Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Idu u azil: Švercali su kornjače vrijedne čak tri milijuna kuna

None Foto: Ivica Galovic/PIXSELL 2

Carinski službenici Područnog carinskog ureda Osijek u petak su na terminalu Županja otkrili pokušaj krijumčarenja 715 živih kornjača koje se nalaze na popisu zaštićenih životinja

Osječka Carina na granici u Županji zaplijenila 715 živih kornjača. To je najveća zaplijena živih životinja u Hrvatskoj Reporter: Danijela Mikola

Posted by 24sata on Thursday, November 24, 2016

U dosad najvrednijoj zapljeni zaštićenih životinja, carinici i Željko Vuković, viši inspektor zaštite prirode Ministarstva zaštite okoliša i energetike, zaplijenili su 715 kornjača na graničnom prijelazu u Županji.

POGLEDAJTE VIDEO:

Njih je u vrećama prevozio državljanin BiH koji je u kamionu iz Tuzle vozio sol za Mađarsku. Na prijelaz je sa suvozačem stigao u noći na četvrtak. Carinici su ušli u tovarni prostor i među vrećama sa solju našli vreće na kojima je pisalo kava. Budući da takva roba nije bila prijavljena, naredili su mu da ih otvori. Također, dio vreća se micao i odmah su posumnjali na krijumčarenje. U njima je bilo natrpano 635 kopnenih kornjača čančara i 85 riječnih. Kako doznajemo od inspektora Vukovića, kornjače su uhvaćene u prirodi, a bile su namijenjene za daljnju prodaju kao kućni ljubimci, čije je krijumčarenje strogo zabranjeno.

- Nažalost, pet je kornjača uginulo. Ostale smo smjestili na sigurno u azil u Rušćicu kraj Slavonskog Broda - rekao nam je Vuković. Nasreću, carinici su dobro odradili posao i tako vjerojatno spasili živote većem dijelu krijumčarenih kornjača. One bi, zbog uvjeta u kojima su bile, vjerojatno uginule do krajnjeg odredišta. Vozač kamiona je, neslužbeno doznajemo, rekao kako o kornjačama ništa ne zna. Trenutačno je u istražnom zatvoru zbog kaznenog djela krijumčarenja i protuzakonite trgovine zaštićenim životinjama.

Zaplijenjene kornjače će pregledati i veterinari, a kako su kornjače veliki izvor salmonele, njihov zdravstveni pregled bit će pojačan. Sličnu situaciju imali su policajci kad su u rutinskoj kontroli 2015. pronašli 312 kornjača u prtljažniku automobila u Ježevu kraj Zagreba. Muškarac ih je kupio na tržnici Arizona u Brčkom za 400 eura. Kako je prvo rekao, želio ih je privremeno držati na svojem imanju. Kako smo tad doznali iz Ministarstva zaštite okoliša, krijumčari kornjače pokušavaju podvaliti pod one iz legalnog uzgoja. Za one manje traže oko 500 kuna. Za one stare između dvije i četiri godine cijena se može popeti i do 2500 kuna. Uzgajivači najviše traže za rasplode parove - 6000 kuna. Carinici procjenjuju kako bi u četvrtak krijumčarene kornjače na crnom tržištu vrijedile oko tri milijuna kuna.     

 

Komentari (4)
  • Kazniti ih po Zakonu o zaštiti prirode sa maksimalnim koeficijentom a onda u dugotrajni zatvor prema zaslugama.

    24. 11. 2016,   14:21
  • mrzim ljude . fuj

    26. 11. 2016,   11:57
  • Čestitam

    24. 11. 2016,   13:41