Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Civilne udruge se skupile pred Vladom zbog rezanja sredstava

None Foto: Patrik Macek/PIXSELL 6

Prošla Vlada u travnju ove godine srezala je sredstva Nacionalnoj zakladi za razvoj civilnog društva za čak 30 milijuna kuna, od koje je 400 udruga dobivalo potporu

Nakon što je prošla Vlada u travnju ove godine srezala sredstva Nacionalnoj zakladi za razvoj civilnog društva za čak 30 milijuna kuna, od koje je 400 udruga dobivalo potporu, aktivisti udruga za razvoj civilnog društva danas su prije sjednice Vlade ponovno došli pred Banske dvore. Kako su i tada, prije pola godine najavljivali pred Vladom, danas su upozorili vladajuće da se dogodilo upravo ono što su predviđali, a to je gašenje udruga koja se bave socijalno najranjivijim skupinama društva zbog nedostatka sredstava.

Prošla Vlada donijela je štetnu odluku, a to je da se drastično oduzmu novci Nacionalnoj zakladi za razvoj civilnog društva. Nažalost, ono što smo upozoravali i što smo predviđali da će se desiti, desilo se. Danas, šest mjeseci nakon što se takva odluka donijela, organizacije civilnog društva su u dosta lošem stanju. To je gotovo 400 organizacija koje su primale potporu od Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva. Organizacije su prisiljene otpuštati ljude koje su se bavile uslugama, prisiljene su smanjivati svoje usluge, a neke su kompletno obustavile svoje programske aktivnosti i svele se na par entuzijastičkih volontera koje imaju neku volju i motivaciju nastaviti s time- rekla je Mirela Travar iz inicijative Za snažno civilno društvo.

Sanja Tarcaj, predsjednica udruge gluhoslijepih osoba Dodir, naglasila je kako su gluhoslijepe osobe i osobe s invaliditetom potpuno izolirana i nevidljiva skupina u društvu.

-Situacija gluohslijepih osoba, socijalno najranjivijih, ponovno se vratila u situaciju od prije 20 godina kad su gluhoslijepe osobe bile izolirane. Morali smo otpustiti troje ljudi i prepoloviti usluge gluhoslijepim osobama što se odrazilo na njihov svakodnevni život. Oni su ponovno gurnuti u izolaciju, ne mogu se uključiti u sve lokalne organizacije, a mi kao krovna organizacija ne možemo potaknuti  bolje promicanje prava gluhoslijepih osoba. Ono što smo govorili, osobe s invaliditetom, posebne ranjive skupine kao dio civilnog društva, su zaboravljene i postale nevidljive- rekla je Tarcaj.

Nikola Tadić iz Saveza osoba za autizam Hrvatske istaknuo je kako je njihov Savez, jedan od mnogih, koji je morao prekinuti s radom.

-U travnju 2016. sam bio na ovom istom mjestu i tada smo govorili da prijeti situacija da će se nekim organizacijama, između ostalih i mojoj koja okuplja 13 udruga članica, dogoditi da će se morati ugasiti aktivnosti ukoliko uredba o dodjeli sredstava ostane na istoj razini koja je bila u tom trenutku. Nažalost, bio sam prorok. Trenutno je Savez osoba za autizam Hrvatske obustavio sve svoje aktivnosti i ostao je prepušten entuzijazmu par roditelja koji već imaju puno obveza- rekao je Tadić.

Članovi udruga istaknuli su kako do sada ni s kim u Vladi nisu ostvarili komunikaciju te  nisu dobili odgovor zašto su se sredstva za razvoj civilnoga društva tako drastično rezala

- Nadamo se da novoformirana Vlada neće donositi političke odluke koje su štetne za društvene koristi i ekonomski razvoj jer to je upravo ono što organizacije civilnog društva rade. Želimo da se postotak koji je bio na stavci za razvoj civilnog društva u novoj Uredbi o raspodjeli prihoda igara na sreću 2017. godine vrati na postotak koji je bio. Tražimo isto tako da se javnosti podastru podaci o tome gdje su završila lutrijska sredstva koja su se oduzela civilnome društvu, jesu li se ona potrošila, jesu li raspisani natječaji i kojim korisničkim skupinama su ta sredstva otišla. 10.000 volontera je sudjelovalo u aktivnostima 2015. godine, što je otprilike vrijednost rada osam milijuna kuna. To je ono što organizacije znače za RH- zaključila je Travar.

Komentari (45)
  • Razno-razne udruge, organizacije civilnog društva,,, ili kak god se to zvalo, su jednostavan način da određeni pojedinci ili grupe dobiju na poklon teško stečene novce hrvatskih poreznih obveznika. Koliki su to novci?? Financijska izvješća o njima su u pravilu faležna,, , tko zna zakaj?? Pokušajte sami zamisliti ako je u RH, , koliko je mojoj malenkosti znano, registrirano oko 40 000 udruga (mnoge od njih upitne svrhe) u kojima kao nešto "radi" oko 17 000 ljudi. Tek, jednom je prilikom, nekadašnji ministar financija, svima nam znani Slavko Linić, na direkt novinarsko pitanje; koliko se godišnje iz proračuna RH za udruge odvaja, je odgovorio; DVIJE MILIJARDE 800 MILIJUNA KUNA. Znači da otprilike 3 milijarde,, iako neki tvrde da i 4. Sad dalje pokušajte zamisliti kaj se sa 3 milijarde kuna more napraviti u Hrvatskoj. Kad se več govori o obrazovanju,, kolko se škola more napraviti, a tek popraviti postoječih,,,,, opremiti školskih kabineta, laboratorija, radionica,,,,,,,,,A te UDRUGE?? Ak im je fakat stalo do općeg dobra,,,ONDA NEK SAME SEBE I FINANCIRAJU,,, iz članarina ili donacija.., neka se snalaze onako kako se snalaze večina Hrvata sa plačama dve do 4 tisuće kuna, od 1. do 1. umirovljenici. Neka skupljaju PVC ambalažu naposljetku.

    10. 11. 2016,   14:54
  • Po zakonu o udrugama udruge se financiraju od članarina plus donacije. Ako 100% slijepe osobe plaćaju godišnju članarinu cca 80 kuna, po čemu su druge udruge posebnije? U članku 6 Zakona (http://www.zakon.hr/z/64/Zakon-o-udrugama) udruge se stvaraju na načelu neovisnosti. Kakva neovisnost ako se financira iz državnog proračuna? Udruge bi morale biti korektiv političarima koji ih financiraju iz naših, ne svojih džepova. Samo po sebi kontradiktorno. 90% udruga u zemlji je potpuno nepotrebno i čisti su potrošači našeg novca, zapošljavaju sebe i svoje. One koje su potrebne i tako se samofinanciraju i dobavljaju donacije za svoje javno iznesene programe. Vrlo rijetke iznimke samo potvrđuju pravilo.

    10. 11. 2016,   14:56
  • ma ipak bi bilo primjerenije kad bi kojekakvi medijski propagandisti točno i precizno napisali koje od tih 400 udruga i udrugica neće biti financirane...ovako izgleda kao da izbjegavaju ukazati na samoproglašene antifašiste i ine ostatke i otpatke bivšeg režima koji su za sfrja navikli kalemiti budžet pa istu praksu pokušavaju nastaviti i na "ustaškom" budžetiću. žao mi je što su samoproglašeni antifašisti svim poreznim obveznicima ogadili bilo kakvu i sve civilne udruge, ali tek kada dokažete da vam vaš samoproglašeni antifašizam nije izdašna profesija, smijete nastaviti s halucinacijama o kojekakvim gujama.

    10. 11. 2016,   15:56