Obavijesti

News

Komentari 10

Čekaju udar uragana: Ljude upozorili da nagomilaju zalihe

Čekaju udar uragana: Ljude upozorili da nagomilaju zalihe
7

Metereolozi su upozorili da bi obilne kiše, ponegdje i do šezdeset centimetara, mogle uzrokovati ozbiljnu poplavu približavanjem oluje unutrašnjosti iz Meksičkog zaljeva

VIDEO

Tropska oluja Barry, koja će se obrušiti kao prvi atlantski uragan u 2019., približila se obali Louisiane, a većina stanovnika New Orleansa u svojim je domovima ili u barovima, iščekujući uragan koji donosi mogućnost velike poplave.

Vlasti su pozvale građane da osiguraju imovinu i sklonište te da nagomilaju zalihe. Međutim, neki su stanovnici odlučili napustiti grad, a djelatnici u turističkoj zajednici rekli su da je došlo do iznenadnog "egzodusa" turista u petak.

Employees board up a business on Bourbon St. as Tropical Storm Barry approaches land in New Orleans

Obavezna evakuacija naređena je samo u udaljenim obalnim područjima koja ne štiti nasip u Plaqueminesu i Jeffersonu, okruzima južno od New Orleansa.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Oluja snage 100 kilometara na sat bila je "na putu" da sustigne snagu uragana malo prije nego što je zaobišla obalu Lousiane jugozapadno od New Orleansa u subotu, rekao je američki metereološki zavod.

Očekuje se da će uragan udariti u obalu Meksičkog zaljeva u zoru.

Metereolozi su upozorili da bi obilne kiše, ponegdje i do šezdeset centimetara, mogle uzrokovati ozbiljnu poplavu približavanjem oluje unutrašnjosti iz Meksičkog zaljeva, gdje je proizvodnja nafte i plina već smanjena za 60 posto.

Američki je predsjednik Donald Trump proglasio izvanredno stanje za Louisianu u petak, što omogućava saveznu pomoć, ako bude potrebna.

Nadolazeća oluja mogla bi testirati pojačanu obranu protiv poplava postavljenu 2005. nakon uragana Katrina, koji je poplavio velik dio New Orleansa i usmrtio oko 1800 ljudi.

A staging area for the Louisiana National Guard is pictured as Tropical Storm Barry approaches land in New Orleans

Previše vode

Očekuje se da će glavnina snage uragana zaobići zapadne rubove New Orleansa te da neće doći do izravnog udara na taj grad koji se nalazi na izrazito niskoj nadmorskoj visini i koji je sa svih strana okružen vodom koja raste.

Gradonačelnica LaToya Cantrell upozorava da bi 48 sati obilne kiše moglo biti previše za pumpe koje uklanjaju vodu s ulica.

"Ne postoji sustav na svijetu koji se može nositi s tako velikom količinom kiše u tako kratkom razdoblju", napisala je Cantrell na Twitteru.

Vlasti s posebnom pozornošću prate situaciju oko sustava nasipa koji bi trebao zadržati rijeku Mississippi koja prolazi kroz New Orleans te već ima povišeni vodostaj zbog nekoliko mjeseci velikih kiša na američkom Srednjeg Zapadu.

Očekuje se da će ulazak uragana u ušće Mississippija povećati vodostaj u New Orleansu na 5,79 metara u subotu, što je najveća razina od 1950., i time se opasno približiti vrhu gradskih nasipa.

New Orleans resident Miranda Duchesne chats with the bartender at Tracey’s ahead of Tropical Storm Barry’s forecast arrival in New Orleans

Dok se poplavljivanje ulica čini vjerojatnim, inženjeri američke vojske kažu da značajan proboj nasipa nije vjerojatan.

Vodostaj jezera Pontchartrain, estuarija na sjevernoj strani grada, porastao je za otprilike 91,5 centimetara u petak, zbog čega je zatvorena zapornica odvodnog kanala koju je probio uragan Katrina, rekli su dužnosnici.

Uoči oluje, stanovnici su nahrupili u trgovine kako bi kupili flaširanu vodu, led, grickalice i pivo, pa su neke trgovine ostale bez proizvoda.

Diljem grada, automobili su parkirani na povišenoj srednjoj traci cesta. Vreće pijeska postavljene su ispred hotela, trgovina i drugih poslovnih objekata na cesti Canal.

People walk past a boarded up building in the French Quarter as Tropical Storm Barry approaches land in New Orleans

Ured šerifa rekao je kako su deseci zatvorenika, koji služe kaznu zbog manjih prijestupa, pušteni kako bi se napravio prostor za skoro 70 zatvorenika koji su prebačeni iz privremenog zatvora u glavni zatvorski kompleks koji je sagrađen kako bi izdržao nalet uragana.

Građanima je preporučeno da ostanu u svojim domovima nakon 20 sati po lokalnom vremenu, ali neki se nisu toga pridržavali.

"Kiša nas neće spriječiti, zatvorit ćemo ovo mjesto", rekao je tridesettrogodišnji Brett Tidball koji je s osmoricom prijatelja bio na momačkoj večeri u ulici Bourbon.

Princeov "Purple Rain" odzvanjao je ulicom.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 10
VIDEO

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10

Nakon objave prvih rezultata u HDZ-u je zavladalo oduševljenje, a u SDP-u razočaranje. Cijelo vrijeme traje prebrojavanje, ali SDP se ne miče sa 42 mandata...

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača
NAJVEĆA IZLAZNOST U 24 GODINE

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača

U usporedbi s proteklim godinama, ova izlaznost je za šest postotnih poena viša nego 2020. godine, 5,3 posto više nego 2016. godine, a premašila je čak i rekordnu 2015. godinu kada je do 11.30 sati glasalo 21,55 posto
Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...
IZBORI 2024.

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...

Na stranicama izbori možete pregledati rezultate po izbornim jedinicama i gradovima , tj. pogledati kako se glasalo u vašem 'susjedstvu'...