Obavijesti

News

Imotska krajina oprostila se od svoga komodora Ivice Tolića

Imotska krajina oprostila se od svoga komodora Ivice Tolića
58

Kakav u ratu, takav i u miru, Ivica Tolić je živio svoja uvjerenja i zastupao stavove od kojih nije ni za milimetar odstupio, rekao je na sprovodu Ivice Tolića njegov suborac Mario Tomasović

VIDEO

Nakon što su se danas u Splitu na komemorativnom skupu u Domu HV-a "General - bojnik Ivo Jelić" od svog prijatelja, suborca i zapovjednika komodora Ivice Tolića posljednji put oprostili predstavnici Glavnog stožera OR RH, Hrvatske vojske, Ministarstva branitelja, pripadnici HRM-a, te predstavnici javnog života, Udruga proizišlih iz Domovinskog rata, u poslijepodnevnim satima na groblju Sv. Roka u Vinjanima Donjim od svog sumještanina oprostila se uz najviše vojne počasti i cijela Imotska krajina. Tisuće ljudi iz cijele Hrvatske od Dubrovnika, Zagreba i Vukovara te susjedne Hercegovine došlo se oprostiti sa suzom u oku od komodora Tolića.

- Čovjek iz kamena, čvrsta i nepokolebljiva karaktera, ali srcem djeteta, u svojoj dvadeset trećoj godini na Kamenu mostu pridružuje se pobjedničkom jatu Imotskih sokolova, koji će Imoti i njenoj slavnoj prošlosti ispisati najzlatnija slova slobode koju im doniješe. Kruševo, Zadar, Čepikuće, Čavoglave, Južno bojište sva mjesta koja je Četvrta brigada krvlju natopila. Onda s pomorskim diverzantima Maslenica, pa onda opet jug Domovine, na čelu svih postrojbi u obrani hrvatske Atene od barbara s Istoka. U svakoj situaciji, na svakom mjestu, u svim mogućim iskušenjima uvijek staložen, sabran, analitičan i miran. Nije to bila tek poza nego stav čovjeka, lidera i zapovjednika koji zna što hoće i što može napraviti u datom vremenu i situaciji. Kakav u ratu, takav i u miru, Ivica Tolić je živio svoja uvjerenja i zastupao stavove od kojih nije ni za milimetar odstupio. Istodobno je ostao sasvim običan čovjek pun ljubavi za svoje prijatelje i sumještane. Volio je sa svojim prijateljima zaigrati šijavice, zapivati gange i pod svaku cijenu dobiti ih na buće. Njegovo domoljublje, čovjekoljublje i bogoljublje je poput svjetionika pokazalo put kamo svi zajedno trebamo ići, istaknuo je u svom emotivnom govoru komodorov prijatelj i suborac Mario Tomasović.

Uz pjesmu "Oči u oči", klape HRM "Sv. Juraj" zastavu s lijesa supruzi pokojnika predao je prijatelj i suborac umirovljeni bojnik Ivica Kukavica. Odjeknula je počasna paljba i prolomila nijemu tišinu imotskim poljem dok se lijes polagao u grob, a orkestar HRM izvodio Mirozova. "Otišo je otac moj polako", bolno je paralo srce mnoštva koje je došlo posljednji put reći zbogom velikom čovjeku i domoljubu, komodoru Ivici Toliću, koji kako su to mnogi istaknuli nikada nije odstupao od svojih ideala i uvjerenja.

Uz mnoge političare, od komodora Tolića na vinjanskom groblju oprostili su se i potpredsjednik Hrvatskog sabora Milijan Brkić, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, ministar zdravstva Milan Kujundžić, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga general zbora Mirko Šundov general-bojnik Slaven Zdilar, te brojni generali i admirali Hrvatske vojske. Komodor Ivica Tolić rođen je 1968. godine u Imotskom. Bio je ratni zapovjednik Treće imotske bojne Četvrte gardijske brigade, a završetak rata dočekao je na mjestu načelnika Stožera južnog bojišta. Vojnu je karijeru nastavio u Hrvatskoj ratnoj mornarici, najprije kao načelnik Stožera HRM-a zatim kao zapovjednik Flote HRM-a.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Odlikovan je najvišim vojnim odličjima, Redom Nikole Šubića Zrinskog, Redom Bana Jelačića, Redom Hrvatskog trolista, Redom Hrvatskog pletera, Spomenicom Domovinskog rata, Spomenicom Domovinske zahvalnosti i Medaljom "Oluja". Završio je Zapovjedno - stožernu i Ratnu školu u Hrvatskoj, a međunarodnu diplomu stekao je na NATO-ovu koledžu za obranu. Nakon sprovodnog obreda sveta misa zadušnica služena je u crkvi Sv. Roka.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

VIDEO

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca
TUČNJAVA U KLAIĆEVOJ

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca

Veća grupa stranih državljana se pred zatvaranje sukobila s vlasnikom kafića u Klaićevoj ulici u ponedjeljak navečer. U policijsku postaju je privedeno njih četvero, potvrdila nam je zagrebačka policija

Albanka koja je kod Dubrovnika usmrtila brata i sestru jurila je u svom BMW-u čak 170 na sat?!
TRAGEDIJA

Albanka koja je kod Dubrovnika usmrtila brata i sestru jurila je u svom BMW-u čak 170 na sat?!

Albanki Klevisi Ymeri (29) određen je jednomjesečni istražni zatvor
Pogledajte nevrijeme koje stiže u Hrvatsku: Moguće i jače oluje. U Zagrebu je drvo palo na auto
NAGLA PROMJENA VREMENA

Pogledajte nevrijeme koje stiže u Hrvatsku: Moguće i jače oluje. U Zagrebu je drvo palo na auto

Čitatelji su nam poslali fotografije sa Žitnjaka gdje je stablo palo na parkirani automobil. Promjenu vremena prati i velik pad temperature, koja je za 20-ak Celzija niža nego jučer u isto vrijeme na sjeveru zemlje