Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Cijela je Rusija stala u obranu sestara koje su ubile svog oca

None Foto: Facebook

U srpnju 2018. godine tri su sestre tinejdžerice nasmrt izbole vlastitog oca u snu, u njihovom stanu u Moskvi. On ih je godinama psihički, fizički i seksualno zlostavljao, a njima se sada sudi

Nakon uhićenja sestara Angeline (18), Marie (17) i Krestine (19), istraga je pokazala da je sestre Hačaturjan njihov 57-godišnji otac Mikhail godinama teško psihički i fizički zlostavljao. 

Tri su sestre optužene za ubojstvo, a suđenje i eventualna kazna koja ih čeka postali su predmetnom užarene rasprave u Rusiji. Čak 300 tisuća ljudi u međuvremenu je potpisalo peticiju kojom se traži njihovo puštanje na slobodu, piše BBC.  

Otac ih je godinama teško mučio i seksualno zlostavljao 

Navečer 27. srpnja 2018. godine, Mikhail Hačaturjan jednu je po jednu u svoju sobu pozvao Krestinu, Angelinu i Mariu. Izgrdio ih je jer nisu pravilno očistile stan, a onda ih po očima poprskao suzavcem. 

Iste večeri, nakon što je zaspao, tinejdžerice su ušle u njegovu sobu i napale ga nožem, čekićem i suzavcem. Obdukcija je pokazala da su mu zadale smrtonosne ozljede glave, prsa i vrata. Imao je sveukupno 30 ubodnih rana. 

Tri su sestre odmah potom nazvale policiju koja ih je uhitila na licu mjesta, a istraga je ubrzo pokazala da ih je otac posljednje tri godine mučio, držao u zatvoreništvu i seksualno napastovao.  

U optužnicama protiv tri sestre stoje i dokazi o tom zlostavljanju. 

Rusi traže da se sestre puste na slobodu

Slučaj je na noge digao cijelu Rusiju, a udruge za zaštitu ljudskih prava od prošle godine apeliraju na vlasti da se tinejdžerice puste na slobodu 'jer nisu kriminalci nego žrtve'. 

No, problem je da u Rusiji ne postoje zakoni koji štite žrtve obiteljskog nasilja. Naime, piše BBC, prema zakonskim izmjenama iz 2017. godine, prijestupniku koji prvi put premlati člana obitelji, ali ne dovoljno teško da ga 'smjesti' u bolnicu, bit će izrečena samo novčana kazna ili pritvor od dva tjedna. 

U praksi, ruska policija slučajeve obiteljskog nasilja tretira kao 'obiteljske probleme' i najčešće ne intervenira. 

Majka tri tinejdžerice, Aurelia Dunkuk, koja je također bila žrtva nasilja svog supruga, u više ga je navrata prijavljivala policiji, kao i njegovi susjedi. No, ne postoje dokazi da je policija ikad intervenirala. 

Za vrijeme ubojstva, majka nije živjela s obitelji, a otac je kćerima zabranio da budu u kontaktu s njom. 

Psihološko vještačenje tinejdžerica pokazalo je da su živjele u izolaciji te da boluju od PTSP-a. 

Sestrama prijeti do 20 godina zatvora

Slučaj sestara Hačaturjan razvijao se sporo. One više nisu u pritvoru, ali su pod brojnim restrikcijama. Ne smiju pričati s novinarima, ali ni međusobno. 

Tužiteljstvo tvrdi da je ubojstvo 57-godišnjaka bilo izvršeno s predumišljajem s obzirom da je on spavao dok su sestre sve pomno isplanirale. Njihov je motiv, kaže tužiteljstvo, bila osveta. 

Ukoliko budu osuđene pod tom optužnicom, sestrama prijeti do 20 godina u zatvoru - Angelina je rukovala čekićem, Maria nožem, a Krestina suzavac. 

Odvjetnici sestara kažu da je ubojstvo bilo čin samoobrane. I zaista, ruski zakoni dopuštaju samoobranu, ne samo u slučajevima 'neposredne agresije', već i u slučajevima 'kontinuiranog zločina', poput talačkih situacija u kojima se žrtvu muči. 

Obrana dakle inzistira da je u pitanju bio 'kontinuirani zločin' te da bi sestre trebalo pustiti na slobodu s obzirom da je dokazano da su teško i sustavno zlostavljane od 2014. godine. 

U jednoj od četiri obitelji u Rusiji ima obiteljskog nasilja

Službene statistike o obiteljskom nasilju u Rusiji, navodi BBC, ne postoje. No, prema podacima kojima raspolažu udruge za zaštitu ljudskih prava, obiteljsko se nasilje događa u 25% obitelji. Stručnjaci pak ukazuju da se oko 80% ženske zatvorske populacije nalazi u zatvoru zbog ubojstva svojeg zlostavljača. 

Komentari (56)
  • Uzasni zakoni, nadam se da ce djevojke odsetati slobodne, dovoljno su ostecene vec

    23. 8. 2019,   22:45
  • Tako je i ovamo žrtva najebe vise od krivca .....

    24. 8. 2019,   00:26
  • Podrška sestrama

    24. 8. 2019,   00:35