Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Cesarea mora vratiti ocu nakon završetka ove školske godine...

None Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL/Alessandro Avenati/Facebook

Nakon predaje Nine Kuluz u rujnu 2016. godine poslije višegodišnjeg bijega zakazano je, sukladno pravomoćnoj odluci suda, vraćanje dječaka u državu rođenja Italiju

Županijski sud u Zagrebu je i četvrti put pravomoćnom odlukom odbio zahtjev majke Nine Kuluz za odgodom predaje Cesarea (8) njegovom ocu Talijanu Alessandru Avenatiju.

SIGURNOSNI RAZLOZI? Sud je na neodređeno vrijeme odgodio ovrhu nad Cesareom

Dječaka će predati u lipnju nakon završetka školske godine, odlukom Općinskog suda u Splitu nakon što je odgođena već zakazana ovrha početkom veljače. Odluku o odgodi splitski sud je donio po službenoj dužnosti zbog nedostatka sigurnosnih uvjeta, a u međuvremenu je odbio četiri zahtjeva majke. Po njezinim žalbama zahtjevi za odgodom su potom išli na evaluaciju na viši sud u Zagreb, koji je u svakom pojedinom slučaju potvrdio odluku splitskog suda, piše Slobodna Dalmacija

Dva odobrena zahtjeva, već četvrti odbijen 

Nakon predaje Nine Kuluz u rujnu 2016. godine poslije višegodišnjeg bijega zakazano je, sukladno pravomoćnoj odluci suda, vraćanje dječaka u državu rođenja Italiju odakle je odveden nelegalno 2011. godine. 

OTAC MALOG CESAREA: 'Nisu mi dali da vidim sina niti da ga čujem skoro godinu dana'

Nakon oporavka, dječak je krenuo u prvi razred, a splitski sud odobrio je odgodu do kraja školske godine. U lipnju prošle godine zakazana je prva predaja ocu te je splitski sud odbio majčin novi zahtjev za odgodom. Predaja nije uspjela pa do kraja godine nije zakazan novi pokušaj.

Nina Kuluz je u međuvremenu u Italiji osuđena na tri godine i četiri mjeseca zatvora i oduzeta joj je roditeljska skrb. Za veljaču ove godine zakazan je novi pokušaj predaje nakon što prvi pokušaj u lipnju nije uspio. 

DJEČAK OSTAJE S MAJKOM Alessandro Avenati: "Hrvatsko pravosuđe je potpuno mrtvo"

No, i ovaj je odgođen jer je sud dan ranije procijenio da splitska policija ne može osigurati sudsku radnju. 

Kad je otac došao u Split, uhićen je zbog prijave majke za nasilje u obitelji putem objava na društvenim mrežama i porukama preko mobitela. Zatražena je zabrana kontaktiranja i približavanja.  Nakon ispitivanja u splitskoj policiji Alessandro Avenati priveden je na Prekršajni sud u Splitu koji ga je pustio da se brani sa slobode i odbio mjere opreza koje su zatražene.

KULUZ PRIJAVILA BIVŠEG "Slao mi je prijeteće poruke i vrijeđao me pred našim sinom"

Otac se vratio u Italiju, Cesare je nastavio ići u školu u Splitu, a Općinski sud je zakazao novu predaju za lipanj. Majka Nina Kuluz je, nakon prva dva zahtjeva koji su joj odobreni, još četiri puta tražila odgodu ovrhe od splitskog suda. Zahtjevi su odbijeni, što je pravomoćno za svaki pojedini potvrdio zagrebački županijski sud odlukama u ožujku i srpnju prošle godine te u siječnju i sada u travnju ove godine.

Komentari (57)
  • I treba. Nego, zašto se lijepo u nekoliko rečenica ne napiše ta kronologija događanja oko ove "dame" i djeteta i oca. Pa zna se kaj je radila u Italiji! To je i sama rekla. Uhvatila talijančeka, nešto imućnijeg lika, ostala trudna, pa rodila, pa nije niš radila, pa našla drugoga u bih, pa zbrisala sa djetetom u bih. Pa sudovi Italije i RH surađivali, po zakonima je otmičarka, pa kad je trebala u zatvor vratila se sa malenim iz bih majci u Split. I, zar ona misli da će joj sevka i b.a.b.e. omogućiti lagodan život "mužnjom" oca? Zar otac nema pravo skrbiti o svom sinu? Pa ova niti radi nit je briga. Dobro netko napisa ovdje, samo da ne "pukne" i ne učini veliku štetu. Kak rade naši Centri za soc.skrb (puni mitologije i veza) biti će svega. Treba čuvati dijete, jadno, ni krivo ni dužno trpi bedastoće ove raspuštenice.

    28. 4. 2018,   15:25
  • Za Boga milog pa otac je djetetu ,oca je izabrala mati ,pa čemu toliki sramotni cirkus ,čemu toliko stresa djetetu kojem to sve ostavlja bol.

    28. 4. 2018,   14:47
  • Konačno jedna presuda hrvatskih sudova koja nije abnormalna. "Citiram ovaj portal, a tak otprilike o ovomu slučaju i talijanski mediji pišu, i još neki hrvatski. ; "Alessandro i Nina su se razdvojili nakon rođenja sina. Sud u Torinu je odlučio da roditelji imaju zajedničko skrbništvo uz uvjet da a dječak živi s ocem jer je tamo bio od rođenja. Majka je uz zajedničko skrbništvo dobila pravo svakodnevnog viđanja djeteta i mogućnost da dječak boravi u stanu gdje ona živi svaki drugi vikend od subote ujutro do nedjelje navečer. Dok je sud odlučivao o predmetu Nina je sina odvela u Hrvatsku, a nakon odluke da on mora živjeti kod oca, ona je nestala. Alessandro četiri godine nije znao gdje mu je sin. Nina je dječaka skrivala po Bosni i Hrvatskoj. Za njom je objavljena Interpolova tjeralica".........Znači, ženska je najjednostavnije djete otela. Usput rečeno, za svoje optužbe još iz Italije, da ju je muž maltretirao, nije dala nijedan dokaz. Po optužbama i dokazima kakvi su njezini, svaki bi od nas svakoga, i pa tak i onoga kojega nigdar videl prije nije,, mogal okriviti za nasilje,, a u svemu tomu kaj pripoveda po našim medijima je malo preveč nedorečenoga i rupa da bi joj se verovalo tek tak. Osim onima koji joj vjeruju samo zato kaj je je; 1. Ona Hrvatica a on Talijan 2. Zato sto je ona ženska."

    28. 4. 2018,   14:14