Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Čelnik Katalonije: Prekidamo odnose s kraljem Španjolske

None Foto: POOL

Quim Torra je optužio kralja za podržavanje policijskog nasilja na biralištima 1. listopada kada je u toj pokrajini na obali Sredozemnog mora bio organiziran referendum o nezavisnosti

Predsjednik katalonske vlade Quim Torra u petak je najavio prekidanje odnosa katalonske vlade sa španjolskim kraljem Felipeom VI kojega optužuje da je podržao nasilje policije na biralištima u listopadu prošle godine kada je u Kataloniji proveden referendum o nezavisnosti. 

Torra će ipak sudjelovati na otvaranju Mediteranskih igara u Tarragoni gdje neće moći izbjeći susret s Felipeom VI.

„Danas ću biti prisutan jer se te igre održavaju u Tarragoni, u Kataloniji, te su uglavnom plaćene iz naše zemlje. Bit ćemo ondje jer je to naša kuća. Sudjelovanje kralja ne utječe na naše odluke. Katalonijom upravljaju Katalonci“, izjavio je Torra u Barceloni.

Sacked Catalan leader Carles Puigdemont attends a news conference at the Press Club Brussels Europe in Brussels NAPETA SITUACIJA Katalonija: Velika neizvjesnost oko sastavljanja nove vlade

 „Ubuduće niti jedan član katalonske vlade neće sudjelovati na događanjima koja će organizirati kraljevska kuća“, poručio je.

Torra je postao predsjednik katalonske vlade prije mjesec dana te se zalaže za samostalnost Katalonije, pokrajine na sjeveroistoku Španjolske gdje živi 7,5 milijuna ljudi.

Optužio je kralja za podržavanje policijskog nasilja na biralištima 1. listopada kada je u toj pokrajini na obali Sredozemnog mora bio organiziran referendum o nezavisnosti. 

“Čekali smo do posljednjeg trenutka no španjolski kralj se nije ispričao”, istaknuo je Torra.

Uoči otvaranja Mediteranskig igrara u primorskom gradu Tarragoni više stotina ljudi prosvjedovalo je protiv dolaska kralja iz Madrida. Okupljanja su organizirale organizacije ANC i Ómnium čiji su dužnosnici optuženi za pobunu protiv Španjolske.

Torra je rekao da se povlači s mjesta počasnog dopredsjednika Zaklade princeze Girone te neće biti prisutan na dodjeli nagrada te zaklade zakazane za 28. lipnja. Nagrade će biti dodijeljene pod predsjedanjem španjolskog kralja i kraljice.

U petak je, nakon redovnog sastanka španjolskih ministara, pred novinare u Madridu izašla glasnogovornica vlade Isabel Celaá, ujedno ministrica obrazovanja.

“Ne bude li katalonska vlada pozivala španjolskog kralja na događanja to neće biti problem kraljevske kuće već Katalonije. To će značiti da njena vlada ne predstavlja sve Katalonce”, rekla je Celaá.

Njena socijalistička vlada došla je na vlast u Španjolskoj prije dva tjedna nakon što je u parlamentu izglasano nepovjerenje konzervativnoj vladi. Desni centar Narodna stranka (PP) koja je vladala od 2011. te lijevi centar Španjolska socijalistička radnička stranka (PSOE) koja je sada došla na vlast protive se nezavisnosti Katalonije te organiziranju referenduma.

„Naša vlada radi na normalizaciji odnosa i izbjegavanju napetosti. To isto očekujemo od vlade u Kataloniji“, rekla je Celaá.

Novi španjolski premijer Pedro Sánchez trebao bi se u Madridu sastati sa Torrom 9. srpnja. To bi trebao biti prvi sastanak katalonske i središnje španjolske vlade nakon godinu i pol dana.

Nakon što je preuzeo vlast Sánchez je ukinuo direktno upravljanje financijama u Kataloniji koje je bilo na snazi od kraja listopada kada je u katalonskom parlamentu bilo izglasano uspostavljanje republike Katalonije. Time su vladajući socijalisti najavili smirivanje napetosti između Madrida i Barcelone. 

Stranke koje podržavaju samostalnost Katalonije bile su u španjolskom parlamentu podržale Sáncheza prilikom izglasavanja nepovjerenja konzervativnom premijeru Marianu Rajoyu. Sa 180 glasova za i 169 glasova protiv Sánchez je bio proglašen novim premijerom.

Komentari (6)
  • čačkaju oni mečku....

    22. 6. 2018,   22:06
  • Filoustaše naučite nešto o slučaju Katalonija i Baskija, te su zemlje duplo više od Hrvatske a fašistički zakon još od Franka neda im se otcjepiti, a soc Jug. je u svom ustavu imala pravo svake republike za otcjepljenje, isto slučaj Češke i Slovačke kao i sve republike SSSR. Uz svo zlo socijalizma ipak je koliko toliko bio demokratičniji od vašeg ljubljenog fašizma.

    23. 6. 2018,   08:00
  • España libre del fascismo!

    24. 6. 2018,   09:02