Obavijesti

News

Komentari 101

"CIA vas prati preko računala, iPhonea, WhatsAppa, TV-a..."

"CIA vas prati preko računala, iPhonea, WhatsAppa, TV-a..."
1

U utorak je WikiLeaks objavio više od 8000 dokumenata u kojim se između ostalog opisuje kako je CIA uspostavila globalni hakerski program 'provaljivanja' u aplikacije

VIDEO

CIA vas prati preko računala, WhatsAppa. iPhonea, televizora..., tvrdi WikiLeaks.

WikiLeaks je u utorak objavio tisuće dokumenata za koje tvrdi da detaljno otkrivaju hakerske alate koje je koristila CIA za provaljivanje u pametne telefone, u aplikacije i u druge elektroničke uređaje.

Spominju se iPhonei, telefoni s operativnim sustavom Android, Windowsi, pa čak i Samsungovi televizori. Dokumenti koji su objavljeni datiraju iz razdoblja od 2013. do 2016. godine.

U dokumentima se opisuje način na koji CIA špijunira ljude diljem svijeta. Na kraju WikiLeaks naglašava kako im je cilj da potaknu javnu raspravu o sigurnosti, te upotrebi i kontroli cyber-oružja, piše Guardian

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Među ostalim otkrićima WikiLeaks tvrdi da je CIA u suradnji sa savezničkim obavještajnim agencijama uspjela zaobići enkripciju na mobitelima i servisima za razmjenu poruka, poput Signala, Whatsappa i Telegrama.

Google je odbio komentirati, ali je priopćio da istražuje te tvrdnje.

Ako se pokaže da su te informacije točne bit će to još jedno kršenje oznake stroge povjerljivosti materijala ukradenog zadnjih godina od američkih obavještajnih agencija.

Američki dužnosnici izjavili su da ne znaju gdje je WikiLeaks mogao doći u posjed tih materijala.

WikiLeaks je priopćio da je objava dokumenata o metodama hakiranja prva u nizu te da su dokumenti iz "izolirane mreže visoke sigurnosti" u sjedištu CIA-e.

CIA nije željela komentirati.

"Mi ne komentiramo autentičnost ili sadržaj navodnih obavještajnih dokumenata", rekao je za dpa glasnogovornik Jonathan Liu.

Osnivač WikiLeaksa Julian Assange izjavio je da dokumenti pokazuju kako postoji rizik od širenja kibernetičkog oružja, dodajući da je njegova organizacija povukla neke informacije dok se ne postigne konsenzus o "tehničkoj i političkoj prirodi CIA-inog programa".

Nekoliko konzultanata za kibernetičku sigurnost izjavilo je da dokumenti, koji datiraju između 2013. i 2016., djeluju autentično.

Američke obavještajne agencije izjavile su da je WikiLeaks povezan s ruskim službama sigurnosti, što on opovrgava.

Tijekom američke predsjedničke kampanje 2016. WikiLeaks je objavio internu elektroničku poštu najviših dužnosnika Demokratske stranke, a američke agencije su ustvrdile da je Moskva hakirala njihove elektroničke račune u sklopu koordiniarane akcije kako bi pomogla Donaldu Trumpu da pobijedi na izborima.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 101
VIDEO

Policija užurbano stigla do polja gdje je nestala djevojčica. Stručnjak komentirao potragu
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Policija užurbano stigla do polja gdje je nestala djevojčica. Stručnjak komentirao potragu

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag