Obavijesti

News

Komentari 38

Cerar: Tužit ćemo Hrvatsku jer još nisu primijenili arbitražu

Cerar: Tužit ćemo Hrvatsku jer još nisu primijenili arbitražu
1

Arbitražna presuda o granici važeća je prema međunarodnom pravu i treba ju provesti. Ako na sudu EU-a uspijemo dokazati da nepoštivanjem presude Hrvatska uz to krši i pravo Europske unije, kazao je

VIDEO

Slovenski tehnički premijer Miro Cerar u četvrtak je u Bruxellesu ponovio stajalište svoje vlade da Hrvatska neprihvaćanjem presude arbitraže o graničnom prijeporu krši "međunarodno i europsko pravo", te iznio očekivanje da će se to dokazati u procesu koji će Slovenija za tjedan-dva pokrenuti pred sudom EU-a u Luksemburgu.

"Tužbu protiv Hrvatske podnijet ćemo kroz tjedan-dva, nakon rasprave pred parlamentarnim odborom za vanjsku politiku", kazao je novinarima Cerar koji sudjeluje na sastanku Europskog vijeća, dodavši da je arbitražna presuda donesena prije godinu dana važeća i da je treba primijeniti.

"Arbitražna presuda o granici važeća je prema međunarodnom pravu i treba ju provesti. Ako na sudu EU-a uspijemo dokazati da nepoštivanjem presude Hrvatska uz to krši i pravo Europske unije, o čemu sam inače uvjeren, onda to znači da Hrvatska ne krši samo međunarodno nego i europsko pravo", kazao je Cerar dodavši da je uvjeren u nepristranost suda EU-a u tom slučaju.

No, Cerar je protumačio kako bez obzira na konačan ishod buduće presude suda EU-a Hrvatska neprimjenjivanjem arbitražnog rješenja krši međunarodno pravo, te da bi arbitražu trebala prihvatiti i primijeniti ju.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

"Tužbu protiv Hrrvatske uložit ćemo zbog kršenja europskog pravnog poretka i to je smisao te tužbe, no bez obzira na njen ishod arbitražna presuda ostaje na snazi", kazao je slovenski premijer.
Dodao je da je u nedjelju, na neformalnom summitu EU-a posvećenog migracijama, o arbitraži govorio s predsjednikom Europske komisije Jeanom-Claudeom Junckerom, te kritizirao Komisijin neutralan stav u slovensko-hrvatskom arbitražnom sporu, ustvrdivši da je i samom Junckeru zbog toga bilo neugodno.

'Lex Agorkor' ne vrijedi u Sloveniji 

Odluka Vijeća EU-a kojom je 'lex Agrokor' priznat kao insolvencijski postupak u EU-u ne znači da je taj zakon u Sloveniji važeći, kazao je u četvrtak u Bruxellesu slovenski tehnički premijer Miro Cerar, dodajući da ga je EU samo "tehnički verificirao".

"Takva odluka Vijeća EU-a samo je tehnička verifikacija nekog akta, u Sloveniji taj zakon nije važeći, u Sloveniji je na snazi slovensko zakonodavstvo", kazao je Cerar novinarima na marginama  redovnog summita čelnika država članica Europske unije.

Zakon o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskoj značaja za Hrvatsku "ne može biti dijelom našeg pravnog poretka, to je u svojoj odluci naveo i naš Vrhovni sud. Ako netko govori drukčije, onda se ili pretvara da ne razumije europsko pravo ili to pravo doista ne razumije", kazao je Cerar.

Kako navodi Slovenska tiskovna  agencija STA, predsjednik odlazeće slovenske vlade time je vrlo žestoko reagirao na izjavu svog hrvatskog kolege Andreja Plenkovića koji je uvrštenje tog zakona u europsku pravnu stečevinu nazvao i velikim političkim uspjehom Hrvatske.

Uvrštenju 'lex Agrokora' na dnevni red Vijeća EU-a za opće poslove u utorak su se, od svih država članica, suprotstavili samo predstavnici Slovenije.

Cerar je u četvrtak kazao da su to učinili iz "principijelnih razloga", kako "u budućim postupcima netko možda ne bi razumio da Slovenija možda 'lex Agrokor' priznaje kao dio svog unutarnjeg pravnog poretka".

Hrvatski premijer Plenković izjavio je da je odluka Europskog vijeća koja će ovih dana biti objavljena i u službenom listu EU-a značajna i predstavlja politički uspjeh jer je time 'lex Agrokor' postao dijelom pravne stečevine EU-a.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 38
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a
Žestoke reakcije na Ustavni sud, SDP najavio konferenciju, čeka se i odgovor Zorana Milanovića
POSTIZBORNI PREGOVORI

Žestoke reakcije na Ustavni sud, SDP najavio konferenciju, čeka se i odgovor Zorana Milanovića

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1