Obavijesti

Promo sadržaj

Čari blagdanskog stola s okusima slatkovodne ribe

Čari blagdanskog stola s okusima slatkovodne ribe
4

Blagdanski ugođaj najljepše je smišljati kako iznenaditi obitelj i prijatelje specijalitetima koje još nisu probali. Portal Hrvatska 365 Gourmet pomoći će vam u odabiru restorana koji nude jela od domaćih sezonskih namirnica koja će zasigurno oduševiti vas i vaše goste

Blagdanski jelovnici idealna su prilika za šarmirati goste i prepustiti se kreativnosti.  Iako nezasluženo vrlo zapostavljena slatkovodna riba, osvojit će vas istančanim okusima, nebrojenim mogućnostima priprema, ali prije svega kvalitetom, dostupnošću i svježinom. Portal Hrvatska 365 Gourmet pronašao je za vas najzanimljivija jela sa slatkovodnim ribama koja možete pronaći u domaćim restoranima.

Visoka kvaliteta riječne ribe

Hrvatska, posebice kontinentalni dio obiluje riječnom ribom, bilo iz uzgoja, ili prirodnih staništa. Bogati riječni fond obiluje s preko 150 vrsta riječnih riba, od kojih tradiciju spravljanja i gastronomsku važnost imaju šaran, som, smuđ, štuka, pastrva i kečiga. U zimskim mjesecima od listopada do veljače period je lova i izlova riječne ribe. Zbog niskih temperatura vode, riječne ribe najčešće smanjuju prehrambene aktivnosti i miruju tako da su zimski mjeseci idealni za pripremu svježe slatkovodne ribe.

Baked carp with potatoes and onions

Okusi tradicije u gurmanskim fiš paprikašima, perkeltima i brudetima

Fiš paprikaš simbolizira istinsku gastronomsku gozbu, od pomno biranih namirnica sve do strpljive pripreme. U fišu se uvijek priprema nekoliko vrsta slatkovodne ribe poput šarana, soma, štuke, pastrve, grgeča ili amura. Prije pripreme ribu je potrebno dan prije marinirati. S obzirom da se riječna riba termički brzo obradi, marinada se priprema kako bi meso dulje zadržalo konzistentnost i da se ne bi raspalo u kuhanju, ali i zbog ravnoteže okusa, ponekad intenzivnih aroma riječne ribe.

Marinada može biti jednostavna, samo limun, ili se možete poigrati okusima i dodati luk, češnjak, peršin, kopar, đumbir ili pak neko od klasičnih vinskih sorti kontinentalne Hrvatske poput rajnskog rizlinga ili škrleta. 

Fiševi, perkelti i brudeti neovisno o gastronomskoj različitosti krajeva iz kojih izvorno dolaze, ujedinili su slične namirnice u istom loncu. Priprema počinje s lukom, češnjakom koji se poprže, na njih se stavlja rajčica, svježe narezana paprika, sušena chili papričica, voda, a kada se napravi fina juha, stavljaju se komadi ribe te se sve zajedno kuha.

Ako ste željni u adventskim danima probati jedinstvene specijalitete s riječnom ribom predlažemo da vaše putovanje započnete u Slavoniji. U hotelu Dunav uz renomirana iločka vina možete uživati u ražnjićima od soma na žaru te smuđa ili soma.

restoranu Stari podrumi u blizini Dunava možete probati platu riječne ribe (prženi šaran, smuđ u pivskom tijestu, smuđ u kukuruznom brašnu sa žara, som u plodovima srijemskih njiva) uz prilog lešo povrće i kuhani mladi krumpir.

U požeškoj kotlini smjestio se restoran Stari Fenjeri koji je jedinstven po svome ribnjaku. „Uz  restoran vlasnici smo pastrvskog ribogojilišta te ribu vadimo pred gostom i po potrebi. Uz pastrvu u manjoj količini imamo i vlastiti uzgoj šarana i druge ribe. Riba koja nam nedostaje isključivo se kupuje živa koju držimo u čistoj izvorskoj vodi kako bi se očistila od mulja i po potrebi pripremamo za goste.“ – ispričao nam je vlasnik Petar Odvorčić. Specijalitet restorana je dimljena polovica šarana prigotovljena na žaru.

A uz prekrasan ugođaj Rastoka predlažemo da probate specijalitete od pastrve koje pripremaju u restoranu Mirjana.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Otkrijte idealnu destinaciju za Uskrs i proljetne praznike
PROMO

Otkrijte idealnu destinaciju za Uskrs i proljetne praznike

Obiteljska oaza u Amadria Park Hotelu Andrija i Dalmatinskom selu

REHAU predstavio prozore budućnosti: Pogled u ljepši, sigurniji i održiviji svijet
PROMO

REHAU predstavio prozore budućnosti: Pogled u ljepši, sigurniji i održiviji svijet

Tvrtka REHAU je i ove godine sudjelovala na jednom od najvećih sajmova industrije prozora i vrata, Fensterbau Frontale 2024 u Nürnbergu, u Njemačkoj
Tradicionalni dalmatinski kolač – Iz Pan-Peka stiže recept za slasnu deliciju pincu
PROMO

Tradicionalni dalmatinski kolač – Iz Pan-Peka stiže recept za slasnu deliciju pincu

Gastro stručnjak Mile Butorac iz prve ruke isprobao Pan-pekov recept za najukusnije pince