Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Čak dvije kuće ministra Lovre Kuščevića nisu u katastru

None Foto: Patrik Macek/PIXSELL

U istopadu 2011. dobio je odobrenje za građenje objekta od 77 kvadrata, a u siječnju 2016. i uporabnu dozvolu i to na vrlo domišljat način...

Niti malo mi nije neugodno. Sva moja imovina je uredno i transparentno navedena od prvog dana, za sve nekretnine imam građevinsku dozvolu. Žao mi je što sam zaboravio nekretninu evidentirati u katastru, ali ne radi se o skrivanju.

Poručio je u srijedu ministar uprave, Lovro Kuščević, komentirajući kuću koju posjeduje u Nerežišćima na Braču, a koju 11 godina nije upisao u katastar. Odnosno, kako je otkrio Telegram u utorak, upisao ju je kao pašnjak. Iako od te “livade” ljeti zarađuje popriličnu svotu novaca, 16.391 kunu tjedno kako stoji na Bookingu za najam vile, nije se svih ovih godina sjetio promijeniti to u katastru. Ima puno nekretnina, priznaje zahvaljujući Bogu, pa ne stigne voditi računa o svima. Nemoguće je, kaže, pratiti što je sve od imovine i gdje upisao pa su propusti mogući. No, apsurdno je da se takvi propusti događaju upravo ministru koji vodi taj resor. A prije toga je, još apsurdnije, bio i ministar graditeljstva i prostornog uređenja. U srijedu je novinarima imao potrebu naglasiti kako se ne radi o vili nego kući i to u kojoj živi.

'SVAKI DAN NOVA AFERA' Bernardić o pašnjak-vili Lovre Kuščevića: Ovo je Vlada afera

- Kako je moja supruga nezaposlena i nije uhljebljena, ona se ljeti iseljava kako bi ostvarila dodatni prihod - naglasio je Kuščević koji, prema tome što sam kaže, za razliku od supruge jest uhljebljen i to na plaću od 18.330 kuna.

I samo par sati nakon što je novinarima svojim smirenim tonom pojašnjavao kako se radi o propustu te da je podnio zahtjev za upis u katastar, Telegram je otkrio još jednu kuću koju je ministar zaboravio upisati u katastar. I to par metara dalje, točnije nasuprot ove. I ta se čestica u katastru vodi kao pašnjak i cesta. No, na 2648 četvornih metara nalazi se kuća, koja uopće i nije u građevinskom području. Kao i velika nadstrešnica od 40 kvadrata, veća od dozvoljenog, koju je ministar ustvari podigao nelegalno. Unatoč tome, ministar je uspio dobiti sve potrebne dozvole. U listopadu 2011. dobio je odobrenje za građenje objekta od 77 kvadrata, a u siječnju 2016. i uporabnu dozvolu i to na vrlo domišljat način. Naime, Kuščević je prvo zatražio dozvolu da na toj čestici izgradi štalu, koja se zakonski smije graditi na poljoprivrednom zemljištu, iako uopće nije imao stoku. Kad ju je izgradio, općina Nerežišće, kojoj je upravo on bio načelnik, donijela je novi prostorni plan kojim se omogućilo da se štale prenamijene u stambene zgrade što je Kuščević osobno potpisao. Ovakvi manevri u Hrvatskoj su sve češći.

NIJE JU UPISAO U KATASTAR Rent-a-pašnjak: Ovako izgleda vila Lovre Kuščevića na Braču

- Koliko čujemo s terena, u Hrvatskoj je u zadnje vrijeme vrlo popularno graditi nekakve poljoprivredne kućice u divljini koje se potom iznajmljuju na crno. A lokalni moćnici pritom mogu i izmijeniti prostorni plan gdje štale, “da ne smrde”, postaju stambene zgrade - ispričao je projektant za Telegram.

'Taj predmetni objekt je služio za uzgajanje kunića i peradi'

Ministar Lovro Kuščević odgovorio je na otkriće o drugoj nekretnini koju posjeduje.
"Nastavno na medijske natpise u svezi legalnosti dviju nekretnina u vlasništvu ministra Kuščevića u Nerežišćima, očitujemo se kako slijedi:  
Sukladno zakonskim propisima gospodarski objekt – štala u Nerežišćima izgrađena je prema građevinskoj dozvoli te je za istu ishođena i uporabna dozvola (završno Izvješće nadzornog inženjera), a predmetni objekt je služio za uzgajanje kunića i peradi. Kasnijim Izmjenama i dopunama Prostornog plana Općine Nerežišća zabranjena je izgradnja gospodarskih objekata- štala na udaljenosti od naselja manjoj od 200 metara. Kao kompenzacijska mjera za sve dotad izgrađene gospodarske objekte koji se nalaze u tom pojasu, omogućena je promjena namjene. Stoga je za predmetni objekt ishođena građevinska dozvola za promjenu namjene, a nedugo nakon toga i nova uporabna dozvola sukladno novoj namjeni. Prostorni plan, odnosno izmjene i dopune prostornog plana, usvojeni su odlukom Općinskog vijeća, a ne odlukom načelnika, a odnose se na cjelokupno područje Općine Nerežišća, točnije na svu gradnju unutar iste te na sve investitore pod jednakim uvjetima. Dakle, ne radi se o pogodovanju, već o izmjenama i dopunama Prostornog plana sukladno potrebama svih stanovnika Općine Nerežišća.
Istina je kako sam napravio propust i nisam predao zahtjev za upis u katastar, no čim sam upozoren, predao sam navedene zahtjeve i očekujem provedbu istih. Ukoliko bude pokrenut prekršajni postupak i budem prekršajno kažnjen, postupit ću po odluci suda.” 

Komentari (197)
  • Jedi govna narode, bolje niti ne zaslužuješ.

    19. 6. 2019,   17:01
  • procitao prve tri recenice teksta... I sramota od Drzave u kojoj ne zivim... Pozdrav iz daleka...

    19. 6. 2019,   17:01
  • Moj prvi komentar ovdje i zadnji vjerojatno.Sta jebete napaceni narod mnogo nas je i otislo radi takvih govana sto rade to sto rade a nemoze im nitko nista sami su po sebi skrojili zakone a koji k.... vi obljavljujete to sve kad narod to sve zna,sve sami lopov do lopova smijuurija.Covjek moze samo rec FUJ

    19. 6. 2019,   17:02