Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Cappelli: Turistička pristojba moći će se naplatiti za kruzere

Općinska i gradska vijeća odlučit će hoće li uvesti tu taksu, kazao je ministar turizma. Turističke članarine oslobođena je 21 djelatnost među kojima su računovođe, frizeri, dok je za 12 djelatnosti ona smanjena

Na početku sjednice Vlade premijer Andrej Plenković podsjetio na obljetnicu članstva u NATO-u, ali i akcije Plitvice. Naveo je kako je od ponedjeljka s radom počeo Državni inspektorat, koji je, kažem jedna od važnijih reformi u ovom mandatu. Naveo je kako će sve inspekcije sada djelovati objedinjeno.  

- Tranzicija je provedena dobro' - kazao je premijer. 

I početak rada Fortenove grupe bila je jedna od tema. Plenković je podsjetio da je nakon velike krize u Agrokoru Vlada je pristupila rješavanju tog problema koji je prijetio velikom gospodarskom krizom. 

- Vlada je reagirala pravodobno i stvorio se novi model insolvencijskog gospodarstva. Uloga države je konzumirana bez troška za proračun i građane. Odgovornost je sada nove uprave da nastave raditi sukladno tržišnim uvjetima - rekao je premijer. 

Vlada je u saborsku proceduru uputila tri turistička zakona. Među njima je zakon o članarinama u turističkim zajednicama te zakon o turističkoj pristojbi. Resorni ministar Gari Cappelli izvijestio je kako se značajno smanjuje broj obveznika plaćanja članarine. 

- Čak smo 21 djelatnost oslobodili plaćanja članarine među kojima npr. računovodstvene djelatnosti, prevoditeljske, frizerske, usluge tumača, informacijske i druge usluge. Osim toga za 12 djelatnosti snižavamo koeficijent. Smanjuje se i broj stopa za obračun članarine s dosadašnjih 28 na 5 što predstavlja značajno administrativno rasterećenje, koje je bilo u planu Vladu - kazao je. 

Naveo je kako obrtnici i tvrtke koje obavljaju djelatnosti na potpomognutim područjima plaćaju članarinu umanjenu za 20 posto. Novina je da se formira Fond za turistički nedovoljno razvijena područja na kontinentu, a predloženo je da se u njega od članarina izdvaja devet posto u odnosu na dosadašnjih sedam i pol posto. Odluku o visini boravišne pristojbe više neće uredbom određivati Vlada nego županijske skupštine i to temeljem pravilnika kojim ministar utvrđuje najniži i najviši iznos. Za potpomognuta područja turistička pristojba bit će umanjena do 30 posto. 

- Dva i pol posto sredstava uplaćivat će se u Fond za nedovoljno razvijena područja i kontinent, a novost je i da se dva posto sredstava od turističke pristojbe izdvajaju za fond za udružene turističke zajednice.

Novost je i da obveznici plaćanja turističke pristojbe postaju i brodovi na kružnom putovanju u međunarodnom pomorskom prometu i međunarodnom prometu na unutarnjim vodama. 

- Općinska i gradska vijeća odlučuju žele li ili ne tu taksu uvesti - kazao je ministar.

Vlada je u Sabor poslala izmjene Zakona o prostornom uređenju i Zakona o gradnji. Uvode se novosti u sustav građevinskih dozvola.  

- Tri su ključne promjene: smanjenje procesa za izdavanje dozvola, pojeftinjenje izdavanja dozvola te ograničavanje rokova javnim službama za očitovanje. Cilj je da sustav što učinkovitije služi građanima - rekao je resorni ministar Predrag Štromar.

Nacionalna sveučilišna knjižnica ide u rekonstrukciju, a zato će se izdvojiti 43,4 milijuna kuna uključujući i PDV. Vlada je dala suglasnost da NSK angažira tvrtku ING-GRAD za izvođenje radova rekonstrukcije. Nacionalna sveučilišna knjižnica bit će središnje mjesto za provedbu aktivnosti predsjedanja Europskom unijom. 

Komentari (4)
  • ...samo nek se kese pune....zna se tko će potrošiti...

    4. 4. 2019,   13:40
  • Masovni turizam pa ni kruzeri nisu za Hrvatsku. Sta cemo sa smecem i otpadima, prljavim vodama i prekomjernim zagadjivanjima. Stavite to u kalkulacije dok se nismo poceli trovati.

    4. 4. 2019,   12:47
  • Drugovi bioloski samo vi izmisljajte poreze i globe dok vas i turisti ne pocmu izbjegavat isto kao uspjesni biznismeni i posteni poslovni ljudi koji bi ulagali svoj novac ali se boje vas.

    4. 4. 2019,   22:51