjetrenjača" snage 1 MW i jedne od 2,5 MW,

- Ovdje se otvara prostor i za 20 megavata sunčeve energije koji bi se mogli realizirati u idućih 18 mjeseci. Ovo je jedina vjetroelektrana u Hrvatskoj gdje su korištene domaće čelične konstrukcije, što je ujedno i segment rješenja za brodogradnju, ali i industriju na kontinentu. Preko 80 posto ovdje ugrađenog je domaća komponenta. Nismo slučajno ovdje, ovo je brza investicija, svaki okret vjetrenjače se pretvara u eure. Povratak investicije je 8 i 9 godina, što je jako dobro. Ovo ćemo razvijati, ubrzati ćemo procedure oko zemljišta i dozvola, kazao je Čačić.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

U izgradnji vjetroelektrane Pometeno brdo sudjeluje 14 društava Grupe Končar i 15 tvrtki kooperanata iz Hrvatske. Sve ostale vjetroelektrane koje postoje u Hrvatskoj, poručili su iz Končara, izgrađene su sa stranom opremom. 

Čačić je na Pometenom brdu najavio kako će do kraja mjeseca biti objavljeni rezultati o investicijama u javnim tvrtkama postignuti do listopada. Očekuje da će biti realizirano 30-35 posto od planiranog.

- Očekujemo i da ćemo u zadnjem tromjesečju imati znatno ubrzanje jer smo planove javnim tvrtkama digli za 50 posto u odnosu na prošlu godinu - rekao je potpredsjednik Vlade.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 34
VIDEO

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10

Nakon objave prvih rezultata u HDZ-u je zavladalo oduševljenje, a u SDP-u razočaranje. Cijelo vrijeme traje prebrojavanje, ali SDP se ne miče sa 42 mandata...

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...
IZBORI 2024.

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...

Na stranicama izbori možete pregledati rezultate po izbornim jedinicama i gradovima , tj. pogledati kako se glasalo u vašem 'susjedstvu'...
Nove izlazne ankete: HDZ dobio jedan mandat, SDP gubi jedan. DP ima 13, Most skočio na 11
ZATVORENA SU BIRALIŠTA

Nove izlazne ankete: HDZ dobio jedan mandat, SDP gubi jedan. DP ima 13, Most skočio na 11

Do 16.30 sati na birališta je izašlo čak 50,60 posto birača, odnosno njih čak 1.605.472. To je više od 16 posto više nego 2020. godine, 13,4 posto više nego 2016. i čak četiri posto više od rekordne 2015. godine!