Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Cappeli: Vjerujemo u rješenje po pitanju PDV-a za ugostitelje

None Foto: Nel Pavletic/PIXSELL

Ministar turizma Gari Cappelli u utorak je izjavio kako Ministarstvo turizma vjeruje da je moguće naći rješenje za stopu PDV-a za ugostiteljstvo, te da je to za sada na tragu nekog oblika smanjenja stope za hranu.

- Uvjeren sam da će se u sklopu priprema četvrtog kruga poreznih rasterećenja u mandatu ove Vlade, a koje su u tijeku, zahvatiti i dio turizma i ugostiteljstva, kazao je Cappelli za Hinu.

Dodao je da "ovog trenutka imamo diferenciranu stopu od 13 posto za smještaj, a radi se maksimalno da se izjednači u tom dijelu, dakle oko 13 posto, i za hranu".

Naglasio je da se o tome ozbiljno razgovara u Vladi, te da će, kako se nada, o tome ministar financija Zdravko Marić do kraja ovog mjeseca nešto reći, kada bude predstavljao idući krug poreznih rasterećenja.

Stopa PDV-a za ugostiteljstvo od 25 posto određena je u jesen 2016. i od tada se turistički sektor nada i traži nižu stopu, u skladu s onima koje su u većini mediteranskih i Hrvatskoj susjednih zemalja, a koje se kreću od 5 do nešto malo iznad 10 posto.

Tema smanjenja PDV-a za ugostiteljstvo ponavlja se u javnosti svako malo zadnjih nekoliko godina, a zadnjih par mjeseci i više nakon što su iz Hrvatske udruge turizma i koordinacije ugostitelja Hrvatske apelirali i na Vladu da snizi tu stopu zbog nastavka investicija, ali i povećanja plaća zaposlenima.

Kako se sve više osjeća i vidi nedostatak radnika, pogotovo kvalitetnih, u turizmu i ugostiteljstvu, iz sektora dolaze poruke da bi poslodavci sa smanjenjem stope PDV-a mogli radnicima povećati plaće i tako ih zadržati.

Osim ugostitelja i hotelijera, i turističke odnosno putničke agencije također godinama očekuju sniženje stope PDV-a na svoje usluge, koja je sada 25 posto, kao i rješavanje pitanja dvostrukog oporezivanja domaćih agencija, koje su, po ocjeni strukovnih agencija i udruženja u nekonkurentnom položaju u odnosu na europske.

(mz)

Komentari (11)
  • Ma mrš i ti tvoje ideje...pa zar mi i dalje trebamo "tustu gusku mazati po vratu"...dok vi samo EURE brojite

    9. 7. 2019,   15:00
  • a ostali ?????....pa ugostitelji su najveći muljatori....a sad im još radite ustupke

    9. 7. 2019,   15:04
  • Nije problem u PDV-e nego u maržama preko 1000%,pa boca vode je po kafićima 35,00 K.N.,kuglica sladoleda od 10 do 15 kuna,u tome je problem gospodo

    9. 7. 2019,   15:59