Obavijesti

News

Komentari 97

Ljubav između Hrvata i Čeha koja traje više od stoljeća

Ljubav između Hrvata i Čeha koja traje više od stoljeća

Lako se izgubiti u prijevodu, stoga Čehinji nemojte reći da je divna i ne pitajte želi li se slikati. Nikako se nemojte uvrijediti ako zanosnoj Čehinji ponudite pivo i ona kaže da je užasno, a pripazite i da ne popijete pljusku ako je pitate želi li se slikati

VIDEO

Česi su bili među prvim turistima koji su otkrili sve ljepote Jadranske obale. U Pragu je još davne 1888. godine osnovan Klub čeških turista koji je organizirao putovanja u Hrvatsku, a početkom 20-tih godina prošlog stoljeća počeli su masovno dolaziti na naše more. Danas, nakon više od stotinu godina, Česi su i dalje dio našeg turizma, a veza između dva naroda postala je neraskidiva. Odnos je pun legendi i mitova koji se već desetljećima prepričavaju na početku svake turističke sezone.

Dok Česi uživaju u ljepotama jadranske obale, Hrvati luduju za lijepim Čehinjama i češkim pivom. Zbog svojih slavenskih korijena i zajedničke prošlosti u nekadašnjoj Habsburškoj Monarhiji, dva naroda imaju posebnu vezu, a mi bismo kao dobri domaćini mogli naučiti i nekoliko riječi češkog jezika kako bi im boravak kod nas bio još ljepši.

Ljepotici nikako ne govorite da ide plivati

Problem u komunikaciji između Hrvata i Čeha često stvaraju riječi koje su slične, ali imaju različito značenje. Želite li zadiviti lijepu i senzualnu Čehinju na plaži, nikako joj nemojte reći da je divna i da dolazi iz pitome zemlje jer će misliti da je čudna, a da je Češka glupa zemlja. Ipak, ako joj ponudite pivo i ona vam odgovori da je užasno, znači da ste pravi šarmer, jer vam je rekla da je to odlično.

Još nekoliko riječi vam je potrebno za ugodno čavrljanje na plaži. Čehinju nemojte pitati želi li se slikati, jer ćete je zapravo pitati želi li se svući, a ako želi opalovat, priča vam o sunčanju. Pitati Čehinju zna li plivati može biti čudno, jer plivati znači pljuvati. Baviti se znači zabavljati se, a baviti se kaže zabývat se. Pravo na češkom ne znači ravno, nego desno. Uz ove osnovne riječi češkog jezika i komunikacija na plaži će sigurno biti #bezgreške.

Ljubav koja i dalje traje

Česi Jadran zovu "češko more", a to pokazuju i jadranske rivijere pune čeških turista, čak i danas kada je Češka postala moderna europska zemlja. Iako nam se svima čini da su k nama najviše dolazili za vrijeme socijalizma, Česi su bili pioniri turizma u Hrvatskoj.

Češki arhitekti ostavili su velik trag u hrvatskom turizmu. Prve hotele na Plitvicama i u Makarskoj te kupališta u Baški, Lovranu, Volovskom i Dubrovniku osmislili su upravo oni, tada glavni nositelji modernističkih strujanja u Europi. Nakon nastanka novih država u vrijeme socijalizma neke navike dva naroda ostale su potpuno iste. Česi su se i dalje spuštali na naš jug, a mi smo i dalje primali goste koji su poznati po svojoj dobroćudnosti i dobrom smislu za humor. Češka i Hrvatska danas su samostalne zemlje u Europskoj uniji, ali uzajamna simpatija ostala je trajna. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 97
VIDEO

Udruga Sjena upozorila: 'Novi Zakon o socijalnoj skrbi diskriminira njegovatelje'
TRAŽE IZMJENU SPORNE TOČKE

Udruga Sjena upozorila: 'Novi Zakon o socijalnoj skrbi diskriminira njegovatelje'

Smatraju da su točkom 8. navedenog zakona Roditelji njegovatelji i Njegovatelji ponovno i namjerno izmanipulirani, te da nisu zaslužili ovakav diskriminatoran i ponižavajući tretman

Sanader: Možemo ponižava SDP, a oni na to kukavički šute
SAMOSTALNO NA IZBORE

Sanader: Možemo ponižava SDP, a oni na to kukavički šute

Ustvrdio je i da je predsjednik SDP-a Peđa Grbin, zbog potencijalne koalicije, čak odustao od kandidature za premijera te je "bio spreman predati to mjesto Sandri Benčić"
Povjerenstvo za sukob interesa kaznilo Plenkovića s 3.000 kn, može platiti kaznu u 3 rate
NESRAZMJER U IMOVINSKOJ KARTICI

Povjerenstvo za sukob interesa kaznilo Plenkovića s 3.000 kn, može platiti kaznu u 3 rate

U razdoblju od 2016. do 2018. godine prijavio je veća primanja za suprugu od stvarnih. Tako je navedeno da joj je godišnja plaća 121.385 kuna, a tijekom 2016., 2017. i 2018. je u zbilji primila dvostruko manje