Obavijesti

News

Komentari 3

Cijene stambenih nekretnina u Britaniji zabilježile najveći pad

Cijene stambenih nekretnina u Britaniji zabilježile najveći pad
1

Pad cijena stambenih nekretnina u Velikoj Britaniji ne iznenađuje. To je posljedica neizvjesnosti uoči brexita. No, ipak ekonomisti ne kriju zabrinutost: 'Loš kraj najgore godine od 2012.'

VIDEO

Cijene stambenih nekretnina u Britaniji pale su u prosincu na mjesečnoj razini po najvećoj stopi od sredine 2012., dok su na godišnjoj razini porasle najsporijim tempom u posljednjih šest godina, što je posljedica neizvjesnosti uoči brexita.

Cijene kuća pale su u prosincu za 0,7 posto u odnosu na studeni, što je njihov najveći mjesečni pad od srpnja 2012., pokazali su podaci hipotekarnog zajmodavca Nationwirde, objavljeni u petak.

Na godišnjoj su razini, pak, cijene kuća u prosincu porasle za samo 0,5 posto u usporedbi s 1,9-postotnim rastom u studenome. Oba su podatka slabija nego što su analitičari u anketi Reutersa očekivali.

Ukratko – loš kraj najgore godine od 2012. Ostale ankete pokazuju da je potražnja kupaca naglo pala pred kraj prošle godine, dok se povjerenje potrošača pogoršalo”, kaže Samuel Tombs, ekonomist u konzultantskoj tvrtki Pantheon Macroeconomics.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Nationwide je priopćio da u 2019. godini očekuje rast cijena po niskim jednoznamenkastim stopama, no njegova prognoza ovisi o tome hoće li gospodarstvo nastaviti skroman rast, što nije sasvim izvjesno s obzirom da se bliži brexit.

Britanska premijerka Theresa May pokušava savladati snažnu oporbu u vlastitoj Konzervativnoj stranci koja se protivi njezinom dogovoru s Europskom unijom o brexitu. Zbog protivljenja tom dogovoru, sve je izglednije da će Britanija u ožujku izaći iz EU-a bez dogovora, što bi naštetilo britanskom gospodarstvu.

Britansko tržište stambenih nekretnina slabi od izglasavanja brexita na referendumu u lipnju 2016. godine, predvođeno padom cijena u Londonu. U vrijeme referenduma, Nationwideovi podaci ukazivali su na rast cijena stambenih nekretnina za otprilike 5 posto godišnje.

Mark Carney, guverner Bank of England, kazao je prošloga mjeseca kako bi u slučaju neurednog izlaska iz Europske unije – što nije osnovni scenarij središnje banke – cijene kuća mogle pasti i za 30 posto kao dio šireg gospodarskog šoka.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a