Obavijesti

News

Komentari 62

Česi se žale: Nijemci dobivaju bolje sobe na Jadranu nego mi

Česi se žale: Nijemci dobivaju bolje sobe na Jadranu nego mi
1

Nijemcima su namijenjene moderno uređene sobe s balkonima s kojih se vidi more. Česi, pak, najčešće dobiju stari namještaj i pogled na parkiralište - kritizirala je Vítová hrvatski turizam...

VIDEO

I na usluge treba proširiti odredbe zakona o jednakoj kvaliteti proizvoda u svim članicama EU, rekla je češka profesorica prava Blanka Vítová u srijedu na konferenciji “Različiti proizvodi na jedinstvenom tržištu” u Europarlamentu u Bruxellesu. 

Navela je primjer turističkih usluga na Jadranu, gdje će njemački turist dobiti bolju sobu nego turist iz Češke. 

Uvoz može biti jako skup

- Nijemcima su namijenjene moderno uređene sobe s balkonima s kojih se vidi more. Česi, pak, najčešće dobiju stari namještaj i pogled na parkiralište - kritizirala je Vítová hrvatski turizam. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Tema konferencije su ipak bili proizvodi, hrana prvenstveno, a potom kozmetika i sredstva za čišćenje, ali i oni utječu na turizam, upozorili su slovački predstavnici.

- Zabrinuti smo da turisti više neće htjeti kupovati hranu u Slovačkoj ako je drukčije kvalitete od one u obližnjoj Austriji - istaknuli su problem s kojim bismo se i mi mogli susresti, s obzirom na gomilu uvozne hrane u hrvatskim prodavaonicama te brojne dokaze da multinacionalne kompanije u novije članice EU šalju proizvode slabije kvalitete u istoj ili sličnoj ambalaži. 

Osam država drugog reda

To su dokazali i rezultati istraživanja naše eurozastupnice Biljane Borzan. Samo kod četiri od 26 ispitanih proizvoda nije bilo razlike u kvaliteti i cijeni, a čak 54 posto kod nas je lošije nego u Njemačkoj. I više od 60 posto je skuplje. 

- Žao mi je što nisam imala novca za testiranje i drugih kategorija proizvoda, poput tehnike i kozmetike. Nadam se da će se Vlada uključiti - rekla je Borzan.

Věra Jourová, povjerenica Europske komisije za zaštitu potrošača, upozorila je da su slične studije u osam država pokazale da isti proizvodi nemaju jednaki sastav. 

- U njima je manje mesa, manje čokolade, manje voća... U Europskoj uniji ne smiju postojati potrošači drugog reda. Oni očekuju da će jednako upakiran proizvod imati isti sastav i isti okus. Glavna etiketa ne smije dati dojam da su dva proizvoda jednaka ako im je različit sastav - rekla je povjerenica Jourová. 

- Primjer Hippa pokazao je važnost daljnjih istraživanja, ali čak i kad se nekoga prokaže ne znači da će promijeniti stav. To treba regulirati zakonom. Do tada se može djelovati po principu ‘name and shame’ (imenuj i osramoti, op.a.) - pojasnila je Borzan. 
Na slučajeve razlike u kvaliteti proizvoda može se primijeniti direktiva o nepoštenoj trgovačkoj praksi, rekla je Marie-Paule Benassi, voditeljica Odjela za zaštitu potrošača u Glavnoj upravi za pravosuđe Europske komisije. 

Ne vidi svatko sitna slova

- Mijenja li proizvođač sastav, mora jasno obavijestiti potrošača da to više nije isti proizvod - upozorila je Benassi, a Blanka Vítová dodala kako prosječni potrošač ne vidi sve što je ispisano sitnim slovima. 

- Važno je što mu je u glavnom vidnom polju. Po tome je na prvi pogled riječ o istom proizvodu, no njegov sastav nije isti - rekla je Vítová. 

Biljana Borzan je podsjetila da hrvatski kazneni zakon naziva obmanjivanjem slučajeve kad potrošač misli da kupuje nešto, a dobiva nešto drugo.

Borzan: Žele varati kupce 

- Razlike u pakiranjima se možda i mogu otkriti, ali su kao na igricama ‘pronađi pet razlika na slici’. Takva praksa znači da je proizvod pakiran s namjerom da se stvori dojam da se kupuje nešto kvalitetnije - napomenula je Borzan.
Povjerenica Věra Jourová dan prije ove konferencije objavila je skup smjernica za primjenu propisa EU o hrani i pravima potrošača kojima se želi spriječiti dvojna kvaliteta. 

- Prodaja različitih proizvoda u ambalaži iste robne marke zavaravajuća je i nepoštena prema potrošačima. Namjeravam osigurati da se prema svim potrošačima postupa jednako - rekla je Jourová te dodala kako EU ima Uredbu o informiranju o hrani koja propisuje da se potrošačima moraju davati istinite informacije (na primjer, oznake za hranu moraju sadržavati sve sastojke proizvoda) i Direktivu o nepoštenoj poslovnoj praksi, kojom se zabranjuje stavljanje na tržište proizvoda u ambalaži iste robne marke koji može zavarati potrošače.

I Wudy je 'priznao' da ima bolje i lošije proizvode

Odluku Hippa da povuče lošije proizvode s hrvatskih polica pozdravila je eurozastupnica Biljana Borzan. 

- Objašnjenje da naši potrošači više vole proizvod s manje povrća bilo je smiješno jer bebe nisu birale manje zdravu kašicu. Nadam se da će drugi slijediti taj primjer - rekla je Borzan te dodala da se oglasio i Wudy, čije su hrenovke u Hrvatskoj imale manje mesa nego one u Njemačkoj. 

Veće ovlasti državama da ukinu nezakonitu praksu

Ne mogu prihvatiti to da se ljudima u dijelovima Europe prodaju prehrambeni proizvodi niže kvalitete nego u drugim zemljama, iako su ambalaža i robna marka isti, rekao je Jean-Claude Juncker, predsjednik Europske komisije, u govoru o stanju Unije. Dodao je da nacionalnim tijelima treba dati veće ovlasti kako bi se iskorijenile nezakonite prakse. 

Dva milijuna eura za nova istraživanja

Europska komisija dala je milijun eura za poboljšanje usporednih ispitivanja prehrambenih proizvoda kako bi sve države članice imale čvrstu zajedničku znanstvenu osnovu za rasprave o tom pitanju. Zajedničkom istraživačkom centru stavila je na raspolaganje milijun eura za razvoj te metodologije.

Drugi milijun eura osigurala je državama članicama za financiranje studija te daljnji rad na prikupljanju dokaza i provedbi.
Komisija je započela dijalog s proizvođačima i udrugama robnih marki koji su se obvezali izraditi kodeks ponašanja ove jeseni.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 62
VIDEO

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca
TUČNJAVA U KLAIĆEVOJ

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca

Veća grupa stranih državljana se pred zatvaranje sukobila s vlasnikom kafića u Klaićevoj ulici u ponedjeljak navečer. U policijsku postaju je privedeno njih četvero, potvrdila nam je zagrebačka policija

Albanka koja je kod Dubrovnika usmrtila brata i sestru jurila je u svom BMW-u čak 170 na sat?!
TRAGEDIJA

Albanka koja je kod Dubrovnika usmrtila brata i sestru jurila je u svom BMW-u čak 170 na sat?!

Albanki Klevisi Ymeri (29) određen je jednomjesečni istražni zatvor
Pogledajte nevrijeme koje stiže u Hrvatsku: Moguće i jače oluje. U Zagrebu je drvo palo na auto
NAGLA PROMJENA VREMENA

Pogledajte nevrijeme koje stiže u Hrvatsku: Moguće i jače oluje. U Zagrebu je drvo palo na auto

Čitatelji su nam poslali fotografije sa Žitnjaka gdje je stablo palo na parkirani automobil. Promjenu vremena prati i velik pad temperature, koja je za 20-ak Celzija niža nego jučer u isto vrijeme na sjeveru zemlje