Obavijesti

News

Komentari 9

Carevića Alekseja i najmanja je ogrebotina mogla 'doći glave'

Carevića Alekseja i najmanja je ogrebotina mogla 'doći glave'
1

Ruski prijestolonasljednik bolovao je od hemofilije, poremećaja zgrušavanja krvi. Tada nije bilo lijeka za bolest, no znalo se da se prenosi po ženskoj liniji. Carica je zbog toga bila vrlo depresivna i nesretna...

VIDEO

Povodom 100. obljetnice brutalnog smaknuća ruske carske obitelji Romanov donosimo vam specijal o dinastiji koja je Rusijom vladala čak 300 godina. Zadnji pripadnici dinastije, car Nikolaj II. i carica Aleksandra te njihovo petero djece skončali su 17.srpnja 1918. godine od boljševičke ruke.

Nakon četiri kćeri ruski car Nikolaj II. Romanov napokon je 1904. godine dobio sina i prijestolonasljednika. Usred rusko-japanskog rata u St. Petersburgu su se oglasili topovi. Rođen je carević Aleksej. Željno očekivani sin kojem je majka Aleksandra prenijela gen za hemofiliju.

Prvih šest tjedana sve je izgledalo idealno. Svi su mislili da je na svijet došao zdrav ruski nasljednik. Prekrasna beba. Prvi znakovi bolesti pokazali su se krvarenjem iz pupka, kada je Alekseju bilo točno šest tjedana. Doskora su tamne modrice, zadobivene blagim udarcima pri puzanju ili pokušajima hodanja, potvrdile dijagnozu.

Tsarina And Son

Mogao je umrijeti i od najmanje ogrebotine

Premda je ljepuškasti plavokosi i plavooki dječak stalno bio 'pod staklenim zvonom' on je odrastao u energičnog, zabavnog i znatiželjnog dječaka. Njegova bolest naučila ga je da bude jak, strpljiv i milostiv prema drugima. Kako boležljivi carević nije imao puno prijatelja i uglavnom se družio sa starijim sestrama najveću radost su mu predstavljali kućni ljubimci. Mačka Kotka i pas Joy koji se gotovo nikada nije udaljavao od svog malog vlasnika.

Nitko od carskih liječnika nije uspijevao pomoći careviću kad bi bio toliko loše da se nije mogao pomaknuti iz kreveta. I najmanja ogrebotina dovodila ga je u smrtnu opasnost.

- Sve se podredilo tome da eventualan pad prođe bez posljedica: namještaj je meko tapeciran, pravljene su lagane igračke, dodatno oblagana prijevozna sredstva, a igrališta su bila posuta sijena..Deset punih godina uz Alekseja se nalazio i nad njim bdio gorostasan mornar Deregjenko, dobričina koja ga je nosila s lakoćom kao da je komad spužve - piše u svojoj knjizi 'Zdravica Romanovima' Ivan Grljušić.

Jedino je Rasputin, mistik iz Sibira na neki čudan način svojim posebnim moćima znao odagnati dječakovu bol.  Čak ga je u više navrata spasio smrti. Nakon susreta sa Rasputinom dijete ne bi bilo izliječeno, ali bi bilo iscijeljeno. Dječak bi se nakon Rasputinovih seansi digao iz kreveta. To je bilo dovoljno da car i carica počnu Rasputina smatrati svojim duhovnim savjetnikom i što su željeli da on uvijek bude u blizini njihove obitelji.

Little Russian Princes

Bolest od koje obolijevaju samo muškarci

Carica Aleksandra bile je svjesna da je opaku bolest u obitelj donijela ona i da je zbog njene 'loše krvi' njezin sin bolestan. Naime, Aleksandra je bila unuka britanske kraljice Viktorije, koja je bila prva poznata članica kraljevske obitelji prenosilac hemofilije. Dvije od njenih pet kćeri bile su također prenosioci hemofilije, a udate su u druge kraljevske obitelji u Europi. 
Njezina kći Alice udala se za vojvodu od Hessena i živjela većinom u Njemačkoj te je rodila sedmero djece, a među njima i kći Alexandru na koju je prenijela gen za hemofiliju.

Nosioci gena tog poremećaja zgrušavanja krvi su žene, no bolest se manifestira isključivo među muškim potomstvom.Tako da hemofiliju dobivaju samo muška djeca, a ženska je mogu prenijeti, no ne pokazuju nikakve  simptome.

Od sedmero djece Viktorijine kćeri Alice jedan sin je imao hemofiliju, a dvije kćeri, od kojih je i majka ruskog carevića bile su nosioci, a da se to nije ni znalo. 

Carica koja je bila i inače vrlo pobožna nakon rođenja sina i dijagnosticiranja njegove bolesti konstantno se molila za čudo. Pokušavala je na sve načine pronaći lijek za sina,  ali svi su pokušaji bili uzaludni. Predana i posesivna na sve načine pokušala je zaštiti svoj sina jedinca. Aleksej je morao biti jako pažljiv prilikom igre jer bi svaka, i najmanja povreda dovela do slijevanja krvi u zglobove i tada bi nastala nepodnošljiva bol. 

Svi su pazili da se slučajno ne povrijedi

Uz mladog princa uvijek su tu bile dvije medicinske sestre koje su ga štitile i pomagale da se ne povrijedi. Također, cijelo djetinjstvo pratila su ga dva mornara koja bi bila tu da ga nose ako bi mu se nešto dogodilo.

Sa osam godina na obiteljskom odmoru pao je i ozlijedio nogu. Skoro je umro. Tada su supružnici Romanov prvi put primili Rasputina koji je odagnao bol i spasio dječaka. Od tog trenutka Rasputin je postao njihov bliski prijatelj. On im je poručio tada da će maleni carević živjeti.

I zaista, Aleksej je skončao kad i cijela njegova obitelj. Dana 17.srpnja 1918. smaknuli su ih boljševici u podrumu kuće u Jekaterinburgu gdje su ih držali u zatočeništvu. Posljednji ruski carević i nasljednik ruskog trona imao je samo 13 godina.
 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 9
VIDEO

'Sočni' detalji iz života fatalne Coco: Voljela plemića i nacista
MIRIS SKANDALA

'Sočni' detalji iz života fatalne Coco: Voljela plemića i nacista

Ljubiteljica aristokracije, milijunaša i nacista - genijalna modna ikona Coco Chanel cijelo vrijeme okupacije Francuske provela je u hotelu Ritz gdje je bila smještena nacistička vrhuška

Toranj smrti: I danas živimo u strahu da ćemo izgorjeti živi...
GRENFELL TORANJ

Toranj smrti: I danas živimo u strahu da ćemo izgorjeti živi...

Poznati londonski neboder Grenfell na današnji dan prije dvije godine planuo je kao šibica. U požaru je život izgubile 72 ljudi, dvoje ih je podleglo ozljedama u bolnici dok je 70 ljudi bilo ozlijeđeno
Sloboda i strah na Kosovu: 'Da tu nije NATO, izbio bi novi rat'
20 GODINA OD PREKRETNICE

Sloboda i strah na Kosovu: 'Da tu nije NATO, izbio bi novi rat'

NATO-ova tromjesečna intervencija zaustavila je nasilje između albanskih separatista i srpskih snaga kojima je upravljao Slobodan Milošević. Iako je nasilje zaustavljeno, dvije se strane nikada nisu pomirile u cijelosti