Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Čeka se nastavak potrage za preživjelima s potonulog broda

None Foto: BOURBON RHODE RESCUE 2

Prema informacijama kojima MVEP raspolaže kapetan broda je hrvatski državljanin, a među članovima posade nema drugih hrvatskih državljana

Francuska ratna mornarica izvijestila je da zbog noći obustavljeno traganje za nestalim pomorcima tegljača Bourbon Rhode, među kojima se nalazi i šibenski kapetan Dino Miškić.

- Američki zrakoplov bit će na na mjestu za potporu traganju. Potražni zrakoplov Falcon 50 ponovno će raditi u nedjelju 29 rujna ujutro zajedno s drugim sredstvima koja su u pripravnosti – izvijestila je Francuska ratna mornarica.

Vremenska razlika između Hrvatske i Martinika je šest sati unatrag.

DRAMA U ATLANTIKU Tragaju za preživjelima: Brod s kapetanom Hrvatom potonuo

Mobilizirana su sva raspoloživa sredstva u potrazi za posadom tegljača Bourbon Rhodea potonulog u teritorijalnim vodama Martinika, objavila je francuska kompanija čije je priopćenje u subotu prenijelo Ministarstvo vanjskih i europskih poslova (MVEP) uz informaciju da je kapetan broda hrvatski državljanin.

Hrvatsko veleposlanstvo u Parizu u kontaktu je s Kriznim centrom Ministarstva za Europu i vanjskih poslova Francuske koje je potvrdilo da je brod francuske kompanije Bourbon Rhode doživio nesreću u teritorijalnim vodama Martiniquea, priopćio je u subotu navečer  MVEP.

Prema informacijama kojima MVEP raspolaže kapetan broda je hrvatski državljanin, a među članovima posade nema drugih hrvatskih državljana, dodaje se u priopćenju. 

Francuska kompanija objavila je da je operacija potrage za tegljačem Bourbon Rhodea počela 26. rujna.  

Mobilizirane spasilačke ekipe pronašle su čamac za spašavanje s 3 člana posade, a uočio ga je zrakoplov Falcon 50  (francuske ratne mornarice) koji je posebno opremljen za takve zadaće, priopćila je kompanija.

"Trojicu mornara preuzeo je liječnički tim trgovačkog broda koji je stigao u pomoć i trenutačno su na promatranju", dodaje u priopćenju.

Bourbon potvrđuje da je brod potonuo i da se potraga nastavlja u nešto boljim vremenskim uvjetima.

"Cross AG (Operativno pokrajinsko središte za praćenje i spašavanje) i francuska ratna mornarica mobilizirali su sva raspoloživa sredstva", uključivo zrakoplove Falcon 50 koji nadlijeću područje potrage.

Nekoliko trgovačkih brodova skrenuto je s rute kako bi pružili pomoć, kao i zrakoplov američkog NHC-a (Nacionalnog središta za uragane), navodi Bourbon.

Osnovan je Krizni stožer koji usko surađuje s Cross AG-om i s francuskom ratnom mornaricom, dodaje se u tekstu i napominje da je kompanija u neprestanom kontaktu s obiteljima mornara i pruža im svu moguću pomoć.

Tema: Hrvatska

Komentari (5)
  • Daj Bože da ih nađu..🙏

    29. 9. 2019,   08:19
  • Tako im Bog pomogao u ovoj tragediji na moru da se pronadju ostali pomorci potonulog tegljaca !

    29. 9. 2019,   09:41
  • od kad to trgovački brod ima liječnički tim..

    29. 9. 2019,   09:16