Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Četvorici Hrvata pljačkaša su odredili ekstradicijski pritvor

None Foto: 5

Skupina pljačkaša se sumnjiči da su s izložbe "Blaga mogula i maharadža", koja je bila izložena u Duždevu dvoru u Veneciji, odnijeli par naušnica od platine i dijamanata te broš od platine i rubina

Zbog sumnje da su početkom godine u Veneciji tijekom izložbe opljačkali nakit vrijedan tri milijuna dolara uhićenoj četvorici hrvatskih državljana na zagrebačkom Županijskom sudu u petak je određen ekstradicijski pritvor, doznaje se na sudu.

POGLEDAJTE VIDEO PLJAČKE

Riječ je o 60-godišnjem Vinku Tomiću, državljaninu Hrvatske te Bosne i Hercegovine, Želimiru Grbavecu (48), Zvonku Grgiću (43) i Vladimiru Đurkinu (48), dok je na graničnom prijelazu Tovarnik uhićen jedan od dvojice njihovih srbijanskih suradnika.

Foto: NY Post Vinko Tomić

Neslužbeno se doznaje kako je riječ o srbijanskim državljanima Draganu Mladenoviću i Goranu Peroviću.

NA IZLOŽBI U VENECIJI Snimka pljačke: Hrvati ukrali nakit vrijedan tri milijuna eura

Skupina pljačkaša se sumnjiči da su u razdoblju od 31. prosinca 2017. do 2. siječnja ove godine s izložbe 'Blaga mogula i maharadža', koja je bila izložena u Duždevu dvoru u Veneciji, odnijeli par naušnica od platine i dijamanata te broš od platine i rubina ukupne vrijednosti 3 milijuna dolara.

Riječ je o indijskim komadima nakita koje je katarski šeik Hamad bin Abdullah al-Thani posudio Talijanima za izložbu.

Foto: Dario Šimović/Facebook Želimir Grbavec

Dragulje ukrali tek iz trećeg pokušaja

Petorica pljačkaša su se najprije namjeravali domoći dragulja tako što su pokušali nasilno otvoriti vitrinu s dragocjenostima, no u tome ih je spriječio zaštitar koji je skupinu posjetitelja odvojio od izložbenih vitrina. U drugom pokušaju provale skupinu pljačkaša su omeli posjetitelji, a u svojem naumu uspjeli su tek iz trećeg pokušaja, doznaje se na sudu.

Foto: Dario Šimović/Facebook Zvonko Grgić

Četvorica hrvatskih državljana uhićena su nakon višemjesečne suradnje s talijanskom policijom, priopćio je u četvrtak MUP, dodajući kako se protiv uhićenih hrvatskih državljana vodi kazneni postupak pred sudom u Veneciji, a uhićeni su u koordiniranoj akciji na području PU zagrebačke i PU istarske temeljem europskih uhidbenih naloga.

VELIKA PLJAČKA U VENECIJI Ukrali šeikov nakit koji vrijedi milijune: Uhitili četvero Hrvata

Mozak operacije član 'Pink Panthera'

Jedan od uhićenih se pod višestrukim identitetima dovodi u vezu s nekoliko velikih krađa dragulja u nekoliko europskih država u sklopu kriminalne organizacije "Pink Panther" te je za njim raspisana međunarodna potraga, dok ga švicarsko pravosuđe traži zbog krađe nakita u vrijednosti od 8 milijuna švicarskih franaka u Baselu tijekom izložbe "Baselworld 2011" u ožujku 2011. godine, priopćio je dan ranije MUP.

Neslužbeno se doznaje kako je riječ o Vinku Tomiću koji se smatra ''mozgom operacije'' krađe dragulja na izložbi u Veneciji, a kojeg se dovodi u vezu s spektakularnim višemilijunskim pljačkama u Londonu, Las Vegasu, Hong Kongu, Honoluluu, Monaku i Švicarskoj.

Kako je priopćila policija, u sklopu iste akcije u četvrtak je na graničnom prijelazu Tovarnik temeljem europskog uhidbenog naloga uhićen i peti član kriminalne organizacije, dok je šesti član još uvijek nedostupan pravosuđu.

Komentari (18)
  • Pa kad će se jednom zauvijek kazati da su oni državljani BiH odnosno Srbije i da na našu žalost trenutno imaju prebivalište u Hrvatskoj

    9. 11. 2018,   16:15
  • "...riječ je o državljaninu Hrvatske te Bosne i Hercegovine"... ma nije valjda, haha

    9. 11. 2018,   13:46
  • Vidiš kako braća zajedno sve mogu.

    9. 11. 2018,   13:49