Obavijesti

News

Komentari 229

Čak 75.000 hrvatskih obitelji morat će ugraditi nove bojlere?

Čak 75.000 hrvatskih obitelji morat će ugraditi nove bojlere?
1

Europska direktiva: Poseban problem su visoki troškovi za sanaciju i prilagođavanje dimnjaka radu novih uređaja, a uštede kod uvođenja kondenzacijskih bojlera na godišnjoj razini čine tek tri posto

VIDEO

Uredba Europske komisije 813/2013, koja je u primjeni od rujna 2015., više ne dozvoljava prodaju klasičnih turbo-plinskih bojlera u EU te se radi energetske učinkovitosti traži ugradnja nove generacije uređaja za grijanje - kondenzacijskih bojlera, no visoki troškovi njihove ugradnje te sanacija dimnjaka problem su za 75.000 korisnika plinskog grijanja, upozoreno je u srijedu na radionici u HGK. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

00:43

Iz Hrvatske gospodarske komore (HGK) u priopćenju prenose izjavu člana Grupacije distributera i opskrbljivača energijom HGK Dubravka Duvančića da je u Hrvatskoj je 75.000 korisnika klasičnih bojlera, od kojih je 50.000 u Zagrebu te su poseban problem visoki troškovi za sanaciju i prilagođavanje dimnjaka radu novih uređaja, osobito u višestambenim zgradama.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

"Ukupni troškovi zamjene bojlera i sanacije dimnjaka mogli bi sljedećih godina dosegnuti i do dvije milijarde kuna", upozorio je Duvančić na radionici o promjeni uređaja za grijanje te mogućnostima zamjene u višestambenim zgradama. 

"Uštede uvođenjem kondenzacijskih umjesto novih klasičnih bojlera na godišnjoj razini čine tek tri posto, a posebno su veliki problemi u višestambenim zgradama u kojima je potrebna sanacija postojećih dimnjaka koja se teško provodi zbog jer je potrebno sudjelovanje svih stanara u tom procesu", ističe Duvančić. 

Dodaje kako u donošenju Uredbe nije sudjelovala struka te se nije vodilo računa o posebnostima u pojedinim zemljama EU te kako su primjerice u Njemačkoj za takvu Uredbu propisana i moguća izuzeća, kod vikendica i u slučaju neprimjereno visokih troškova.

"I u Hrvatskoj je potrebno tražiti izuzeće te omogućiti propisima zamjenu klasičnih starih bojlera s istim takvima novim bojlerima na postojećem sustavu. Takav će se zajednički zahtjev svih sudionika, uz objašnjenje nastale situacije i problema, uputiti u Ministarstvo gospodarstva i poduzetništva te zatražiti izmjene i dopune pravilnika koji će to omogućiti", istaknuo je Duvančić. 

Na skupu koji je okupio predstavnike svih koji su pogođeni tzv. zabranom ugradnje turbo-bojlera - plinoinstalatera i plinoservisera, dimnjačara, proizvođača plinske opreme i uređaja i operatora plinskih distribucijskih sustava, upozoreno je i kako zbog visokih troškova zamjene plinskih bojlera i sanacije dimnjaka dolazi do ugradnje klasičnih bojlera "na crno" i kupljenih u zemljama izvan EU te prelaska građana na kruta goriva na dimnjacima namijenjenih plinskom sustavu, što dovodi do opasnosti od trovanja i požara.

"Kako će se provesti servis uređaja koji je ilegalno postavljen te provesti stručna analiza i izdavanje tehničkih rješenja. Dimnjačari u tom slučaju ne mogu izdavati pozitivna rješenja", istaknuo je Dejan Lončarić iz Grupacije dimnjačara HGK.

I Tihomir Mihalić, voditelj HOK-ove sekcije servisera i plinoinstalatera, upozorava da postojeći dimovodni kanali nisu prilagođeni kondenzacijskim bojlerima te je problem zamijeniti klasične bojlere kondenzacijskima, osobito u višestambenoj zgradi. 

"Zamjenu bojlera i sanaciju dimnjaka moguće je provesti i sredstvima iz EU, ali nema dovoljno novaca za sve korisnike, a sljedeći natječaji će u tu svrhu biti 2019. godine. Stoga europskim sredstvima nije moguće riješiti pitanje 75.000 klasičnih plinskih bojlera u Hrvatskoj", kazao je Dražen Pomper iz tvrtke Monel.

Zdravko Vladanović iz Udruge predstavnika suvlasnika stanara Grada Zagreba smatra da su edukacija i komunikacija u ovom pitanju ključni i prijeko potrebni, prenosi se u priopćenju HGK. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 229
VIDEO

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'

Izbori su iza nas, obrađeni su svi glasovi, a sada kreće političko nadmudrivanje. Tko će s kime koalirati i stvoriti većinu...

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef
IZBORNA NOĆ U MOSTU

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef

Božo Petrov došao je nešto prije 19 sati, ali je netragom nestao, pričalo se da je otišao kući oko 22 sata. Ipak, zvali su ga nazad. Ubrzo više neće biti predsjednik i Most traži novog šefa stranke
Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...
KOMENTAR BORISA RAŠETE

Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...

Plus+ Birači nisu previše kaznili HDZ ni za brojne afere, niti za Lex AP, ni za Turudića. Naprotiv, uz ovako visoku izlaznost njihova politika dobila je legitimaciju. A za nastavak vladavine trebat će im solidna trgovačka vještina