Obavijesti

News

Komentari 8

'Članovi Vlade bili upoznati s promjenama ugovora Ina-MOL'

'Članovi Vlade bili upoznati s promjenama ugovora Ina-MOL'
1

Lučić je ponovio kako su u raspravama sudjelovali bivši ministar financija Ivan Šuker, tadašnji ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković, bivša ministrica graditeljstva Marina Matulović Dropulić...

VIDEO

Bivši državni tajnik Igor Lučić u utorak je na ponovljenom suđenju bivšem premijeru Ivi Sanaderu i nedostupnom čelniku MOL-a Zsoltu Hernadiju ostao pri iskazu otprije sedam godina u kojem je ustvrdio da su članovi tadašnje Vlade, ali i članovi predsjedništva HDZ-a, bili upoznati s promjenama ugovora Ine i MOL-a.

Svjedočeći u utorak na Županijskom sudu o izmjenama međudioničkog ugovora Sanaderove vlade i mađarskog MOL-a kojom je Ina u potpunosti prepuštena strateškom partneru, Lučić je ponovio da su o izmjenama ugovora Ine i MOL-a članove užeg kabineta izvještavao bivši potpredsjednik Vlade Damir Polančec.

Lučić je ponovio kako su u raspravama sudjelovali bivši ministar financija Ivan Šuker, tadašnji ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković, bivša ministrica zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva Marina Matulović Dropulić, dok su tijekom rasprava o izdvajanju nerentabilnog plinskog poslovanja na sjednici bili i predstavnici tvrtke Plinacro.

Svjedok je potvrdio svoj raniji iskaz u kojem je kazao kako izdvajanje plinskog poslovanja nije bila zadaća njegovog povjerenstva, ali kako se o tome razgovaralo jer je Ina trpjela gubitke, na što je ukazivao i MOL kao strateški partner.  

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

"Nabavna cijena plina na međunarodnom tržištu bila je dvostruko viša od prodajne u Hrvatskoj, jer je cijene određivala vlada. Kada se o tome razgovaralo na vladi Sanader je upozorio na opasnost od povećavanja cijena plina za građane", izjavio je Lučić.

Na Sanaderov upit potvrdio je da je bivši premijer u više navrata na sjednicama ponovio formulaciju da hrvatska pozicija u Ini treba biti kao da ima 70 posto dionica, iako je njen dionički udio pao ispod 50 posto. Lučić je kazao da je prezentaciju kojom se pojašnjavaju promjene dioničkog ugovora Polančec na Sanaderov zahtjev održao i koalicijskim partnerima, a ne samo pred Vladom i predsjedništvom HDZ-a.

Ponovljeno suđenje Sanaderu i nedostupnom Hernadiju počelo je na zagrebačkom Županijskom sudu 23. listopada. Sanader je tada odbacio sve optužbe o primanju mita kako bi Mađarima prepustio upravljačka prava u Ini kao i na prvom suđenju kada Hernadi još nije bio optužen.

Osim za prepuštanje upravljačkih prava u Ini, za što je preko tvrtke Roberta Ježića navodno trebao primiti 10 milijuna eura, Uskok Sanadera u slučaju Ina-MOL tereti i da je s Hernadijem dogovorio izdvajanje nerentabilnog dijela plinskog poslovanja iz Ine. Optužnicom je predloženo i da Sanader, ako ga se osudi i presuda postane pravomoćnom, državi vrati 10 milijuna eura.

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 8
VIDEO

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'

Izbori su iza nas, obrađeni su svi glasovi, a sada kreće političko nadmudrivanje. Tko će s kime koalirati i stvoriti većinu...

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef
IZBORNA NOĆ U MOSTU

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef

Božo Petrov došao je nešto prije 19 sati, ali je netragom nestao, pričalo se da je otišao kući oko 22 sata. Ipak, zvali su ga nazad. Ubrzo više neće biti predsjednik i Most traži novog šefa stranke
Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...
KOMENTAR BORISA RAŠETE

Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...

Plus+ Birači nisu previše kaznili HDZ ni za brojne afere, niti za Lex AP, ni za Turudića. Naprotiv, uz ovako visoku izlaznost njihova politika dobila je legitimaciju. A za nastavak vladavine trebat će im solidna trgovačka vještina