Obavijesti

News

Komentari 129

Čemu referendum? Neka Most sruši odluku o prodaji HEP-a

Čemu referendum? Neka Most sruši odluku o prodaji HEP-a
1

Dpk Miro Bulj, zastupnik Mosta, traži referendum o prodaji četvrtine HEP-a za polovicu Ine, potpredsjednica Vlade Martina Dalić sinoć u Otvorenom poručuje da je i Most sudjelovao u takvoj odluci Vlade

VIDEO

"Prodati HEP nitko nema pravo, osim vlasnika, a to je hrvatski narod. Smatram da bi svaka odluka o prodaji HEP-a bez volje većine hrvatskih građana, iskazane na #referendumu, bila još jedna u nizu izdaja nacionalnih interesa", poručuje Ivan Bulj na Facebooku.

Poruka je bila jasna i tipično populistička.

Međutim, hrvatski narod je već odlučio, i to prije samo tri mjeseca, da će državu, državno vlasništvo s pripadajućim tvrtkama, kao i nacionalne interese predati u ruke HDZ-u.

Referendum nije potreban jer je većina hrvatskih građana - odnosno, "hrvatskog naroda" - na parlamentarnim izborima dala povjerenje stranci koja je uvijek tvrdila da je jedini istinski zaštitnik nacionalnih interesa i da je hrvatska državna imovina u njezinim rukama apsolutno sigurna.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Dala je i povjerenje Mostu kao samozvanom ekskluzivnom čuvaru nacionalnih interesa.

Štoviše, HDZ-ova Vlada dobila je povjerenje više od 90 zastupnika u Hrvatskom saboru, pa čak je i Most unatoč lošim iskustvima u prošlom mandatu ponovno pristao koalirati sa strankom koja je već nekoliko puta pokazala kako upravlja državnom imovinom.

Uz, kako navodi Bulj, "razne konzultante, pravosuđe i Ustavni sud".

HDZ štiti nacionalne interese

I samo tri mjeseca nakon pada Vlade zbog HDZ-ovih konzultanata povezanih s MOL-om, hrvatski građani ponovno su glasali za HDZ, a Most ponovno koalirao s HDZ-om.

Zašto onda Bulju treba referendum oko HEP-a, kad su i Most i hrvatski birači i devedeset zastupnika u Hrvatskom saboru odlučili vjerovati upravo ovoj Vladi da će zaštititi strateške nacionalne interese?

Bulj svojim statusom pokazuje da ne vjeruje HDZ-u, svojoj bivšoj stranci, ali ako je vjerovati sinoćnjoj izjavi Martine Dalić u Otvorenom kako je Vlada zajednički donijela odluku o prodaji HEP-a za kupnju Ine, onda Bulj ima problem i s Mostom kao svojom sadašnjom strankom.

"Ja sam ovdje u kapacitetu potpredsjednice Vlade, zajedničke Vlade HDZ-a i Mosta", kazala je sinoć potpredsjednica Vlade. "Oni su naš koalicijski partner. Prema tome, odluke koje su komunicirane i odluke o kojima ovdje raspravljamo politika su Vlade. O tome je vrlo jasno govorio i Božo Petrov".

Je li Petrov to isto rekao i Miri Bulju?

Ili Bulj svojim statusima pere ruke od kritizirane najave Vlade da će "prodati struju da bi kupila naftu"? Ili je možda na pomolu raskol unutar sekte zvane Most?

Ili su statusi Mire Bulja tek "topnička priprema" Mosta za napad na koalicijskog partnera?

Most prebacuje odgovornost

Drugim riječima, može li ova vlada HDZ-a i Mosta pasti na HEP-u kao što je prošla vlada HDZ-a i Mosta pala na Ini?

Nema sumnje da će Most, u skladu sa starom navikom, osluškivati raspoloženje javnosti i prema tome se orijentirati. Pritom će svu krivnju za sve nepopularne odluke opet prebaciti na HDZ. A ako ne može prebaciti krivnju na HDZ, onda bi - u skladu s Buljovim prijedlogom - odgovornost prebacio na hrvatski narod na referendumu.

Učinit će sve samo da ne ispadne kako Most sudjeluje u spašavanju strateškog nacionalnog interesa u Ini tako što bi amenovao prodaju strateških nacionalnih interesa u HEP-u.

Ali opet, zbog čega bi se hrvatski narod zamarao nekakvim referendumima kad je taj isti hrvatski narod većinom glasova na rujanskim izborima odlučio kako će ovakve teške i komplicirane odluke povjeriti HDZ-u, kao i Mostu kao samozvanom čuvaru nacionalnih interesa?

Populizmom na populizam

Ovdje svjedočimo obračunu populističkih pristupa u vlasti: premijer Plenković populistički najavljuje spašavanje Ine iz mađarskih ruku, što se čini pravednim uzimajući u obzir HDZ-ovu nečistu savjest, a Miro Bulj iz Mosta populistički ustaje u zaštitu HEP-a kao zaloga za spas Ine.

Odnosno, ustaje protiv "još jedne u nizu izdaja nacionalnih interesa". 

Samo što ovom prilikom u toj "izdaji", prema riječima Martine Dalić,  sudjeluje i njegov Most. 

SDP poziva na referendum oko HEP-a zato što drugih mehanizama za rušenje ovakve odluke Vlade praktički nema. Ali Most ih ima. 

Most, a to je još uvijek stranka Mire Bulja, može staviti veto na odluku Vlade, može dići ruku protiv tog poteza, a može čak - kad su stvari postale već tako ozbiljne - raskinuti koaliciju s tom strankom kojoj Bulj tako otvoreno ne vjeruje i koja je spremna na "još jednu u nizu nacionalnih interesa".

Most ne treba čekati pravorijek hrvatskih građana na referendumu. 

Može, recimo, odvesti te iste građane na nove izbore gdje će oni još jednom dati državnu imovinu u ruke HDZ-a i Mosta.

Ostale kolumne Tomislava Klauškog pogledajte ovdje.

Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 129
VIDEO

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka
VIDEO: CURICA NESTALA U SRBIJI

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka

BANJSKO POLJE, SRBIJA - Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag. Roditelji djevojčice ponovno su pozvani u policijsku postaju, ali za sada još nema informacija je li to povezano s kopanjem zemljišta oko kuće gdje je malena Danka nestala.
Četvrti je dan potrage za malom Dankom (2) u Srbiji! Na mjesto događaja stigle specijalne ekipe
NOVA SAZNANJA?

Četvrti je dan potrage za malom Dankom (2) u Srbiji! Na mjesto događaja stigle specijalne ekipe

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora