Obavijesti

News

Komentari 64

Čak 94% Hrvata smatra da je korupcija raširena u zemlji...

Čak 94% Hrvata smatra da je korupcija raširena u zemlji...
1

Istraživanje o percepciji korupcije provedeno je u listopadu prošle godine u 28 zemalja članica EU-a, s ukupno 28.080 ispitanika iz različitih društvenih i demografskih skupina

VIDEO

Golema većina, 94 posto ispitanika u Hrvatskoj, smatra da je korupcija u zemlji raširena, a 58 posto ih smatra da se u posljednje tri godine povećala, ali istodobno 80 posto tvrdi da u zadnjih godinu dana nije doživjelo ili svjedočilo slučaju korupcije, pokazuju rezultati Eurobarometra objavljeni u utorak.

Po percepciji korupcije najbolje stoji Danska, 75 posto ispitanika smatra da je korupcija rijetka u njihovoj zemlji, slijedi Finska, 74 posto, Švedska, 62 posto. S druge strane je Grčka, gdje 96 posto ispitanika smatra da je korupcija raširena, a slijede Španjolska, Cipar i Hrvatska s 94 posto.

Istraživanje o percepciji korupcije provedeno je u listopadu prošle godine u 28 zemalja članica EU-a, s ukupno 28.080 ispitanika iz različitih društvenih i demografskih skupina.

Prema tom istraživanju, 94 posto ispitanika u Hrvatskoj drži da je korupcija u zemlji raširena, pet posto kaže da je rijetka, a jedan posto ne zna odgovor. Prosječno u Europskoj uniji 68 posto smatra da je korupcija raširena, a 25 posto da je rijetka.
Natpolovična većina Hrvata, 58 posto, smatra da se u posljednje tri godine korupcija povećala, a 33 posto da je ostala na istoj razini. U Europskoj uniji ih 43 posto smatra da je povećana, a 36 posto da je ostala ista.

Većina ispitanika u Hrvatskoj, 59 posto, smatra da ih korupcija pogađa u svakodnevnom životu, a 38 posto se ne slaže s tom tvrdnjom. Na razini EU-a, 25 posto drži da ih korupcija pogađa u svakodnevnom životu, a 69 posto tvrdi suprotno.

Najkorumpiranijima u Hrvatskoj ispitanici drže političke stranke, njih 61 posto (EU - 61 posto), zatim političare na nacionalnoj, regionalnoj i lokalnoj razini, 59 posto (EU - 53 posto), sudove 58 posto (EU - 23 posto), policiju i carinu, 55 posto (EU - 31 posto). 
Na upit jesu li u zadnjih godinu dana doživjeli ili svjedočili nekom slučaju korupcije, 80 ispitanika u Hrvatskoj odgovorilo je negativno, a 16 posto pozitivno (u EU - 93 posto i 5 posto).

Na pitanje jesu li prijavili slučaj korupcije, 95 posto Hrvata odgovorilo je negativno (u EU 81 posto), a pozitivno samo 4 posto (u EU 18 posto).

U Hrvatskoj je slabo povjerenje u institucije u pogledu borbe protiv korupcije. Na upit kome bi najviše vjerovali da će preuzeti rješavanje korupcijskog slučaja, 34 posto ispitanika u Hrvatskoj navelo je policiju (u EU 60 posto), slijede mediji, dnevni tisak, novinari, 29 posto (u EU 14 posto), zatim specijalizirana agencija borbu protiv korupcije, 27 posto (EU 10 posto).

U zadnjih 12 mjeseci 65 posto Hrvata bilo je kod liječnika ili u bolnici, a 95 posto ih tvrdi da nije moralo dodatno plaćati ili dati vrijedan poklon medicinskoj sestri ili liječniku ili dati donaciju bolnici. Slični postoci su i na razini EU-a.
Velika većina ispitanika u Hrvatskoj potpuno ili uglavnom se slaže da favoriziranje i korupcija sprječavaju poslovno natjecanje (76 posto), 75 posto ih misli da je korupcija dio poslovne kulture, a 81 posto smatra da je politička veza jedini način da se uspije u poslu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 64
VIDEO

Obustavili potragu za Dankom (2) u Srbiji. Djed: 'Bugarska je blizu, bojim se da je oteta...'
JOŠ JE NISU PRONAŠLI

Obustavili potragu za Dankom (2) u Srbiji. Djed: 'Bugarska je blizu, bojim se da je oteta...'

Djevojčicu od jučer traže stotine ljudi. Tu su volonteri, policija, potražni psi, Gorska služba spašavanja, rudari, helikopteri, termovizijske kamere...

Pozlilo je ocu nestale djevojčice, napisao potresne riječi. Policija ispitala i mamu. Curici ni traga
MISTERIOZNI SLUČAJ IZ SRBIJE

Pozlilo je ocu nestale djevojčice, napisao potresne riječi. Policija ispitala i mamu. Curici ni traga

Svi se nadaju kako će djevojčica uskoro biti pronađena i vraćena svojim roditeljima. U tijeku je velika potraga za Dankom (2) na istoku Srbije. Prvi put su koristili i 'Amber Alert'
Tragedija u Njemačkoj: Autobus Flixbusa se prevrnuo, u nesreći poginulo najmanje pet osoba...
FOTO: STRAVIČNA PROMETNA

Tragedija u Njemačkoj: Autobus Flixbusa se prevrnuo, u nesreći poginulo najmanje pet osoba...

U autobusu je bilo 53 putnika te dvoje vozača. Uz pet poginulih više ljudi je teško ozlijeđeno u ovoj nesreći...