Obavijesti

News

Komentari 7

'Dr. Radman je teško podnio tu presudu, psihički ga je slomilo'

'Dr. Radman je teško podnio tu presudu, psihički ga je slomilo'
1

Proglašen je krivim i vjerojatno prvi u Hrvatskoj nepravomoćno osuđen na kaznu zatvora od godine dana zbog nesavjesnog liječenja dječaka (6). Mališan je bolovao od streptokoka

VIDEO

- Dr. Darko Radman bio je na objavi presude i čuo ju je. Psihički ga je pogodio sam događaj, a naravno da ni u situaciji kad se o tome raspravlja nikome ne može biti svejedno. Pogodila ga je i presuda u kojem je proglašen krivim, što je ljudski. Na nju ima pravo žalbe, rekao je Miljenko Škrlec, odvjetnik dr. Darka Radmana.

O žalbi još nije odlučio, a s novinarima nije želio razgovarati. 

Proglašen je krivim i vjerojatno prvi u Hrvatskoj nepravomoćno osuđen na kaznu zatvora od godine dana zbog nesavjesnog liječenja dječaka (6). Mališan je bolovao od streptokoka te je umro prije četiri godine na današnji dan, 16. veljače. Na njegovu grobu stoji cvijeće i lampioni te puno figurica anđela i snjegovića. U Sv. Filip Jakovu, mjestu gdje je živio, kažu nam da je dobio brata, kojeg nikad neće upoznati.     

Iz odvjetničkog ureda Mađerić-Lui, koji su zastupali oštećenika, nisu bili raspoloženi za razgovor. I u zadarskoj Općoj bolnici potražili smo sugovornike, no ravnatelj i zamjenik su bili na putu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

'Časni sud HLK-a nije vodio postupak protiv Radmana'

Iz Hrvatske liječničke komore (HLK) objavili su u petak da pred Časnim sudom Komore nije pokrenut niti vođen postupak protiv zadarskog pedijatra Darka Radmana (69) nepravomoćno osuđenog na godinu dana bezuvjetnog zatvora za nesavjesno liječenje šestogodišnjeg dječaka iz Svetog Filipa i Jakova.

Nepravomoćnu presudu zadarskom liječniku iz Komore su, na novinarske upite, odbili komentirati jer nije pravomoćna.

Riječ je o liječniku kojega se teretilo da je nesavjesnim liječenjem skrivio smrt šestogodišnjaka koji je preminuo u veljači 2015. od posljedica šarlaha.

U Liječničkoj komori ne znaju je li to prva bezuvjetna kazna zatvora izrečena nekom liječniku u Hrvatskoj za smrt pacijenta jer nemaju evidenciju o svim pravomoćnim presudama protiv liječnika na redovnim sudovima RH, nego samo za one koje Komora zaprimi informaciju od nadležnih tijela.

No, neslužbeno se doznaje da ovo nije prva presuda liječnicima za nesavjesno liječenje, već da je bilo najmanje dvije takve presude u zadnjih 20-ak godina u Hrvatskoj. 

U Komori kažu da se zadnjih pet godina pred Časnim sudom HLK vodio  postupak  protiv 58 liječnika za koje su donesene 32 odluke.

Liječnika osudili na bezuvjetni zatvor zbog smrti dječaka
Liječnika osudili na bezuvjetni zatvor zbog smrti dječaka

Ovoj brojci treba pridodati i 282 postupka za utvrđenje nedostojnosti liječnika koji su se vodili za liječnike pravomoćno osuđene za kazneno djelo primanja mita od farmaceutske kuće Farmal, tzv. slučaj ''Hipokrat''.

Od te 32 odluke, Časni sud HLK donio je osam odluka kojima je liječnicima izrečena disciplinska mjera privremenog oduzimanja licence do godine dana (sve za propuste u stručnom radu), 4 odluke kojima je liječnicima izrečena opomena te 4 odluke kojima se liječnici oslobađaju odgovornosti. U ostalim slučajevima disciplinski postupak je završio obustavom ili odbijanjem zahtjeva.

U slučaju „Hipokrat“ radilo se o 282 postupka koji su pokrenuti u veljači 2016.g., a svi su na Časnom sudu HLK vođeni kao postupak za utvrđivanje nedostojnosti. Za 6 liječnika u slučaju „Hipokrat“ Časni sud HLK utvrdio je da se liječnici ne smatraju nedostojnim za obavljanje liječničke djelatnosti.

Liječnika koji je pravomoćnom sudskom odlukom proglašen krivim za počinjenje kaznenog djela, Časni sud HLK može smatrati nedostojnim za obavljanje liječničke djelatnosti, poručuju iz Komore.

Glasnogovornik Općinskog suda u Zadru Denis Klarendić potvrdio je u petak Hini  da je zadarski pedijatar Darko Radmana (69) nepravomoćno osuđen na godinu dana bezuvjetnog zatvora za nesavjesno liječenje dječaka.

Dr. Radmana se tereti da je nesavjesnim liječenjem skrivio smrt šestogodišnjeg dječaka koji je preminuo u veljači 2015. godine od posljedica šarlaha.

Njega su u kritičnom stanju na Odjel pedijatrije doveli djed i baka. Tamo ga je pregledao pedijatar, koji je s njim i razgovarao, no infekcija se tako brzo proširila da je dječak izgubio svijest u nepunih sat vremena od dolaska pa je hitno prebačen na Jedinicu intenzivnog liječenja.

Otkrilo se, međutim, da je dječaka nekoliko dana ranije kao dežurni pedijatar u zadarskom Domu zdravlja pregledao Radman. Općinsko državno odvjetništvo teretilo ga je da je tada propustio obaviti hitni medicinski premještaj djeteta u Opću bolnicu Zadar na hospitalizaciju i pretrage te mu propisati adekvatnu terapiju za liječenje šarlaha koji je djetetu dva dana prije dijagnosticiran.

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 7
VIDEO

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag