Obavijesti

News

Komentari 236

Cijeli život u jednoj torbi: Što sve izbjeglice nose sa sobom

Cijeli život u jednoj torbi: Što sve  izbjeglice nose sa sobom
11

Brojne izbjeglice iz zemalja Bliskog istoka i Afrike ostavili su svoje domove i praktički cijeli život strpali u jednu torbu. Pogledajte što su sve sa sobom ponijeli

VIDEO

Brojne izbjeglice koje ovih dana preplavljuju Europu i svojih su zemalja pobjegle glavom bez obzira. Ostavili su svoje domove i praktički cijeli život strpali u jednu torbu. Pogledajte što su sa sobom uspjeli ponijeti i što su sve zabilježili reporteri International Rescue Committeea.

Aboessa (20), Damask, Sirija

Tyler Jump/International Rescue Committee

Sa svojim suprugom i 10-mjesečnom kćeri pobjegla je nakon što su se rasplamsale borbe u predgrađu Damaska gdje je živjela. Nakon prelaska granice s Turskom u toj je zemlji provela neko vrijeme, a onda se u gumenom čamcu dokopala obala Europe. Iako su ih turski policajci zaustavili i oduzeli im motor broda, oni su veslali i tako se probili do Grčke. 

Tyler Jump/International Rescue Committee

Aboessa je u svoju torbu stavila kapicu za bebu, lijekove, bocu sterilne vode, hranu za dijete, čarape za dijete, analgetike, dokumente, novčanik, punjač za mobitel i žutu narukvicu. 

Omran (6), Damask, Sirija

Tyler Jump/International Rescue Committee

Mali Omran sa svojom je obitelji krenuo za Njemačku. Sve što je ponio bio je plavi ruksak.

U torbu je stavio jedne hlače, jednu majicu, nešto lijekova, slatkiše, sapun, četkicu za zube, pastu za zube i flastere. 

Tyler Jump/International Rescue Committee

Kunduz (17), Afganistan

Ovaj tinejdžer putovao je stotinama kilometara kako bi pronašao sigurno utočište. Hodao je pješke do Turske, a cijelo je vrijeme bio u kontaktu s prijateljem koji je uspio doći do Njemačke. 

On je  ponio tenisice, jednu košulju, jedne hlače, par čarapa, tablete, dva mobitela, nešto novca, zubnu pastu, četkicu za zube, gel za kosu...

Farmaceut (34), Sirija

Želio je ostati anoniman, a njegova priča slična je ostalim tužnim izbjegličkim pričama. Kad je izbio rat u Siriji, ovaj je muškarac slušao priče svoga oca koji je osam godina živio i radio u Njemačkoj dok je studirao medicinu. Farmaceut je želio sličan život, mir i nadu u bolju budućnost. Sa svojom obitelji pobjegao je u Tursku gdje je susreo krijumčare koji su ga prevezli u Europu. On i obitelj proživjeli su svašta na svom putu pa čak i potonuće broda kojim su se dovezli do Grčke kada su gotovo sat vremena bili u vodi prije nego su spašeni. 

Sa sobom je ponio tek malenu torbicu u koju je stao novac, stari mobitel, smartphone, punjači za mobitel, slušalice i memorijska kartica od 16 GB s fotografijama obitelji. 

Nour (20), Sirija

Nouru su najveća strast glazba i umjetnost. Sedam godine je u svojoj domovini slikao i svirao gitaru. Kad su bombe počele padati i u blizini njegova doma, Nour je zgrabio ono što mu je najdraže i krenuo put Turske.

Ponio je osobne dokumente, sat, sirijsku zastavu, trzalice za gitaru, osobnu iskaznicu, košulju...

Obitelj, Aleppo, Sirija

Izgubili su sve, a napuštajući Siriju svatko od njih ponio je jednu ili dvije torbe. tijekom puta u Grčku njihov brod počeo je tonuti. Na njemu je bilo sedam žena, četvero muškaraca i 20 djece. Uspjeli su spasiti samo jednu torbu.

U torbi su jedna košulja, traperice, cipele, higijenske potrepštine, dokumenti, novac i češalj.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 236
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.