Obavijesti

News

Komentari 5

'Čak 93 posto od svih učenika upisalo svoj prvi ili drugi izbor'

'Čak 93 posto od svih učenika upisalo svoj prvi ili drugi izbor'
1

Ohrabrujuće su vijesti da je ove godine prilikom upisa u srednje škole izražen pojačani interes za strukovno obrazovanje i deficitarna zanimanja, istaknula je Divjak

VIDEO

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak komentirala je u petak upise u srednje škole istaknuvši da je pojačan interes za strukovno obrazovanje.

Prijave budućih srednjoškolaca kroz Nacionali informacijski sustav prijava i upisa u srednje škole počele su 26. lipnja i trajale do 10. srpnja, a u petak su dovršene ljestvice poretka za sve programe. U školskoj godini 2018./2019. planiran je upis 45.276 učenika u 2080 razrednih odjela.

Nakon što su obrađeni podaci o prijavama, prije upisa koji počinju idućeg tjedna, Divjak je izjavila kako su ohrabrujuće vijesti da je prilikom upisa u srednje škole izražen pojačani interes za strukovno obrazovanje i deficitarna zanimanja.

Naglasila je da iz godine u godinu treba poticati taj interes te ohrabrivati učenike da se upisuju u strukovne škole i STEM područje.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Također je dobro da je 93 posto svih učenika uspjelo ostvariti svoj prvi ili drugi izbor. Upisali su se tamo gdje su željeli, što znači da i sami znaju procijeniti svoje kapacitete i prilike za upis. Još je oko 310 učenika ostalo neupisano, ali mjesta će biti na jesenskim rokovima - rekla je Divjak.

'Mijenja se slika strukovnog obrazovanja'

I dalje su najpopularnije gimnazije. U planu upisa četvrtina je mjesta u gimnazijskim programima, više od 40 posto za stjecanje strukovne kvalifikacije u trajanju od četiri godine, 16 posto u trogodišnjim programima, te nešto više od 10 posto za obrtnička zanimanja.

Ministrica je u vezi povećanog interesa za strukovna zanimanja navela računarstvo, elektrotehniku, medicinske sestre i tehničare, strukovna zanimanja iz područja ugostiteljstva i turizma – kuhare i konobare, kao i obrtnička zanimanja u drvnoj i grafičkoj industriji.

Mislim da se sad ipak mijenja slika strukovnoga obrazovanja, kazala je Divjak te podsjetila na predstojeća ulaganja u strukovne škole.

- Preko centara kompetentnosti u strukovno obrazovanje ulazi milijarda kuna u sljedeće dvije godine, ali mijenjamo i obrazovne programe i radimo na edukaciji nastavnika. Koristimo europske fondove, primjerice švicarski fond za razvoj novih standarda zanimanja, za koje sam sigurno da će zajedno, ruku pod ruku, s opremljenošću škola polučiti još bolji rezultat za strukovne škole. Strukovno obrazovanje definitivno izlazi iz geta - ocijenila je Divjak.

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

Četvrti je dan potrage za malom Dankom (2) u Srbiji! Na mjesto događaja stigle specijalne ekipe
NOVA SAZNANJA?

Četvrti je dan potrage za malom Dankom (2) u Srbiji! Na mjesto događaja stigle specijalne ekipe

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka
VIDEO: CURICA NESTALA U SRBIJI

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka

BANJSKO POLJE, SRBIJA - Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag. Roditelji djevojčice ponovno su pozvani u policijsku postaju, ali za sada još nema informacija je li to povezano s kopanjem zemljišta oko kuće gdje je malena Danka nestala.
FOTO Ovo su muškarci koji su lagali da je Danka (2) kod njih: U kuću u BiH upali su specijalci
SNIMILI VIDEO NA TIKTOKU

FOTO Ovo su muškarci koji su lagali da je Danka (2) kod njih: U kuću u BiH upali su specijalci

Muškarci su tražili 50.000 KM za objavu informacija o nestaloj Danki Ilić (2)