Obavijesti

News

Komentari 43

'Kolega Pernar, nemojte se derati, izričem vam opomenu'

'Kolega Pernar, nemojte se derati, izričem vam opomenu'
1

Branimir Bunjac iz Živog zida govoreći o Državnoj agenciji za osiguranje štednih uloga istaknuo je kako je ravnateljica Marija Hrebac bila u višestrukim sukobima interesa...

VIDEO

Zastupnici u Hrvatskom saboru današnju sjednicu nastavljaju raspravom o izmjenama Zakona o izvlaštenju i određivanju naknada. Ovim izmjenama trebalo bi se olakšati i pojednostaviti postupci oduzimanja prava vlasništva uz tržišnu naknadu s ciljem ubrzavanja investicijskog ciklusa u Hrvatskoj.

Prije same rasprave, sjednica je uobičajeno započela stankom koju je zatražio samo Branimir Bunjac u ime Živog zida i Snage kako bi progovorio o Državnoj agenciji za osiguranje štednih uloga.

Branimir Bunjac iz Živog zida govoreći o Državnoj agenciji za osiguranje štednih uloga istaknuo je kako je ravnateljica Marija Hrebac bila u višestrukim sukobima interesa i trošila novac Agencije. 

- Bila je osuđena od Povjerenstva za sukob interesa, ali novac nije vratila nego je samo platila kaznu od 7000 kuna da bi naknadno bilo otkriveno da je u revizorskom odboru Croatia banke i na taj način je proračun oštećen od 400 do 500 tisuća kuna. Ovih dana smo bili svjedoci uhićenja bivše uprave Jadranske banke koja ju je vodila do 2015. kada je postavljena sanacijska uprava. Nova uprava je sanirala dug TLM- a na način da ga je diskontirala slovenskom Impolu. Postavlja se pitanje na koji je način došlo do toga.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Sanacijska uprava u Jadranskoj banci se odnosi na sličan način kao Hrebac prema Državnoj agenciji. Ravnateljica dolazi na posao samo utorkom i u srijedu pa se vraća u Zagreb. Za zamjenicu ravnateljice postavljena je žena čiji je svekar bio savjetnik uhićene uprave. Između ostalog, on je omogućio njezinom mužu da dođe u posjed imovine Jadranske banke. Banka je oštećena za dodatnih milijun i pol kuna.

Pozivam oba ministra Marića, ministricu Dalić i druge da se očituju o radu ove Agencije i da poduzmu korake da se Hrebac ili ponovno imenuje na dužnost ili da se s te dužnosti razriješi- rekao je Bunjac.

Nakon stanke, državna tajnica u Ministarstvu pravosuđa Sanja Mišević obrazložila je izmjene Zakona o o izvlaštenju i određivanju naknada.

- Ovaj institut je itekako bitan imajući u vidu da ćemo na ovaj način ubrzati investicije. Korisnici izvlaštenja će znatno prije moći aplicirati na natječaje za sredstva iz EU-a. Druga intervencija u Zakon odnosi se na produljenje roka Vlade na vrijeme na koje se odnosi interes Vlade. Umjesto dvije vrijedit će četiri godine- rekla je Mišević  dodavši kako postoje još sitne intervencije u Zakon koje nisu toliko vrijedne da bi se o njima elaboriralo.

'Država prisilno intervenira u privatno vlasništvo'

Mile Horvat u ime Kluba SDSS- a istaknuo je kako država izvlaštenjem prisilno intervenira u privatno vlasništvo. 

- Izvlaštenje je jedan vrlo ozbiljan pravni instrument jer zahvaća u elementarna prava koje se zove pravo vlasništva. Dakle, izvlaštenjem država intervenira svojom prisilom u privatno vlasništvo. Ovo treba mijenjati da bi se spriječila nekakva vrsta mešetarenja ili da bi se spriječile zle namjere.

SDP-ov Gordan  Maras spomenuo je slučaj "Planinska" te slučajeve kada je država plaćala previše od onoga što je vrijedilo na tržištu.

- Vidjeli smo u proteklim godinama kako sudski vještak zna procijeniti zgradu, npr u Planinskoj ulicu u Zagrebu koje je kupilo Ministarstvo regionalnog razvoja, a koja vrijedi 39 milijuna kuna, a on ju procijeni na 79 milijuna kuna. Da li će onda jedino pravično rješenje nakon toga biti da netko oguli četiri i pol tone krumpira u zatvoru za 40 milijuna kuna i pojeo vuk magare- poručio je Maras. 

Peđa Grbin istaknuo je kako SDP neće podržati ovaj prijedlog Zakona. 

- Mi govorimo o mogućnosti oduzimanja vlasništva bez prava na žalbu na takvo rješenje. Predložena odredba članka 2. koja glasi: "za izvlaštenu nekretninu vlasniku pripada novčana naknada u visini tržišne vrijednosti nekretnine, a iznimno druga odgovarajuće nekretnina“ je protivna Ustavu. Oduzimate nekom vlasništvo, niste se usuglasili oko toga koja mu naknada za oduzeto vlasništvo pripada, nije proveden postupak koji će se provoditi kasnije u nastavku jer je ovo privremeno rješenje, a on se na to rješenje ne može žaliti. Dakle nema nekretninu, nema naknadu tržišne vrijednosti. Po mojem mišljenju nije dobro- poručio je Grbin. 

Sukobili se Reiner i Pernar

Tijekom rasprave ponovno su se sukobili Ivan Pernar iz Živog zida te potpredsjednik Sabora Željko Reiner. 

Pernar je istaknuo kako izvlaštenje kao konačni čin mora biti iznimna mjera jer ona zadire u prava vlasništva.

- Htio bih ovom prilikom ukazati na sve žrtve izvlaštenja tijekom komunističke vladavine koje nikada nisu dobile adekvatnu kompenzaciju, odnosno adekvatno obeštećenje za oduzetu imovinu. Već je država diskriminirajući odlučila vratiti samo Katoličkoj crkvi oduzetu imovinu, a sve druge građane ignorirati čime ih je dovela u nejednak položaj, tim više što katolička crkva ionako ima najviše nekretnina na svijetu. To je najbogatija institucija. Mnogim građanima bi povrat djedovine, odnosno obeštećenje za nju dobro došao- rekao je Pernar.

Reiner mu je poručio kako to nije istina. 

- Kolega Pernar ovdje u parlamentu naravno možemo govoriti svašta, i neistine i laži i tako dalje. Ovo što ste sad rekli nije istina. To naprosto nije istina, Hrvatska je obeštetila dobar dio ljudi, ne previše pravično, puno manje nego što im je komunistička vlast oduzela- odgovorio je Reiner.

Za to vrijeme Pernar je dobacivao sa svog mjesta pa mu je Reiner izrekao opomenu. 

- Nemojte se derati s mjesta. Kolega Pernar izričem vam opomenu - rekao je Reiner Pernaru. 

Gordan Maras naglasio je kako mu je izuzetna čast govoriti pred prepunom sabornicom. Naime, sabornica je tijekom jutra bila standardno prazna, a napunila se prije glasovanja. 

Branimir Bunjac (Živi zid) očitao im je svima lekciju. 

- Dvije trećine njih došli su tu tri minuta do 12. To je način na koji zarađuju plaće od 15 do 20 tisuća kuna. Do maloprije su bili na kavama i ručku, sad su došli na 15 minuta glasovati i idu kući. Ovakvim radom ne zaslužuju ni minimalac. Mi imamo parlament poslušnika, beskičmenjaka koji ispunjavaju naredbe svojih šefova. I to vam je demokracija u Hrvatskoj- poručio je Bunjac.

Predsjednik Božo Petrov poručio mu je da nema pravo vrijeđati druge zastupnike.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 43
VIDEO

Dankin otac bio na poligrafu, s majčinog mobitela brisane su poruke na dan kad je nestala?
NOVA SAZNANJA?

Dankin otac bio na poligrafu, s majčinog mobitela brisane su poruke na dan kad je nestala?

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora

FOTO Ovo su muškarci koji su lagali da je Danka (2) kod njih: U kuću u BiH upali su specijalci
SNIMILI VIDEO NA TIKTOKU

FOTO Ovo su muškarci koji su lagali da je Danka (2) kod njih: U kuću u BiH upali su specijalci

Muškarci su tražili 50.000 KM za objavu informacija o nestaloj Danki Ilić (2)
Nevjerojatno! Trojac iz BiH je na TikToku tvrdio da je Danka (2) kod njih: Policija ih je uhitila
TRAŽILI NOVAC ZA INFORMACIJE

Nevjerojatno! Trojac iz BiH je na TikToku tvrdio da je Danka (2) kod njih: Policija ih je uhitila

Od nestanka dvogodišnje djevojčice u utorak popodne, u naselju Banjsko Polje kod Bora, na jugoistoku Srbije, u potragu je bilo uključeno više od 500 pripadnika MUP-a, dobrovoljaca...