Obavijesti

News

Komentari 62

CIA objavila: Ovo su najveće prijetnje svijetu u 2016. godini

CIA objavila: Ovo su najveće prijetnje svijetu u 2016. godini

Američka obavještajna služba najvećim prijetnjama u 2016. godini smatra cyber tehnologije, terorizam te proizvodnju oružja za masovno uništenje, objavili su u dokumentu

VIDEO

Direktor američke obavještajne agencije CIA-e James Clapper objavio je dokument procjena opasnosti koje najviše prijete svijetu u 2016. godini.  Na prva tri mjesta našli su se cyber sigurnost, terorizam i oružje za masovno uništenje

Cyber sigurnost

Nove tehnologije i internet stvari otvaraju sve veće mogućnosti hakerima loših namjera da se dokopaju željenih informacija. Na meti su građani, ali i tvrtke te vlade.

Posebna opasnost za vlade diljem svijeta je cyber špijunaža. Ruski i kineski hakeri već su ciljali informacijske sustave koje kontrolira SAD. 

Clapper je rekao kako Peking selektivno koristi hakerske napade protiv ciljeva za koje vjeruje da su prijtnja za stabilnost Kine i legitimitet njenog režima, da je Pjongjang 'vjerovatno i dalje sposoban pokrenuti ometajuće i destruktivne cyber napade kako bi podržao svoje političke ciljeve, kao i da Moskva 'zauzima sve istaknutiji cyber stav' i spremnost za ciljanje kritičnih infrastruktura i obavljanje špijunskih operacija.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Mogli bismo se naći u novom Hladnom ratu - zaključio je Clapper.

Terorizam

Glavna teroristička prijetnja je ISIL, no CIA ističe i da je Al Qaeda ponovno sve jača kao i sunitski ekstremisti. 
ISIL je 'nadmoćna teroristička prijetnja' jer je pokazala da može izvršavati operacije u stranim zemljama, može zadržati teritorij, stvarati suradnike diljem svijeta i namamiti strane borce su svoje redove. 

Jedan od alata koji vješto koriste su i društvene mreže za koje CIA kaže da će nastaviti igrati veliku ulogu u širenju njihovih poruka i regrutiranju novih članova. Osim toga terorističke skupine iskorištavaju i društvene nemire od Malija do Afganistana.

Postoji velika vjerojatnost da će ISIL izvršiti još napada u Europi i SAD-u. Clapper tvrdi da su nasilni ekstremisti prisutni u 40 zemalja, a infiltrirali su se diljem svijeta najviše zahvaljujući izbjegličkog krizi ubacujući svoje operativce među izbjeglice i migrante.

Oružje za masovno uništenje

CIA nabraja države koje rade na nuklearnom naoružanju i neprestano ga razvijaju. Među njima posebno ističu Sjevernu Koreju, ali i Kinu te ruski projektil dalekog dometa koji se lansira s tla. 

Napominju i da Sirija nastavlja s korištenjem kemijskog oružja, kao i Islamska država u napadima na području Sirije i Iraka. Takođe, CIA ističe da se Iran i dalje ne suočava s tehničkim preprekama za proizvodnju nuklearnog oružja, unatoč zajedničkom planu. 

CIA je zabrinuta i zbog sve veće brzine i jednostavnosti proizvodnje što, smatraju, povećava opasnost od stvaranja opasnog biološkog oružja. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 62
VIDEO

Uhitili muškarce koji su tvrdili da je Danka kod njih; Na imanju su pronašli podzemne kanale
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Uhitili muškarce koji su tvrdili da je Danka kod njih; Na imanju su pronašli podzemne kanale

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag