Obavijesti

News

Komentari 0

Čeka se izračun: Nije poznato kolike će biti mirovine 2. stupa

Razmjena podataka kasni zbog prilagodbe softvera novim zakonskim rješenjima, a čekala se i objava podataka o iznosu prosječne godišnje plaće u 2018. godini

VIDEO

Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje u prva dva mjeseca primio je približno 400 zahtjeva za izračun mirovine za osiguranike koji su bili osigurani u prvom i drugom stupu, no nitko od njih još nije dobio konačno rješenje o mirovini jer će tek u utorak 26. ožujka proraditi sustav razmjene podataka za radnike koji su štedjeli u drugom stupu, objavio je u petak Večernji list.

U informativni izračun mirovina iz drugog stupa uključene se tri institucije: državni HZMO, REGOS i Raiffeisen MOD. Razmjena podataka kasni zbog prilagodbe softvera novim zakonskim rješenjima, a čekala se i objava podataka o iznosu prosječne godišnje plaće u 2018. godini, navodi dnevnik.

Da ne bi ostali bez primanja dok čekaju izračune i kompletiranje podataka, HZMO je radnicima koji su zatražili odlazak u mirovinu s 1. siječnja 2019. godine izdao rješenje o isplati predujma. Konačno rješenje o mirovini novi će umirovljenici dobiti nakon što se dobiju izračun i izjasne se hoće li primati mirovinu iz dva stupa ili će se vratiti u prvi stup.

Hrvatskim osiguranicima koji su u siječnju otišli u starosnu mirovinu samo iz prvog stupa određena je prosječna mirovina od 2737 kuna, dok je dugogodišnjim osiguranicima, koji su radili 41 godinu i više, starosna mirovina bitno veća i iznosi 3652 kune, ističe Večernji.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Ljudi koji su u siječnju 2019. otišli u prijevremenu mirovinu, umanjenu za 0,3 posto za svaki mjesec ranijeg odlaska, dobili su prosječnih 2780 kuna mirovine za 37 godina i sedam mjeseci prosječnog staža.

Kolike će biti mirovine iz drugog stupa, još se ne zna! Prvih 400 osiguranika drugog stupa koji su pokrenuli postupak umirovljenja svoju će odluku o jednostupnoj ili dvostupnoj mirovini donijeti tek nakon što im na kućnu adresu stigne informativni izračun, prenosi Večernji list.

Procjenjuju da će se, barem u početku, radnici koji su zarađivali manje od prosječne plaće vraćati u prvi stup, dok će zaposleni s većim plaćama dobivati mirovine iz oba stupa.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10

Nakon objave prvih rezultata u HDZ-u je zavladalo oduševljenje, a u SDP-u razočaranje. Cijelo vrijeme traje prebrojavanje, ali SDP se ne miče sa 42 mandata...

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača
NAJVEĆA IZLAZNOST U 24 GODINE

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača

U usporedbi s proteklim godinama, ova izlaznost je za šest postotnih poena viša nego 2020. godine, 5,3 posto više nego 2016. godine, a premašila je čak i rekordnu 2015. godinu kada je do 11.30 sati glasalo 21,55 posto
Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...
IZBORI 2024.

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...

Na stranicama izbori možete pregledati rezultate po izbornim jedinicama i gradovima , tj. pogledati kako se glasalo u vašem 'susjedstvu'...