Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Ciklon u Indiji, vjetrovi od 200 km/h, evakuirali milijun ljudi

None Foto: STRINGER 4

Danima je rasla snaga ciklona u sjevernim dijelovima Bengalskog zaljeva, prije nego što je udario obalu savezne države Odishe oko 8 sati ujutro po lokalnom vremenu

Moćni ciklon je udario obalna područja istočne Indije u petak, uz obilnu kišu i vjetrove snage do 200 kilometara na sat, ali zasad nema izvještaja o stradanjima na područjima s kojih je evakuirano milijun ljudi.

Danima je rasla snaga ciklona u sjevernim dijelovima Bengalskog zaljeva, prije nego što je udario obalu savezne države Odishe oko 8 sati ujutro po lokalnom vremenu, objavio je državni Indijski meteorološki odjel (IMD).

Trees are blown by strong winds ahead of cyclone Fani's landfall in Puri | Autor: SOCIAL MEDIA Foto: SOCIAL MEDIA

Država je evakuirala, u posljednja 24 sata, preko milijun ljudi iz najranjivijih mjesta uz nisku obalu, rekao je premijer Odishe Naveen Patnaik.

Skoro 60 kilometara od obale, jaki su vjetrovi iščupali drva i električne stupove u glavnom gradu pogođene savezne države.

Škole i fakulteti u Odishi su također prekinuli s radom. Stotine pripadnika timova za spašavanje raspoređeno je u Odishi, a liječnicima i drugom medicinskom osoblju rečeno je da odgode godišnje odmore do 15. svibnja.

Susjedni Zapadni Bengal je također odlučio zatvoriti zračnu luku u glavnom gradu Kolkati.

Indijska sezona ciklona može trajati od travnja do prosinca, popraćena snažnim olujama koje pogađaju obalne gradove i uzrokuju ljudske žrtve, nanose štetu usjevima i imovini u Indiji te u susjednom Bangladešu.

A window glass shatters during Cyclone Fani in Bhubaneswar, Odisha | Autor: SOCIAL MEDIA Foto: SOCIAL MEDIA

Superciklon 1999. godine ubio 10 tisuća ljudi

Tehnološki je napredak pomogao meteorolozima u predviđanju te su vlasti postale puno bolje u pripremama za snažne oluje i u smanjivanju broja žrtava.

Super-ciklon je trideset sati harao obalom Odishe 1999., ubivši pritom 10 tisuća ljudi, dok je 2013. masovna evakuacija gotovo milijun ljudi, vjerojatno spasila tisuće života.

Cikloni uobičajeno gube snagu prelaskom na kopno.

Komentari (2)