Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Capak roditeljima: Šaljite djecu u školu, sigurnost je visoka...

None Foto: Daniel Kasap/PIXSELL

Mi smatramo da imamo dovoljno kapaciteta da svakoga tko eventualno oboli možemo vrlo brzo izolirati, i njegove kontakte staviti u samoizolaciju, rekao je ravnatelj HZJZ-a o turističkoj sezoni

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Krunoslav Capak poslao je u petak umirujuću poruku roditeljima čija se djeca vraćaju u škole i svima koje zabrinjava navala turista u ljetnim mjesecima, ali i upozorio kako još nije vrijeme da se proglasi kraj epidemije.

- Epidemija koronavirusa je nešto što se nikad u povijesti nije dogodilo i naravno da svi strahujemo za svoje najmilije. Međutim, mi u Hrvatskoj imamo izvrsnu epidemiološku situaciju, što nam je dalo mogućnost da još malo dodatno popustimo mjere koje smo propisali za vrtiće i škole - rekao je Capak u Dnevniku Nove TV.

Istaknuo je kako su prve mjere HZJZ-a za ponovno otvaranje škola i vrtića bile usmjerene prvenstveno na to da se stvori što veća sigurnost za djecu, no da sadašnja epidemiološka situacija, s trenutno svega 133 oboljele osobe od covida-19 u čitavoj Hrvatskoj, daje mogućnost da se te mjere dodatno popuste.

- Zato smo napravili nove preporuke koje daju visoku razinu sigurnosti. Poruka roditeljima je da pošalju djecu u školu. U školama će se organizirati jedna vrlo visoka razina sigurnosti. Apsolutne sigurnosti nema nigdje, ali škole će napraviti sve da ta sigurnost bude maksimalna - poručio je Capak roditeljima.

Umirujuću poruku ravnatelj HZJZ-a uputio je i svima koji su zabrinuti da bi dolazak turista u ljetnim mjesecima mogao izazvati novi val zaraze.

- Mi smatramo da imamo dovoljno kapaciteta da svakoga tko eventualno oboli možemo vrlo brzo izolirati, i njegove kontakte staviti u samoizolaciju - rekao je.

Po njegovim riječima, u turističkim objektima na hrvatskoj obali stvorena je visoka razina sigurnosti i Hrvatska ima dovoljno kapaciteta da liječi i turiste.

Bit će organizirane turističke ambulante 

- Bit će organizirane turističke ambulante. Neki hoteli su već rekli da će oni organizirati posebne liječnike za svoje objekte. Ako netko oboli, mi smo u svakom slučaju u stanju organizirati transport na siguran način u zemlju otkuda je došao, ali ako bude potrebno, imamo dovoljno kapaciteta da ih i liječimo - zaključio je Capak, koji ipak upozorava kako još nije došlo vrijeme da se proglasi kraj epidemije.

- Mi razmišljamo o tome cijelo vrijeme i nadamo se tome. Međutim, uvjeti za to se još uvijek nisu stvorili jer mi još uvijek imamo cirkulaciju virusa u našoj populaciji, iako je to jako mali broj. Dakle, virus je još uvijek ovdje, mi još uvijek imamo ljude hospitalizirane i na respiratoru. Još nije vrijeme da se proglasi da nema više epidemije - poručio je.

Tema: Hrvatska

Komentari (33)
  • KOVID je na godisnjem do izbora?A poslje cete nas opet zatvoriti kao pse.Teski hdz-ovac vidi se

    22. 5. 2020,   20:43
  • A zašto onda sva djeca ne krenu u školu?

    22. 5. 2020,   20:48
  • ljudi lakrdija da li još netko njima vjeruje mislim i oni koji su vjerovali više nevjeruju

    22. 5. 2020,   20:50
Message