Obavijesti

News

Komentari 33

''Čačiću je najlakše reći da nije dobio ništa i da kreće od nule''

''Čačiću je najlakše reći da nije dobio ništa i da kreće od nule''
1

Ovo što je Vlada predstavila nije mapa investicijskih projekata nego prikaz nečega što je bilo i nekakve brojke za koje se pretpostavlja da će biti, kazao je Popijač

VIDEO

Bivši ministar gospodarstva Đuro Popijač osvrnuo se na optužbe aktualnog ministra Radimira Čačića da prijašnja vlada nije napravila ništa po pitanju investicija.

- Ovo što je Vlada danas predstavila nije nikakva mapa investicijskih projekata nego prikaz nečega što je bilo i nekakve brojke za koje se pretpostavlja da će biti ako se dogode neke investicije. Ovdje nisam uspio pronaći niti jedan konkretni projekt. Samo u protekloj godini investirano je preko 1.239,000.000 eura u javni sektor, a ponavljam oni planiraju u 2012. godini investirati 1.230,000.000 eura. A sad u čemu je tu razlika? Zapravo planiraju manje investicija nego što je realiziranih investicija u 2011. godini, prema njihovoj tabeli koja je danas prezentirana Vladi - rekao je Popijač te dodao:

- Upravo investicije u energetski sektor u protekloj godini su bile najizdašnije, sjetimo se Janafa, sjetimo se Plinacra i naravno investicija u energetski sektor. Sjetimo se interkonektora, dalekovoda prema Mađarskoj, gdje se zapravo još više pojačala stabilnost i sigurnost opskrbe električnom energijom, sjetimo se otvaranja plinskog interkonektora koji je spasio ove dane kada se temperatura spuštala ispod 20 stupnjeva, sjetimo se da se u posljednjih nekoliko godina gotovo pa završila izgradnja magistralnog plinovoda od istoka zemlje prema jugu. To je on zatekao, Čačić je zatekao 630 milijuna kuna keša u Janafu, zatekao je Janaf kojemu je vrijednost porasla za gotovo milijardu kuna. Nadam se da će znati oplemeniti sve što je zatekao i znati povećati vrijednost tih ulaganja te i dalje cijeniti važnost energetskog sektora u Hrvatsku - rekao je Popijač. Dodao je da ne vrijedi komentirati Čačićevu izjavu da je pronašao maglu u investicijama.

- Možemo pogledati sve što smo napravili i što ste i vi snimili, i to su dokumenti koji su neizbrisivi. Iz kojih izvora i razloga on to govori, to govori samo o njemu, a iz njegove tabele je vidljivo da će ulagati manje nego mi lani - ustvrdio je Popijač.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Na Čačićeve komentare osvrnuo se i bivši potpredsjednik vlade za investicije Domagoj Ivan Milošević koji je rekao da je Čačić nakon primopredaje vlasti dobio posebno izvješće iz njegova ureda.

- Dobio je poveliko izvješće koje u sebi sadrži popis svih javnih projekata koje je moj ured podržavao i gurao. Dakle, svih 20 milijardi kuna vrijednih projekata, u kojoj su fazi, imenom i prezimenom, dobio je oko 45 milijardi kuna privatnih projekata, s imenima investitora i fazom u kojoj se nalazi. U tom izvješću ne samo da smo bili detaljni, nego smo i dali do znanja što su bila putovanja, s kim se razgovaralo, u kojoj su fazi razgovori, pisma namjere pojedinih ozbiljnih stranih izvođača, izvještaj s Međunarodnog investicijskog foruma koji je vlada organizirala prošlog listopada. I na kraju, moj mali prilog, strategija stranih ulaganja - rekao je Milošević te dodao da je on osobno Čačiću predao te materijale te je najlakše danas reći da nije dobio ništa i kako jadan kreće od nule.

Podsjetio je na neke investicije bivše vlade.

- Zračna luka, investicije HEP-a Plomin i Ombla, investicije Janafa koje su pokrenute, pojedine investicije HAC-a i HŽ-a koje su pokrenute još prošle godine i trebalo ih je nastaviti, govorimo o desecima privatnih projekata. Reći ću jedan privatni projekt koji je osobito važan, to je LNG na Krku. Zainteresirane su najveća investicijska banka u energetici Macquarie, Quatar Petroleum koji je najveći na zemaljskoj kugli u LNG-u, to je ne samo nacionalno bitan projekt nego ima i srednjoeuropsku vrijednost. Za to nije bilo vremena, mogućnosti su velike, treba nastaviti gdje smo mi stali -pojasnio je Milošević te dodao da je nova Vlada mandat dobila voljom građana, pa neka sada pokažu što umiju i što znaju.

Kosor: Projekti Zračna luka, Brijuni... za Čačića su prodavanje magle

I Jadranka Kosor je komentirala optužbe Radimira Čačića.

- Očito su za gospodina Čačića prodavanje magle, primjerice, veliki projekt Zračne luke, Brijuni rivijera koje smo doveli do završetka natječaja, Kupari koje smo u potpunosti pripremili, ali i početak izgradnje energetskih projekata u Dubrovačko-neretvanskoj županiji. Osobno sam otvarala radove na nekoliko tih projekata gdje je investitor Hrvatska elektroprivreda, što je opozicija dakako ismijavala, sve su to projekti koji se realiziraju. Vlada koju sam vodila prošle je godine realizirala, odnosno potaknula i dovela do visoke razine ostvarenja dakako u različitim fazama, otprilike 20 milijardi. To su činjenice koje prvi potpredsjednik Vlade ne može uništiti. Činjenice su činjenice, one su lako dokazive i mi ćemo ih dakako dokazati i vjerujem na taj način pomoći i prvom potpredsjedniku Vlade u ostvarenju njegovih ambicija - rekla je Kosor. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 33
VIDEO

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10

Nakon objave prvih rezultata u HDZ-u je zavladalo oduševljenje, a u SDP-u razočaranje. Cijelo vrijeme traje prebrojavanje, ali SDP se ne miče sa 42 mandata...

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača
NAJVEĆA IZLAZNOST U 24 GODINE

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača

U usporedbi s proteklim godinama, ova izlaznost je za šest postotnih poena viša nego 2020. godine, 5,3 posto više nego 2016. godine, a premašila je čak i rekordnu 2015. godinu kada je do 11.30 sati glasalo 21,55 posto
Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...
IZBORI 2024.

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...

Na stranicama izbori možete pregledati rezultate po izbornim jedinicama i gradovima , tj. pogledati kako se glasalo u vašem 'susjedstvu'...