Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Čitateljica: U obrazovanju me najviše smeta - nepotizam!

None Foto: 24sata

Ako poznajete ravnatelja velike su šanse da ćete dobiti 60 dana na zamjeni. Ako se ta pozicija ipak i otvori onda ćete lako doći do stalnog posla...

Pozdrav,

znate što meni najviše smeta u našem obrazovanju?! (to mi općenito smeta u RH, a ponajviše u školstvu)

NEPOTIZAM!!!

Naime u školstvu je moguće da Vas zaposle u školi na 60 dana (po zakonu) bez javnog natječaja (mistično je to, što nitko ne zna, prvo kandidati dolaze do infomacija o potrebama za zaposlenicima u školi, a drugo kako ravnatelj pronađe kandidata za zapošljavanje bez natječaja?!).

Tako zaposlena osoba može raditi 60 dana, tada se raspisuje javni natječaj i u 99% slučajeva ta ista osoba na IZRAVAN PRIJEDLOG RAVNATELJA I UZ SUGLASNOST ŠKOLSKOG ODBORA biva izabrana (prema podacima iz zapisnika sa sastanaka Školskih odbora).

Također ravnatelj ima tu moć da i kad raspiše natječaj, koji glasi otprilike svaki isto gdje se traži ispunjavanje formalnih uvjeta od stručne

spreme, nekažnjavanje, prijava, životopis, domovnica i to je to, radno iskustvo nije potrebno (u većini slučajeva), tada ravnatelji po svom unutarnjem glasu i nahođenju biraju najboljeg od najboljih i predlažu ga odobru?! A što je s ostalima, pa ništa, tko im je kriv što nemaju nekoga u odboru tko bi digao ruku za njih, ili što osobno ne poznaju ravnatelja. 

A ima i slučajeva kad se ravnatelj i odbor ne mogu složiti pa se natječaj raspiše, pa na sjednici se ne dogovore, i ponište ga, raspišu novi, a nezaposleni samo šetaju od pošte do kuće, trošeći novce na kopiranje i slanje dokumenata, sve dok i njih ne napusti entuzijazam i vjera da je naše društvo, društvo poštenih osoba, kompetentnih, i da samo najbolji uspijevaju, i tako na natječaju ostane jedan kandidat kojeg hoće-neće zaposle.

Ostali ako imaju sreće dobiju nekakvu obavijest o konačno izabranom kandidatu (to se događa u 0.01% slučajeva). Očito bi nezaposleni i svi ostali kandidati koji se javljaju na natječaje, trebali biti aktivniji, u smislu obilaženja škola i kampiranja oko istih u slučaju da se pojavi neka prilika za zapošljavanje na 60 dana bez natječaja).

Samo su znanje, kompetencije i vještine bitne u našem obrazovnom sustavu, i RH općenito! 

Čitateljica Izabela

*komentari i stavovi čitatelja nisu nužno i stavovi redakcije 24sata

Uključite se u Forum!

Komentari (1)