Obavijesti

News

Komentari 7

Carinici švercerima plijene pitone, papige, jegulje, ptice...

Carinici švercerima plijene pitone, papige, jegulje, ptice...
17

Na zagrebačkom aerodromu carinici su u srijedu ujutro zaustavili dva Koreanca. U koferima su švercali 252.000 jegulja. No, carinici su proteklih godina kod krijumčara pronašli razne životinje

VIDEO

Dobar dan, imate što za prijaviti?, pitali su carinici dva Korejca na zagrebačkom aerodromu. Rekli su da nemaju ništa, no kad su im kufere provukli kroz rendgen, carinici su ih ponovno pitali: Jeste li sigurni? U kuferima je bilo čak 252.000 mladih jegulja.

Nakon prodaje droge, oružja te krijumčarenja ljudi, krijumčarenje zaštićenim životinjskim vrstama četvrta je najunosnija kriminalna djelatnost. Prema procjenama, godišnje se okrene gotovo dvadeset milijardi dolara. Iznimka crnog tržišta nije ni Hrvatska.

Koreanci su htjeli iz Hrvatske prošvercati 252 tisuće jegulja!
Koreanci su htjeli iz Hrvatske prošvercati  252 tisuće jegulja!

Dva Korejca su u srijedu ujutro došla u Zračnu luku “Franjo Tuđman” s osam kofera. Prijavili su se za let, a osam kufera koji su bili zamotani folijom da se ne oštete poslali su na prijavak prtljage. Mislili su da ih nitko neće otkriti.

Naime, na rendgenu su carinici vidjeli da u kuferima nisu odjeća ili obuća, nego okrugli predmeti. Otvorili su sporne kufere, a u svakom od njih pronašli vrećice napunjene vodom.

Pažljivo su ih otvorili i primijetili da su u njima mnogo životinja koje plivaju. U pomoć su pozvali stručnjake koji su utvrdili da je riječ o bebama jegulje. Prebrojili su ih i utvrdili da su Korejci htjeli prokrijumčariti čak njih 252.000. Te jegulje su strogo zaštićene, a materijalna šteta je veća od tri milijuna kuna.

Životinje su zbrinute u karanteni u zagrebačkom Zoološkom vrtu. Policija je uhitila Korejce te su ih nakon ispitivanja predali pritvorskom nadzorniku. Prijavljeni su za uništavanje zaštićenih prirodnih vrijednosti. Prema članku 200. Kaznenog zakona, Korejcima prijeti do pet godina zatvora.

- Zbog uništavanja migracijskih putova riba na europskim rijekama, prekomjernog izlova u prošlosti i zagađenja staništa, današnja populacija europskih jegulja suočena je s iznimno visokim rizikom od izumiranja - kažu iz Ministarstva zaštite okoliša i energetike.

Grupa koja se bori za održivi razvoj jegulja, Sustainable Eel Group (SEG), priopćila je da je prošle godine barem 110 milijuna mladih jegulja prokrijumčareno iz Europe na azijske farme jegulja. Stručnjaci za crno tržište mlade jegulje nazivaju i “europskom slonovačom”.

Iz ministarstva kažu da zbog kontinuirane potražnje za europskim jeguljama na azijskom tržištu i zabrane izvoza na području EU, koja je na snazi od 2010. godine, cijena mlađi jegulja danas na crnom tržištu narasla je do 47.000 kuna po kilogramu.

Carinici su imali pune ruke posla proteklih godina kad su nailazili na zaštićene vrste. Tako su 2016. godine golemi kraljevski udav i burmanski albino piton isprepadali carinike tijekom kontrole autobusa na graničnom prijelazu Ilok. Bili su zamotani u vreću. Carinici su osim zmija, spriječili i krijumčarenje rijetkih kornjača, papiga, sokola, pasa....

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 7
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca