Obavijesti

News

Komentari 28

Cijene goriva rast će svaka 2 tjedna, pojeftinjenja svaki dan?

Cijene goriva rast će svaka 2 tjedna, pojeftinjenja svaki dan?
1

Na autocestama i u lukama nautičkog turizma cijene derivata moći će se dizati svaki dan i bez ograničenja. No, ako netko stavi previsoku cijenu, izgubit će kupce

VIDEO

Na benzinskim crpkama mogle bi svakodnevno osvanuti nove cijene benzina i ostalih naftnih derivata, i to jeftinije nego li je to izračunato formulom u Ministarstvu gospodarstva. Naime, upravo tržišna utakmica među naftnim kompanijama cilj je izmjena u novom pravilniku o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata, koji je nedavno donesen i stupa na snagu sljedećeg tjedna.

Vikend-akcije

Kako su nam objasnili u ministarstvu, i dosad su teoretski cijene benzina mogle biti mijenjane svakoga dana, no nikome to nije padalo na pamet jer se uvijek čekala najviša cijena. Pravilnik sada sadrži izmjene koje omogućavaju liberalnije uređivanje cijena te je usklađen s europskim zakonodavstvom. Tako bi se sada, kazuju u ministarstvu, primjerice, moglo dogoditi da umjesto akcija na čokoladice i ostale proizvode koje se nude u trgovinama u sklopu benzinskih tvrtki osvane akcija jeftinijeg benzina tijekom vikenda.

Ono što se nije mijenjalo i što zapravo jamči kontrolu jest da će se prema dosadašnjoj formuli cijena benzina i dalje utvrđivati svakih 15 dana te nitko neće moći premašiti tri posto od postavljene cijene svaka dva tjedna. Jednako tako, neće se tolerirati možebitni dumping cijena jer će onda tvrtke odgovarati Agenciji za zaštitu tržišnog natjecanja. Istodobno, tijekom obračunskog razdoblja distributeri su dužni cijene objavljivati na svojim stranicama i osvježavati ih u skladu s izmjenama cijena.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Iznimke od pravila, točnije oni koji će potpuno slobodno moći formirati cijene naftnih derivata, su luke za nautički turizam i benzinske crpke na autocestama.

Iznimke od pravila

Naime, oni neće morati poštovati odredbu o tek tri posto maksimalnog povećanja i tu će ulogu u formiranju cijena u potpunosti preuzeti tržište. Ako se netko zaigra te postavi višu cijenu od realne, može očekivati da će izgubiti povjerenje kupaca te dugoročno zasigurno neće profitirati. Veća konkurentnost među distributerima naftnih derivata, dakle, trebala bi ići na ruku potrošačima, nadaju se u Ministarstvu gospodarstva.

Pravilnikom će se uvesti i naknada za proizvodnju biogoriva od četiri lipe po litri. Prvi obračun cijena biti će u ponedjeljak 4. travnja. One tvrtke koje prekorače maksimalnu cijenu derivata za više od tri posto očekuje kazna sukladna Pravilniku. 

- Zapravo, imate različite cijene. I u našim susjednim zemljama cijene u velikim gradovima su nešto niže od cijena goriva na autocestama - rekao je za Dnevnik.hr prof. Dekanić s Rudarsko geološko-naftnog fakulteta u Zagrebu.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 28
VIDEO

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10

Nakon objave prvih rezultata u HDZ-u je zavladalo oduševljenje, a u SDP-u razočaranje. Cijelo vrijeme traje prebrojavanje, ali SDP se ne miče sa 42 mandata...

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača
NAJVEĆA IZLAZNOST U 24 GODINE

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača

U usporedbi s proteklim godinama, ova izlaznost je za šest postotnih poena viša nego 2020. godine, 5,3 posto više nego 2016. godine, a premašila je čak i rekordnu 2015. godinu kada je do 11.30 sati glasalo 21,55 posto
Nove izlazne ankete: HDZ dobio jedan mandat, SDP gubi jedan. DP ima 13, Most skočio na 11
ZATVORENA SU BIRALIŠTA

Nove izlazne ankete: HDZ dobio jedan mandat, SDP gubi jedan. DP ima 13, Most skočio na 11

Do 16.30 sati na birališta je izašlo čak 50,60 posto birača, odnosno njih čak 1.605.472. To je više od 16 posto više nego 2020. godine, 13,4 posto više nego 2016. i čak četiri posto više od rekordne 2015. godine!