Obavijesti

News

Komentari 40

'Čistili' selo: Na kućnom pragu mučki su likvidirali mještane...

'Čistili' selo: Na kućnom pragu mučki su likvidirali mještane...
1

Polaganjem vijenaca i misom zadušnicom obilježena je 28. godišnjica prve žrtve u obrani Kijeva, Frane Jurića Arambašića i zarobljavanja pripadnika HV-a koji su nakon toga odvedeni u srpske logore

VIDEO

Vijence su na Arambašićevo spomen-obilježje položili predsjednik splitsko-dalmatinske podružnice Hrvatskoga društva logoraša srpskih koncentracijskih logora Ivan Turudić i načelnica Općine Kijevo Lidija Slavić u nazočnosti Arambašićeve obitelji i predstavnika branitelja toga mjesta u Dalmatinskoj zagori.

 - Danas obilježavamo 28. godišnjicu sjećanja na prvu žrtvu u obrani Kijeva Franu Jurića Arambašića kao i veliko stradavanje civila i zarobljavanje 70 pripadnika hrvatske vojske i policije među kojima je bilo i 37 pripadnika 4. Gardijske brigade koji su nakon zarobljavanja odvedeni u logore, a još dvojica branitelja su poginuli -  rekao je  Turudić.

Knin: Polaganjem vijenaca na spomeniku Oluja 95 obilježen Dan logoraša i logora

Kako je navedeno, Turudić je istaknuo je da su mještani hrvatskoga sela Kijeva i njegovi  branitelji osjetili "svu težinu divljačke agresije Jugoslavenske armije i srbočetnika."

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Kijevo je poslužilo JNA  kao ogledni primjer provođenja etničkoga čišćenja

Nakon pada Kijeva, podsjetio je Turudić, "srbočetnici su barbarski, do temelja, eksplozivom srušili župnu crkvu sv. Mihovila, selo je opljačkano pa spaljeno, a mnogi hrvatski branitelji i civili odvedeni u logore na područje grada Knina gdje su proživljavali razna psihofizička mučenja, kako od pripadnika Mladićevih snaga, tako još vise od Martićeve milicije kod kojih su utamničeni u logorima smrti - stara bolnica, tvrđava, južni logor, policijska postaja".

Presjekli Hrvatsku na pola jer 'ustaše opet provode genocid'
Presjekli Hrvatsku na pola jer 'ustaše opet provode genocid'

Po njegovim riječima, Kijevo je poslužilo Jugoslavenskoj narodnoj armiji  (JNA) i srbočetnicima kao ogledni primjer provođenja etničkoga čišćenja, spaljene zemlje, a jedanaest mještana Kijeva su, nažalost, mučki likvidirani na svome kućnom pragu pri samom 'čišćenju' sela i nisu dočekali Vojno redarstvenu operaciju (VRO) "Oluja" u kojoj je oslobođeno i Kijevo, te stvorena slobodna i neovisna Republika Hrvatska.

Istaknuo je kako je "rezultat etničkoga čišćenja" vidljiv i kroz brojke - u čisto hrvatskome selu Kijevu do Domovinskog rata je živjelo po popisu iz 1991. 1261 stanovnik, a po popisu iz 2011. samo 417 stanovnika.

U prvom planu incident u Uzdolju, a mještani svesrdno podupirali agresiju na Hrvatsku

 - S druge strane, svjedoci smo i ovih dana pokušaja da se skrene pozornost na srpsko pitanje u Hrvatskoj i da se u prvi plan stavi incident u selu Uzdolje, zanemarujući činjenicu da su i mještani Uzdolja svesrdno podupirali agresiju na Republiku Hrvatsku -  ustvrdio je Turudić.

Podsjetio je kako su Uzdoljani, zajedno s ratnim zločincem Ratkom Mladićem, Milom Martićem, Goranom Babićem koji je priznao krivnju za ratni zločin, aktivno sudjelovali u okupaciji hrvatskoga sela Kijeva, ubojstvima, pljački i paleži za što se dosad nisu niti pokušali ispričati, a kamoli zatražili oprost, a sudjelovali su i u protjerivanju i ubojstvima nesrpskoga stanovništva iz mjesta u okolici Knina - Biskupija, Potkonje za vrijeme Domovinskog rata.

- Pridružujemo se osudama nasilja čak i ako je to obračun navijačkih skupina (Delija i Grobara) s obzirom da vlasnik objekta pripada jednoj od navijačkih skupina koje kako znamo međusobno ratuju, a voli se i slikati u društvu osuđenog ratnog zločinca Dragana Vasiljkovića zvanoga kapetan Dragan -  rekao je Turudić.

Smatra kako je takvo ponašanje vlasnika "direktna potvrda njegove želju za provođenjem velikosrpske politike, oživljavanja četništva na tim prostorima i pokušaja vraćanja tzv. SAO Krajine za kojom toliko žale i tuguju".
 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 40
VIDEO

Najljepša ljubavna fotografija iz Domovinskog rata:  'Nisu smjeli stati, nagnuo se da me poljubi'
LJUBAV SVE POBIJEDILA

Najljepša ljubavna fotografija iz Domovinskog rata: 'Nisu smjeli stati, nagnuo se da me poljubi'

Kolovoz je 1995., Marijan se iz Oluje sa svojom 2. gardijskom brigadom, Gromovima, vraća u Sisak, gdje ga, na cesti uz Kupu, dočekuje njegova Ira, tada 21-godišnjakinja...

30 godina od smrti Damira Tomljanovića Gavrana: 'Kad je poginuo, srušio nam se svijet'
NEPREŽALJENI JUNAK

30 godina od smrti Damira Tomljanovića Gavrana: 'Kad je poginuo, srušio nam se svijet'

Prošlo je 30 godina od pogibije legendarnog Damira Tomljanovića Gavrana na Velebitu. On je bio zapovjednik koji je uvijek išao prvi i svi su ga slijedili. Njegovi suborci i danas ga oplakuju
Odmazda četnika i Mladića za Maslenicu: 'Da su srušili branu na Perući, val bio odnio sve!'
31. OBLJETNICA

Odmazda četnika i Mladića za Maslenicu: 'Da su srušili branu na Perući, val bio odnio sve!'

Da je brana popustila, vodni val iz akumulacijskog jezera u kojem je 600 milijuna kubika vode, odnio bi sve na svom putu...