Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Cezar ili ništa: Bandić skuplja vojsku za teški jesenji okršaj

Gradonačelnik Zagreba proživljava seriju teških poraza. Komarci su uništili njegov san o Ljetu na Savi. Sad sprema iznenađenje o kojem će svi pričati...

Nije mu uspjela ucjena Andreja Plenkovića. Nije mu uspjelo rušenje Blaženke Divjak. Rotor kasni. Žičara još i više.

“Zagrebački Manhattan” suočio se s velikim poteškoćama, a koliko je Milan Bandić slab, svjedoče riječi njegova suradnika koji nudi zaprepašćujuće objašnjenje zašto je propao projekt Ljeto na Savi:

- Komarci. Oni su problem broj jedan, kaže, pa dodaje:

- Ma samo treba vremena, treba proći nešto vremena i pustiti ljudima da to zaživi. Svi su sad otišli na more, ovakav projekt ne ide preko noći...

Okreće se tuđmanizmu

Milan Bandić nekoć je imao glas kao vjetar, ruke kao hridine, srce kao viganj, a sad ga ruše obični komarci. Vidno poljuljani gradonačelnik, koji izgleda dosta oronulo, nedavno je najavio jesenski potez nakon kojega više ništa neće biti isto.

“Hrvatskoj je potreban novi Franjo Tuđman, čovjek koji će lupiti šakom o stol i koji će ujediniti ljude na tragu rada, znanja, demografske obnove i solidarnosti”, rekao je u Kninu, što su mnogi pročitali kao najavu kandidature za predsjednika. Zašto je odlučio biti baš maneken opcije kojoj je cijeloga života bio u oporbi nije sasvim jasno, ali valjda je ocijenio da na političkom tržištu postoji potražnja za karizmatičnim vođom koji predvodi desnicu, centar i ljevicu. Konačno, iako stalno ismijava “žmigavce” koji idu kako vjetar puše i očijukaju sa svima od kojih mogu imati koristi, on je sam zapravo njihov korifej, zborovođa.

Jačanje stranke rada

Ne treba smetnuti s uma ni okolnost da se Bandić grčevito bori za politički opstanak, a ta mu borba ne ide dobro. Izvan politike, bez politike, pa čak i u oporbi, Bandić je nezamisliv. Svi se njegovi prijatelji kunu da bi mu politička smrt pala teže od biološke. Drugi izvori tvrde, međutim, da se Bandić neće ubaciti u utrku u kojoj je unaprijed jasno da nema šansi. On neće biti ničiji “zec”, ali će se odlučiti za podršku Škori ili Kolindi. Bandić navodno pritišće postojeće članove njegova kluba zastupnika, koji nisu članovi stranke, da uđu u nju a moglo bi biti i prinova.

Oni kažu da će njegova stranka dobiti nove članove. Ako se to pokaže točnim, iznenađenje o kojemu Bandić govori bilo bi prerastanje Stranke rada i solidarnosti u stranku nacionalnih, a ne samo metropolitanskih dimenzija i ambicija. Zagrebački gradonačelnik, uz niz poslovnih i političkih neuspjeha, muku muči i sa zdravljem. Uz preboljeni moždani udar, plućnu emboliju, probleme sa srcem i bruhom, na prvi pogled je vidljivo da to više nije isti čovjek koji je tvrdio da ustaje u pet ujutro, trči po nasipu, a zatim “dela” po cijele dane. Popričali smo s nekoliko Bandićevih bliskih suradnika. Zanimalo nas je kako oni vide gradonačelnikovu silaznu putanju.

'Miki nije savršen al' je najbolji'

- Na europske izbore se išlo da se ispipa kakva je politička situacija, zato se i išlo s nestranačkim kandidatima. Ovo je još i predobar rezultat - kaže nam samouvjereni izvor iz Grada.

- Što se tiče GUP-a, to je sve djelo Mrak Taritaš. Zagreb ima proračun jači nego svi gradovi zajedno i tu je uvijek bio najsmrtonosniji odnos SDP-a i HNS-a. Još od osovine Čačić - Ferenčak, HNS cijelo vrijeme pokušava zagristi u najveći kolač. Zato su ovako nabrijani, to je osobno - pojašnjava nam Bandiću blizak izvor.

Što se tiče pokušaja smjene Blaženke Divjak, naš sugovornik nam kaže da to nije bila Bandićeva odluka, nego je zapovijed došla iz drugog izvora. Nije htio otkriti iz kojeg.

- Milan nije savršen, ali je broj jedan što se tiče politike u Hrvatskoj. To možete gledati i 200 godina unazad. Nije on Sveto pismo ni časna sestra, ali čuda je napravio za ovaj grad. Opširnije u novom Expressu!

Komentari (75)
  • Da je Hrvatska pravna država što nije Ovi tip bi bio odavno na mjestu predsjednik hrvatske elitne države Remetinec. To bi bila država mnogih bivših i sadašnjih ministara, predsjednika državnih poduzeća, šefova skoro svih stranaka. Kad bi se ti hrvatski građani smjestili u republiku Remetinec i tamo uživali do kraja života, Hrvatska bi imala šanse ovako... nema nam spasa, ali vic je u tome što propast nećemo, jer većina ljudi će pobjeći a ostatak će živjeti od rasprodaje imovine svih građana, i uselit nove robove s istoka, crkve će se preurediti u džanije...

    12. 8. 2019,   17:50
  • Ma kakav Cezar, prije Neron! Da, "Beograd na vodi"... 👏👏

    12. 8. 2019,   17:17
  • Nemojte samo da dobijemo novog Tuđmana. Jedan je bio i previše.

    12. 8. 2019,   17:14