Obavijesti

News

Komentari 1

Carles Puigdemont odbio je sazvati prijevremene izbore

Carles Puigdemont odbio je sazvati prijevremene izbore
1

Više medija je najavilo kako će tijekom tog obraćanja sazvati prijevremene izbore za srijedu 20. prosinca čime bi zaustavio mjere koje će u petak izglasati španjolski parlament

VIDEO

Predsjednik katalonske vlade Carles Puigdemont rekao je u četvrtak kako neće sazvati prijevremene izbore jer nije dobio jamstva vladajuće Narodne stranke da to neće spriječiti uvođenje izravne vlasti Madrida u Kataloniji.

Večeras će katalonski parlament odlučiti o idućem koraku pa su svi scenariji otvoreni uključujući proglašenje republike Katalonije.

"Posljednjih sati, prije nego istekne moj mandat zbog mjera koje uvodi španjolska vlada, moja je odgovornost upotrijebiti sve načine za dogovorno i demokratsko rješenje", rekao je Puigdemont u Barceloni.

Više medija je najavilo kako će tijekom tog obraćanja sazvati prijevremene izbore za srijedu 20. prosinca čime bi zaustavio mjere koje će u petak izglasati španjolski parlament.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

No umjesto toga Puigdemont je rekao kako do posljednjeg trenutka nije dobio jamstva vladajuće Narodne stranke desnog centra kako će ti izbori biti održani.

"Nema jamstva da bi se održali ti izbori, no moja obveza je bilo pokušati. Nitko neće moći niti ima pravo reći da nismo bili spremni žrtvovati se u ime dijaloga", izjavio je predsjednik katalonske vlade. Narodna stranka španjolskog premijera Mariana Rajoya je ranije ovaj tjedan poručila da jedino Senat, koji bi sutra trebao izglasati izvanredne mjere, može zaustaviti njihovo uvođenje u Kataloniju.

U Barceloni vlada velika neizvjesnost a Katalonska republikanska ljevica (ERC) je zaprijetila istupanjem iz katalonske vlade sazove li Puigdemont izbore, prenijelo je više medija pozivajući se na izvore iz stranke. U 18 sati počinje rasprava u katalonskom parlamentu.

U petak bi Senat, gornji dom španjolskog parlamenta u kojem Narodna stranka ima većinu, trebao odobriti španjolskoj vladi preuzimanje kontrole nad katalonskom policijom, financijama, katalonskoj javnoj televiziji i radiju, telekomunikacijama i informatičkom sustavu. To uključuje micanje katalonske vlade te raspisivanje izbora unutar šest mjeseci.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca
TUČNJAVA U KLAIĆEVOJ

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca

Veća grupa stranih državljana se pred zatvaranje sukobila s vlasnikom kafića u Klaićevoj ulici u ponedjeljak navečer. U policijsku postaju je privedeno njih četvero, potvrdila nam je zagrebačka policija

Pogledajte nevrijeme koje stiže u Hrvatsku: Moguće i jače oluje. U Zagrebu je drvo palo na auto
NAGLA PROMJENA VREMENA

Pogledajte nevrijeme koje stiže u Hrvatsku: Moguće i jače oluje. U Zagrebu je drvo palo na auto

Čitatelji su nam poslali fotografije sa Žitnjaka gdje je stablo palo na parkirani automobil. Promjenu vremena prati i velik pad temperature, koja je za 20-ak Celzija niža nego jučer u isto vrijeme na sjeveru zemlje
VIDEO Pogledajte kako pada snijeg u Zagorju! Jučer bilo 30°C
LUDO VRIJEME

VIDEO Pogledajte kako pada snijeg u Zagorju! Jučer bilo 30°C

DONJI MACELJ Snježni pokrivač iznenadio je stanovnike Zagorja gdje je jučer bilo gotovo 30. Veliki snježni nanosi pali su i u planinskim dijelovima Slovenije, gdje je pala i tuča, a snijeg pada i na Rogli. Iz DHMZ-a su najavili da je u popodnevnim satima moguć snijeg u Gorskim dijelovima Hrvatske dok će većinu dana padati lokalni pljuskovi.