Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Čeka bubreg 33 godine: Na dijalizi provela 790 dana!

None Foto: 24sata 3

Franka Siljan (59) bila je na jednoj transplantaciji. Tijelo joj je odbacilo bubreg. Morali su ga izvaditi. Od tada čeka. Nada usprkos svemu nije nestala

Franka Siljan (59) iz Muntića kraj Pule pune 33 godine čaka bubreg. Još uvijek ne gubi nadu da će se jednoga dana donor pronaći i za nju.
- Imala sam 26 godina kad sam započela s dijalizom, i to najprije u Rijeci dva puta na tjedan po šest sati. Nakon kratkog vremena presadili su mi bubreg, ali su nastale komplikacije i liječnici su ga morali izvaditi da ne dobijem sepsu. Od tada idem na dijalizu u Pulu tri puta na tjedan po četiri sata. Rekli su mi da sam pacijent s najduljim 'stažem’ u Hrvatskoj. Ako ima tko s duljim od 33 godine, voljela bih znati - kaže uvijek optimistična Franka. Sa 21 godinom rodila je sina, a danas je ponosna baka dvoje unučadi.
- Osjećam se zaboravljeno, kao da više ne postojim, ali i dalje se nadam da ću jednom i ja stići na red za transplantaciju. Kad je jedan pacijent u Puli nakon 31 godine čekanja dobio bubreg, mojoj sreći nije bilo kraja i mislila sam da ću i ja brzo doći na red - priča Franka, koja ne krivi nikoga za rekordni “staž”, ali kaže da katkad pomalo gubi nadu. Do prije dvije godine sama je vozilom išla na dijalizu i vraćala se kući, ali od teške prometne nesreće, u kojoj je jedva izvukla živu glavu, na dijalizu je vozi suprug.
- U nesreći mi je pukao treći kralježak, polomila sam obje ruke, nogu, zdjelicu i imala potres mozga. Mnogi su me otpisali, ali ja se ne dam. Nakon tri mjeseca odbacila sam štake i počela hodati. Poslije toliko godina liječnici i sestre s dijalize su kao moja obitelj, samo mi, dok se dijaliziram 4 sata, nedostaje televizor u sobi. Volim život, a život na dijalizi sam prihvatila kao da je to moj posao jer drugačije ne ide - kaže rekorderka.
Liječnik pulske dijalize dr. Ladavac kazao je da je Franka na dijalizi od osnivanja centra.
- Sada je u tijeku postupak procjene njezina stanja, nakon čega će se utvrditi je li moguće da ponovno proba s transplantacijom - rekao je dr. Ranko Ladavac.

ZAGREPČANKA ČEKA BUBREG VEĆ 20 GODINA
Zorana Kostrevec (52) je na ljeto 1989. izgubila oba bubrega. Od tada tri puta na tjedan odlazi na dijalizu. Iako joj je jedanput bio transplantiran bubreg, njezino tijelo ga je odbacilo.

DIJALIZA ČISTI OTROVE
Dijaliza je postupak uklanjanja toksina iz tijela, što je inače uloga zdravih bubrega. Pacijenti kojima bubrezi rade na manje od deset posto kapaciteta moraju ići na dijalizu. Nakupljanje tekućina i otpadnih tvari u tijelu može dovesti do smrti.


Komentari (8)
  • žalosno...

    14. 3. 2009,   21:10
  • Nije u šoldima sve... Da je ova gospođa izbrojila 50.000 € za bubreg mislim da bi Grdovićeva pjesma pala u vodu !

    14. 3. 2009,   21:29
  • Ma ko sljivi obicne ljude u ovoj zemlji???Zao mi je zene,nije lako cili zivot se boriti s bolescu;

    14. 3. 2009,   18:44