Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Čija je suglasnost za obradu 30.000 tona opasnog otpada?

None Foto: Dubravka Petric/PIXSELL

Na području Siska i županije sve je više odlagališta, sada nakon radioaktivnog dolazi i opasni otpad, pa je pitanje gdje je tome kraj, dodao je Matić na konferenciji na kojoj je sudjelovala i skupina građana

O planiranoj obradi opasnog otpada na sisačkom području, čije su najave izazvale polemike i reakcije lokalnog stanovništva, predstavnici Zelene lista su u ponedjeljak na konferenciji za novinare u Sisku upitali sisačke i županijske vlasti - da li podržavaju projekt Rijekatanka o izgradnji pogona za obradu tog otpada u Novom Pračnu.

"Postavljamo pitanje sisačkoj gradonačelnici Kristini ikić - Baniček i sisačko-moslavačkom županu Ivi Žiniću, da li podržavaju projekt Rijekatanka o izgradnji pogona za obradu opasnog otpada u Novom Pračnu, a nakon toga isto ćemo pitanje postaviti i ministru Ćoriću. Naime, takav je projekt nemoguće ostvariti bez suglasnosti lokalne i regionalne samouprave",  rekao je predsjednik Zelene liste Nenad Matić na konferenciji za novinare naslovljenoj "Ministar Ćorić šalje 30.000 tona opasnog otpada u Sisak".

"U nedostatku ideja, zbrinjavanje otpada je postalo veliki problem u Hrvatskoj, pa postoji opravdani strah da će se počiniti dugoročne štete građanima. Na području Siska i županije sve je više odlagališta, sada nakon radioaktivnog dolazi i opasni otpad, pa je pitanje gdje je tome kraj", dodao je Matić na konferenciji na kojoj je sudjelovala i skupina građana.

O mogućim posljedicama izgradnje objekta za zbrinjavanje opasnog i neopasnog otpada u sisačkoj Južnoj industrijskoj zoni, govorila je poduzetnica Mirjana Malogorski, čija se obitelj bavi proizvodnjom zdrave hrane, a poslovni im je prostor u neposrednoj blizini budućeg pogona.

"Kada smo kupovali parcelu, rečeno nam je kako je to zona proizvodne namjene, pa smo ovdje planirali proizvodnju zdrave hrane. Slične su planove imali i drugi poduzetnici i OPG-ovi, koji su se na tom području opredijelili za uzgoj voća i povrća, te preradu mesa", rekla je Malogorski. Dodala je kako mještani Pračna, Mošćenice, Novog Sela, Komareva, Capraga, Topolovca i drugih susjednih naselja, ne žele da se loše iskustvo Riječana, koji su protjerali Rijekatank, sada prenese na sisačko područje.

Ginekologinja Katarina Miškulin, koja živi u Novom Pračnu, procijenila je da će djeca toga kraja, u slučaju ostvarenja projekta, zbog interesa velikog lobija, biti zdravstveno, ali i prometno ugrožena, jer je planirano da se opasni otpad cisternama dovozi u Sisak.

Rekla je kako je studija o utjecaju na okoliš, na temelju koje je ministarstvo dalo suglasnost za projekt, nepotpuna i manjkava. Tvrdi da mještani nisu bili obaviješteni o projektu, iako su se, kako kaže, po zakonu morali uključiti u donošenje odluke.

Miškulin je postavila i pitanje usaglašenosti projekta s prostorno-planskom dokumentacijom. 

Komentiraj, znaš da želiš!