Obavijesti

News

Komentari 813

Cjenik objavili i na stranicama župe: Oprost već od 25 kuna

Cjenik objavili i na stranicama župe: Oprost već od 25 kuna
3

U popisu usluga koje župnici naplaćuju su ‘oprosti’ potrebni za crkveno vjenčanje, a navedeni su iznosi nagrada za svećenike te troškovi prijevoza koje pokriva župa

VIDEO

Oprost od maloljetnosti i oprost od krvnog srodstva samo su neke od stavki na Taksovniku biskupija Zagrebačke metropolije koji stoji na internetskim stranicama Župe sv. Nikole u Varaždinu.

- Shvaćam ako su nekome nejasne ove stavke jer riječ ‘oprost’ ljude asocira na grijeh, ali je zapravo više riječ o dozvolama - objašnjava župnik varaždinske crkve Stjepan Najman. Pojasnio nam je što znače pojedine stavke u neobičnom cjeniku. Župnik Najman ne vidi problem jer su sve stavke u cjeniku uobičajene i definirane u Zakoniku kanonskog prava Katoličke crkve.

U cijeni su komisijske pristojbe

Tako oprost od maloljetnosti znači upravo to - dozvola za crkveni brak onima koji imaju manje od 18 godina. Ako u brak želi ući maloljetna osoba, moraju se izvršiti neke dodatne procedure. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Unazad nekoliko godina više nije potrebno sklapati brak na dva mjesta, u Crkvi i kod matičara. To znači da svećenik obavlja dvostruku službu, onu građanskog službenika i vjerskog. Slijedom toga, u Crkvi se ne može sklopiti brak koji se ne bi mogao sklopiti i pred državom. ‘Oprost od maloljetnosti’ podrazumijeva dozvolu izvanredne situacije u kojoj brak želi sklopiti maloljetna osoba - kaže župnik.

Iako se prema crkvenom zakonu ta izvanredna situacija može odnositi i na djevojku s navršenih 14 godina, Obiteljski zakon kaže da se brak iznimno može sklopiti tek nakon što oba mladenca navrše 16 godina. 

- Oni moraju zadovoljiti uvjete koje je propisala država, što znači da ih se šalje na psihijatrijsko vještačenje, liječnički pregled i socijalnom radniku. Nakon što dobiju sudsko rješenje, komisija razmatra zahtjev za sklapanje braka. Ako se maloljetne osobe žele vjenčati u Crkvi, moraju dostaviti sudsko rješenje te u Crkvi još razgovaramo i s roditeljima maloljetnika. Stavka u taksovniku odnosi se na komisijske pristojbe - objasnio je župnik.

On je u svom dugom svećeničkom stažu imao tek tri takve situacije i uvijek je bila riječ o maloljetnicima s navršenih 16 godina. Cijena te usluge, prema Taksovniku, iznosi 50 kuna

Oprosta od krvnog srodstva još nije bilo

Župnik Najman kaže da “oprost od krvnog srodstva” ne podrazumijeva ništa drugo osim onoga što je već predviđeno i Obiteljskim zakonom. Prema tom zakonu, brak ne mogu sklopiti krvni srodnici, međutim, i tu postoje iznimke. Kako stoji u zakonu, iznimno, iz opravdanih razloga, sud može dopustiti sklapanje braka između djece sestara i braće. Crkva i u tom slučaju inzistira na preciznom objašnjenju izvanredne situacije, koju potom ocjenjuje komisija. Župnik Najman ne pamti ni jedan takav slučaj.

- ‘Oprost od zapreke zločina’ odnosi se na situacije u kojima su se, primjerice, dvije osobe koje se žele vjenčati prije toga udružile i ubile supružnika jednog od njih. Naravno, njihovo vjenčanje, bilo u zatvoru ili poslije odsluženja kazne, je nešto što također mora odobriti država - rekao nam je Najman.

U napomeni na kraju spomenutoga cjenika taksi stoji kako bi se cijena za siromašne trebala umanjiti za 50 posto, dok bi za “posve siromašne” sve usluge trebale biti besplatne.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 813
VIDEO

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'

Izbori su iza nas, obrađeni su svi glasovi, a sada kreće političko nadmudrivanje. Tko će s kime koalirati i stvoriti većinu...

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef
IZBORNA NOĆ U MOSTU

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef

Božo Petrov došao je nešto prije 19 sati, ali je netragom nestao, pričalo se da je otišao kući oko 22 sata. Ipak, zvali su ga nazad. Ubrzo više neće biti predsjednik i Most traži novog šefa stranke
Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...
KOMENTAR BORISA RAŠETE

Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...

Plus+ Birači nisu previše kaznili HDZ ni za brojne afere, niti za Lex AP, ni za Turudića. Naprotiv, uz ovako visoku izlaznost njihova politika dobila je legitimaciju. A za nastavak vladavine trebat će im solidna trgovačka vještina