Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

'Činjenica je da je velikosrpski režim odgovoran za zločine'

None Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Zamoljen da komentira izjavu vukovarskog gradonačelnika Ivana Penave o kontinuitetu velikosrpske politike u Hrvatskoj, rekao je da nije čuo Penavinu izjavu

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković u ponedjeljak je ustvrdio kako je poznato da je velikosrpski režim odgovoran za zločine u Hrvatskoj i Vukovaru te da je povijesna istina iznimno važna i za poboljšanje odnosa sa Srbijom.

Zamoljen da komentira izjavu vukovarskog gradonačelnika Ivana Penave o kontinuitetu velikosrpske politike u Hrvatskoj, rekao je da nije čuo Penavinu izjavu te naglasio: 

- Notorna je činjenica da je velikosrpski režim Slobodana Miloševića odgovoran za zločine, pa isto tako i za zločine počinjene u Vukovaru te je spoznaja o tome što je povijesna istina iznimno važna i za proces poboljšanja odnosa sa Republikom Srbijom. Ali, volio bih da u fokusu svih nas sada bude gospodarski rast, projekt Slavonija, gdje velika sredstva dolaze iz EU fondova i gdje gradimo 500 dječjih vrtića, pitanje ulaska u Schengen, zaštita granica od ilegalnih migracija. Puno je novih izazova i volio bih da svi zajedno budemo na to koncentrirani - rekao je Jandroković gostujući u ponedjeljak uvečer u Dnevniku HTV-a.

Penava je na konferenciji za novinare, uoči 21. obljetnice završetka procesa mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja, kazao kako postoji kontinuitet velikosrpske politike u Hrvatskoj, a Vukovar je "epicentar kontinuirane velikosrpske puzajuće agresije".

Jandroković: Nadam se da u nastavku zasjedanja biti manje uvreda i niskih udaraca

Jandroković se osvrnuo i na ovotjedni nastavak zasjedanja Hrvatskog sabora te izrazio nadu da će u Saboru biti manje uvreda i niskih udaraca među zastupnicima.

- Očekujem konstruktivan rad, da se zastupnici međusobno uvažavaju, da toleriraju i respektiraju i drugačija mišljenja. Nadam se da će na ovoj plenarnoj sjednici biti manje uvreda i niskih udaraca koje, nažalost, gledamo često u Hrvatskom saboru - kazao je.

Plenarno zasjedanje počinje u srijedu 16. siječnja i trajat će do 12. travnja. "Radit ćemo sedam tjedana i nakon toga će biti jedna stanka, pa onda ponovno pet tjedana. Imamo 140 točaka dnevnog reda, najveći broj su zakonski prijedlozi vlade, dosta izvješća i strategija koje moramo donijeti. Imamo i dosta prijedloga zakona koji su došli iz redova oporbe".

Komentari (18)
  • Ma OK to oko srpske agresije, to vec svatko zna da su oni krivci za masakre i unistenja, ali meni je u clanku zapelo za oko da RH gradi 500 vrtica u Slavoniji?! Za koga? :))

    14. 1. 2019,   23:10
  • Da,od '91 do '98 je odgovoran velikosrpski režim. A od '98 do 2019. je odgovoran isključivo velikohadezeovski režim. Siguran sam kad bio Napoleon,Staljin ili čak Hitler trebali sa vama imati rat,bez razmišljanja bi počinili samoubojstvo. Jer tko se s vama druži ni pakao mu neće teško pasti.

    15. 1. 2019,   07:47
  • činjenica? i za hrvatske zločine?

    14. 1. 2019,   23:58