Obavijesti

News

Komentari 155

'Časno služim Hrvatskoj, ja i Vulin smo dva različita svijeta'

'Časno služim Hrvatskoj, ja i Vulin smo dva različita svijeta'
1

Moj fokus je razvoj i jačanje Hrvatske vojske i Sustava domovinske sigurnosti od interesa za Republiku Hrvatsku. U svom radu uvijek želim biti odgovoran, voditi se vrijednostima ..

VIDEO

Srbijanska vlada danas je hrvatskog ministra obrane Damira Krstičevića proglasila nepoželjnom osobom u svojoj zemlji. Odgovor je to na sličnu hrvatsku mjeru protiv ministra obrane Srbije Aleksandra Vulina.

Reagirajući na današnju odluku u Beogradu, Krstičević je poručio:

- Ono što sam radio i što sada radim, časno služim Hrvatskoj - rekao je Krstičević dodajući da Hrvatska želi suradnju i dijalog.

Odgovor vlade Srbije: Zabranili su Krstičeviću ulaz u zemlju...
Odgovor vlade Srbije: Zabranili su Krstičeviću ulaz u zemlju...

- To je ta Hrvatska, članica NATO-a i EU-a koja je usmjerena na budućnost, moderna država, kaže Krstičević.

Prije službene objave odluke Krstičević je za Večernji rekao da su Vulin i on dva različita svijeta. 

Medved: Neka se Srbija bavi onima što šalju hušačke poruke
Medved: Neka se Srbija bavi onima što šalju hušačke poruke

- Moj fokus je razvoj i jačanje Hrvatske vojske i Sustava domovinske sigurnosti od interesa za Republiku Hrvatsku. U svom radu uvijek želim biti odgovoran, voditi se vrijednostima i nikad ne činiti drugome nešto loše što ne želim da drugi čine meni. Naša odluka je opravdana, odgovorili smo na provokaciju kao što bi učinila svaka suverena demokratska država. Ja osobno nikoga nisam provocirao, ali mogu se nositi s njihovom odlukom. Institucije hrvatske države će zasigurno znati odgovoriti na ovu odluku - izjavio je ministar.

Pusić: Krstičević nije u Srbiji držao huškačke govore

Cijeli ovaj incident nema apsolutno nikakve veze sa slobodom kretanja, obzirom da se srbijanska strana odlučila proglasiti personom non gratom ministra obrane RH, izjavila je Vesna Pusić (GLAS) komentirajući odluku srbijanske Vlade. Namjera Srbije je, kaže, čini se prikazati sve kao neku vrstu diplomatskog ekvivalenta, budući da je ministar obrane Srbije Vulin tako proglašen u Hrvatskoj.

- Koliko je meni poznato, iako ja nisam politička istomišljenica s ministrom Krstičevićem, on nije išao u Srbiju i držao tamo huškačke govore, za razliku od Vulina - kazala je Pusić.
 
Podsjetila je da je Hrvatska Vulina proglasila personom non grata nakon incidenta u Skupštini Srbije, vrijeđanja izaslanstva Sabora i komedijaškog, ali ipak uvredljivog incidenta, koji je zahtijevao određene brze reakcije parlamenta u Srbiji. 

- Baš ministar Vulin izabran je za onog koji će otići u Hrvatsku, koji ima povijest nacionalističkih incidenata u svojim govorima u Hrvatskoj. To bi bilo samo dodatno nadolijevanje ulja na vatru, a trebao ići na ne razbuktavanje daljnjeg konflikta, nego ovoj vrsti reakcije - izjavila je Pusić. 

- Možda bi sada bilo dosta. Ako pogledate društvene mreže, tamo su svi vampiri prošlosti digli glave, govore najužasnije stvari i s jedne i s druge strane. Čim dozvolite da dođe do ovakve situacije, zdrava pamet i normalni svijet nastradaju. I zato je vrijeme da se negdje nađe dovoljno pameti da se spusti lopta, ova vrsta eskalacije je štetna za sve koji hoće normalno živjeti ovdje u Jugoistočnoj Europi. Riječi su opasne u ovom dijelu svijeta, prema tome treba s njima vrlo oprezno. Hrvatska je članica EU i mora preuzeti odgovornost da to spusti - poručila je. 

Pusić smatra da neće biti nikakvih dramatičnih reakcija hrvatske strane. 

- Čula sam da je bilo priče o povlačenju našeg veleposlanika, to je samo produžavanje cirkusa drugim sredstvima. Mislim da to ne treba raditi i da treba stati na loptu ako već druga strana nije znala, nakon svih incidenata. Mi bi trebali pustiti da se to malo smiri, možda pustiti gospodarskim komorama da neko vrijeme rade i onda s jednom suvislom i cjelovitom politikom s hrvatske strane, ne s ovim momačkim nadmetanjem i naših dužnosnika, priči odnosima u regiji. Vjerujem da Hrvatska ima preduvjete da tu bude ključni faktor stabilnosti, ali za to treba biti i ključni faktor pameti - zaključila je Pusić.

POGLEDAJTE VIDEO: 

 

- Vučićevi naprednjaci čine sve kako bi HDZ-u, koji s njima čini istu političku obitelj u Europskom parlamentu, pomogli da povrate podršku biračkog tijela koje su izgubili u Hrvatskoj zbog glasanja za Istanbulsku konvenciju. Krstičević i HDZ od ovoga mogu samo profitirati - ustvrdio je Nikola Grmoja (Most) komentirajući potez srbijanske Vlade da proglasi hrvatskog ministra obrane Damira Krstičevića personom non grata.

Na pitanje smatra li kako je to dogovorena kriza, kazao je kako on to ne zna. Hoće li i na koji način Hrvatska odgovoriti nije želio nagađati te ne poručio da to treba pitati vladajuće. Postavilo se i pitanje kako smiriti odnose. Grmoja je poručio kako treba inzistirati na dijalogu:

- Obije vlade odlučile su se na oštrije mjere. Zbog čega? To možemo samo naslućivati - zaključio je Mostovac. 

POGLEDAJTE VIDEO: 

 

Đakić: To je očekivan izraz bahatosti

Potez srbijanske Vlade da se ministra obrane Damira Krstičevića proglasi personom non gratom za Josipa Đakića (HDZ) je očekivan  i izraz je bahatosti srbijanske strane i govori sve o njima. 

- Očekivao sam da nastave bezobraznim i uvredljivim putem prema dužnosnicima i Hrvatskoj, zastavi i grbu. To je njihov kontinuitet za kojeg se ne vidi kada će stati. Umjesto da isprave svoje greške i priznaju da su bili agresori, da su počinili zla, pokaju se za to, oni nastavljaju nizom uvreda i pogrešnih odluka. Tako se ne gradi prijateljstvo i dobrosusjedstvo, tako se ne ide u Europu - poručio je Đakić. 

Kazao je kako Srbija u svemu što radi nije iskrena, iako su naši dužnosnici učinili sve da uspostave dobrosusjedske odnose. Na pitanje treba li sada stati na loptu ili poduzeti protumjere, Đakić se nada da će Vlada naći najbolje rješenje, no da ne želi nagađati što će poduzeti: 

- Neću predviđati niti gatati, ali mislim da imamo dovoljno snage i razuma kako postupati u ovim trenucima - kazao je. 

No, da se Đakića pita on bi, kaže, prekinuo diplomatske odnose sa Srbijom.

- Ako te netko prvi izvrijeđa, kada mu onemogućiš dolazak onda ti oni vraćaju istom mjerom, do kuda tako - upitao je. 

Hajduković: Nijedan ministar nije davao neprimjerene izjave

Koliko znam, niti jedan ministar u Hrvatskoj vladi nije davao neprimjerene izjave niti insinuirao bilo što neprihvatljivo kao što je to činio Vulin, komentar je Domagoja Hajdukovića međunarodni tajnik SDP-a na potez srbijanske Vlade da ministra obrane Damira Krstičevića proglasi personom non gratom. 

- Relativizacija onoga što je Šešelj učinio od strane predsjednika Srbije i izostanak odlučne reakcije i isprike nikako nije poboljšala situaciju. U takvim uvjetima, ovaj potez srbijanske vlade neće doprinijeti smirivanju tenzija među našim zemljama. Nakon ovakvih poteza, moram reći kako sumnjam u iskrenost srbijanske vlade kada govori o dobrosusjedskim odnosima i poštovanju europskih vrijednostima. U svakom slučaju, potez koji su povukli nije potez odgovorne Vlade koja želi dobrosusjedske odnose i teži članstvu u EU - poručio je Hajduković.

Predsjednica odbila komentirati

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u četvrtak je tijekom službenog posjeta Makedoniji odbila komentirati odluku srbijanske vlade o proglašavanju ministra obrane Damira Krstičevića nepoželjnom osobom, dan prije susreta procesa Brdo-Brijuni na kojemu bi trebao sudjelovati i srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić.

Vrdoljak: Neka se Srbija distancira od onih koji vrijeđaju

Predsjednik Hrvatske narodne stranke (HNS) Ivan Vrdoljak rekao je u četvrtak da se politika Srbije treba distancirati od onih koji vrijeđaju, a to jer hobi jednog dijela politike u Srbiji da vrijeđa ne samo susjede, nego i svoj narod.

 Ivan Vrdoljak u četvrtak je Varaždinu posjetio Županijsku organizaciju HNS-a.

 Na zamolbu novinara komentirao je odluku srbijanske vlade da hrvatskog ministra obrane Damira Krstičevića proglasi nepoželjnom osobom nakon što je Ministarstvo vanjskih i europskih poslova srpskom ministru obrane Aleksandru Vulinu zabranilo ulazak u Hrvatsku.

 Vrdoljak je rekao da se sa Srbijom "gradio pristojan odnos" i da ih se podupiralo na europskom putu. No, istaknuo je, oni imaju veliki problem jer hobi jednog dijela politike u Srbiji je da vrijeđa ne samo susjede, nego i svoj narod.

'Krstičević u svom radu slijedi načela NATO-saveza i EU'

Hrvatski generalski zbor (HGZ) osudio je u četvrtak odluku srbijanske vlade da proglasi nepoželjnom osobom hrvatskog ministra Damira Krstičevića te je istaknuo da on u svojem radu kao potpredsjednik Vlade i ministar obrane Republike Hrvatske potpuno slijedi načela NATO-saveza i Europske unije, čija je članica Republika Hrvatska.

"Hrvatski generalski zbor osuđuje odluku Vlade Republike Srbije o proglašenju potpredsjednika Vlade i ministra obrane Republike Hrvatske Damira Krstičevića personom non grata. U potpunosti podržavamo dosadašnji rad Damira Krstičevića te njegovu izjavu i reakciju na odluku Vlade Republike Srbije", navodi u priopćenju Hrvatski generalski zbor.

Damir Krstičević u svojem radu kao potpredsjednik Vlade i ministar obrane Republike Hrvatske u potpunosti slijedi načela NATO-saveza i Europske unije, čija je članica Republika Hrvatska, ističe se u priopćenju.

Ministar obrane Damir Krstičević rekao je u četvrtak da je neopravdana odluka srbijanske vlade koja ga je proglasila nepoželjnom osobom, ističući kako on nikada nikoga nije vrijeđao, nije rekao nešto što nije istina te nije odlazio u Srbiju niti nešto loše govorio.

"Ministar obrane Republike Srbije Aleksandar Vulin i ja smo dva različita svijeta. Ja sam fokusiran na razvoj i na jačanje Hrvatske vojske, na jačanje sustava domovinske sigurnosti, kao interes Republike Hrvatske. U svom poslu vodim se uvijek vrijednostima, odgovornošću i što je najbitnije da nikad ne činim drugome nešto što ne bih da netko drugi čini meni", rekao je među ostalim Krstičević.

Istaknuo je kako je takav bio i u Domovinskom ratu, nakon prisilnog umirovljenja i rada u privatnom sektoru i danas kao ministar obrane. 

Srbijanska vlada u priopćenju je navela da je mjere reciprociteta donijela "kao odgovor na notu Ministarstva vanjskih i europskih poslova RH od 21. travnja o zabrani ulaska ministra odbrane Republike Srbije Aleksandra Vulina" na teritorij Republike Hrvatske.

Krstičević je istaknuo i da je hrvatska odluka bila opravdana. Poručio je kako je to bio naš odgovor na Vulinove provokacije i da bi to "napravila svaka suvremena, moderna država, koja vodi računa o svom suverenitetu, dostojanstvu i o nacionalnim interesima". 

"Međutim, ova odluka je neopravdana, ovo je odluka vlade Republike Srbije, ja se s njom mogu nositi i ona više govori o njima", ocijenio je ministar Krstičević.

Srbijanski ministar obrane Aleksanadr Vulin najavljivao je da će u nedjelju posjetiti područje Jasenovca i da o njegovu dolasku u Hrvatsku "može odlučiti vrhovni zapovjednik Vojske Republike Srbije Aleksandar Vučić, a nikako o tome ne mogu odlučivati hrvatski ministri". Nakon te izjave hrvatsko Ministarstvo vanjskih i europskih poslova poslalo je notu srbijanskom veleposlanstvu u Zagrebu u kojoj je osudilo tu izjavu i navelo da Vulin do daljnjega nije dobrodošao.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 155
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca
Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk