Obavijesti

News

Komentari 8

Cerar Amerikancima: Potreban veći utjecaj SAD-a na Balkanu

Cerar Amerikancima: Potreban veći utjecaj SAD-a na Balkanu
1

Istodobno, kazao je da za SAD dobri odnosi Slovenije s Ruskom Federacijom "nisu problematični" te da je Slovenija uključena u sankcije protiv Rusije zbog ukrajinske krize

VIDEO

Slovenski ministar vanjskih poslova Miro Cerar ocijenio je u razgovoru za Washington Post, vođenom tijekom boravka u SAD-u proteklih dana, da bi se američka administracija trebala jače angažirati u jugoistočnoj Europi ako ne želi jačanje utjecaja Rusije i Kine u tom dijelu Europe.

- Ako budu prevladali ruski ili kineski interesi, tu bismo regiju mogli izgubiti - kazao je Cerar za WP, dodajući da bi prisutnost i angažman SAD-a trebali biti izraženiji.

Šef slovenske diplomacije istaknuo je u razgovoru da je u srednjoj i istočnoj Europi, uključujući i Balkan, posebno izražen interes Pekinga za jačanje ekonomskih i političkih veza pa da se tako i sam više puta sastao s najvišim kineskim dužnosnicima u okviru sastanaka čelnika država srednje i istočne Europe s Kinom.

Iako Slovenija ima samo dva milijuna stanovnika, ona privlači dosta interesa za investicije iz Kine, dok je SAD u tom pogledu mnogo manje vidljiv, kazao je slovenski čelnik, upozoravajući da bi povećano zanimanje Moskve i Pekinga u situaciji kad se Trumpova administracija, zbog svoje agende America First, manje angažira u Europi, moglo dovesti do promjene geopolitičkih odnosa u dijelu starog kontinenta, posebno na Balkanu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Mislim da bi bilo vrlo dobro kad bi naši prijatelji i saveznici u SAD-u bili prisutniji u toj regiji, kazao je Cerar u razgovoru za utjecajni američki dnevnik koji upozorava da Trumpova administracija predlaže Kongresu proračunske rezove za potporu inozemstvu, dok Moskva i Peking ta sredstva sustavno povećavaju, a tako i svoj utjecaj u svijetu.

Slovenskim novinarima koji su pratili njegov posjet Washingtonu krajem proteklog tjedna Cerar je nakon razgovora s državnim tajnikom Mikeom Pompeom i savjetnikom za nacionalnu sigurnost Johnom Boltonom  kazao da je države zapadnog Balkana što prije potrebno uključiti u transatlantske integracije zbog europske sigurnosti i stabilnosti regije, te zbog geostrateških utjecaja koji dolaze iz šireg okruženja i svijeta.

Istodobno, kazao je da za SAD dobri odnosi Slovenije s Ruskom Federacijom "nisu problematični" te da je Slovenija uključena u sankcije protiv Rusije zbog ukrajinske krize.

Rusija, prema navodima Cerara, na zapadnom Balkanu ima popriličan utjecaj, a EU u suradnji s SAD-om u tom pogledu treba pokazati više odlučnosti jer Balkan spada u demokratsku europsku obitelj kao punopravan član, prenijela je Slovenska tiskovna agencija STA.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 8
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a