Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Cerar i Erjavec odlučni: Ništa od ideje o ''mini Schengenu''

None Foto: Nel Pavletić/PIXSELL

Nizozemski prijedlog nije realističan, ocijenio je Karl Erjavec, komentirajući takvu zamisao, te dodao kako bi oživotvorenje takve ideje bio početak kraja Europske unije

Slovenski premijer Miro Cerar u četvrtak je u Londonu o migrantskoj krizi razgovarao s britanskim premijerom Davidom Cameronom, a obojica su se složila da je od bitne važnosti pojačati kontrolu vanjske granice EU-a između Grčke i Turske, objavio je u četvrtak navečer kabinet slovenskog premijera u priopćenju za javnost.

Istodobno, Cerar je u posebnoj izjavi kao "neprihvatljivu" za svoju zemlju nazvao nizozemsku ideju o "mini Schengenu" koji bi uključivao samo zemlje Beneluksa te Njemačku i Austriju, a ne 26  europskih zemalja kako je to sada slučaj, i to zato da bi se bolje kontrolirala imigracija iz trećih država u središte Europe.

Najviše pažnje tijekom kraćeg radnog susreta Cameron i Cerar posvetili su izbjegličkoj krizi, a Cerar je britanskom premijeru naglasio kako je Slovenija unatoč velikom opterećenju izbjegličkim priljevom i dalje vjerodostojna članica Schengenskog sustava koji omogućuje otvorenost unutarnjih granica u Europskoj uniji.

Jače kontrole svoje granice s Hrvatskom i restrikcije započete prestankom primanja ekonomskih migranata slovenski dužnosnici opravdavaju i opasnošću za Sloveniju ako bi se formirao "mali Schengen" u kojemu bi bilo samo nekoliko država u zapadnoj i srednjoj Europi, no slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec ocijenio je u četvrtak da ta ideja o kojoj navodno razmišlja Nizozemska nije realna.

Nizozemski prijedlog nije realističan, ocijenio je Erjavec, komentirajući takvu zamisao, te dodao kako bi oživotvorenje takve ideje bio početak kraja Europske unije.

- To bi izazvalo eroziju EU-a, mnogi na to upozoravaju. Pad Schengena značio bi početak kraja Europske unije - kazao je Erjavec za slovenske medije.

Pad Schengena prema večerašnjim opaskama slovenskih elektroničkih medija značio bi "povratak Slovenije na Balkan" i opasnost da postane izbjeglički kamp u koji bi se sakupljali migranti koje središnji dio Europe ne želi prihvatiti.

Ideju o "mini Schengenu" rezolutno je u izjavi za Slovensku televiziju kao "neprihvatljivu" odbacio i premijer Miro Cerar.

- Slovenija je konstitutivna članica Schengenskog područja i takvu zamisao odlučno odbacujemo, bio bi to kraj europske priče - kazao je Cerar.

Orban i Stoltenberg o migrantskoj krizi i terorističkoj prijetnji

Članice Europske unije u ratu su sa zemljama iz kojih stižu migranti, rekao je u četvrtak mađarski premijer Viktor Orban nakon sastanka s glavnim tajnikom NATO-a Jensom Stoltenbergom koji je istaknuo da je za sigurnost članica NATO-a nužno stabilizirati zemlje emigracije.

- Od terorističkih napada u Parizu ne govorimo više samo o prijetnji već o stvarnim napadima i Mađarska ozbiljno pristupa tom ratu protiv terora - rekao je Orban novinarima. 

Pozvao je na pojačanu kontrolu migrantskog vala na samome jugu i potvrdio Stoltenbergu mađarsku predanost NATO-u. Europa mora identificirati baš svakog migranta i utvrditi razlog njegova dolaska u Europu, rekao je mađarski premijer.

Migrantska kriza u svojoj je srži humanitarna i može se riješiti ako se riješe sukobi u državama ishodištima migracije, rekao je Stoltenberg. Ocijenio je da te zemlje treba stabilizirati i budu li one sposobne boriti se protiv terorizma na vlastitu tlu, tada će i članice NATO-a biti sigurnije.

Mađarska i NATO uspješni su u nadzoru zračnog prostora nad tri baltičke države, članice NATO-a, rekao je Orban i obećao da će Mađarska i u 2016. nastaviti sudjelovati u misiji u Afganistanu. 

Mađarska se neće povlačiti iz misija po svijetu u kojima sudjeluje 1000 mađarskih vojnika, rekao je.

Komentari (16)
  • Slovenci voze po svome, imaju stav i nitko im ništa ne može. Nekada tako i treba.

    19. 11. 2015,   19:59
  • Vrijeme je da se ta tvorevina raspadne. Iskreno mi je zao sto smo toliko naivan narod, da pomislimo da ce mo bit ravnopravni s ostalima iz centralne europe, koji su svi imali kolonije stoljecima. Posto su ih skoro sve ako ne i sve izgubili sad opet su kolonizirali naivce kao mi, bugari, slovaci, rumuni, grci, cesi, sad im trebaju i ostale balkanske drzavice i ukraina da dovrse kolonzaciju, mozda i turska ako se odrekne svoje kulture i svega isto kao i ostali.

    19. 11. 2015,   22:34
  • Bravo, Slovenci!

    19. 11. 2015,   21:07