Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Čobanković je 'gulio krumpire' i omogućio presudu Sanaderu

None Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Premda su takve izmjene u korist žrtava bile dobrodošle, u zadnje vrijeme se sve otvorenije govori o tome da bi se iz zakona u najnovijim izmjenama institut nagodbe mogao potpuno izbaciti

Presuda Ivi Sanaderu u slučaju Planinska vrlo vjerojatno ne bi bila moguća bez mogućnosti Državnoga odvjetništva da direktno sklapa nagodbe s okrivljenicima, ističe Jutarnji list u broju od petka.

Slučaj bivšega ministra poljoprivrede, šumarstva i vodnoga gospodarstva Petra Čobankovića, koji je u zamjenu za "guljenje krumpira" dao jedan od ključnih iskaza u slučaju Planinska, često se nalazio pod udarom javnosti zbog minorne kazne, no javnost je često zanemarivala činjenicu da se ozbiljni slučajevi protiv organiziranoga kriminala i korupcije svugdje u svijetu vrlo teško rješavaju bez insajdera, odnosno pokajnika, navodi dnevnik.

Izmjene Zakona o kaznenom postupku iz 2008. godine prvi put su Državnom odvjetništvu dale mogućnost da se direktno nagađa s okrivljenicima, odnosno ograničile sud samo na potvrđivanje već ranije dogovorene sankcije. Uz uvođenje instrumenta parcijalnoga imuniteta, tzv. oprosnice, novi ZKP donio je i dogovaranje nagodbi možda najvažniji alat kojim je Državno odvjetništvo, barem jedno vrijeme, vrlo uspješno otvaralo velike antikorupcijske slučajeve, podsjeća Jutarnji.

IVO OPET U REMETINCU Doktor za afere: Sude mu više od 7 godina, a kraj se ne nazire

U međuvremenu su, dodaju, oba instrumenta u izmjenama zakona doživjela svoja ograničenja. Npr. nagodba za određena kaznena djela, ona protiv života i tijela, dakle silovanje, ubojstvo i slično, više se nije mogla sklopiti između tužitelja i okrivljenika bez pristanka žrtve, odnosno njezine obitelji.

No, premda su takve izmjene u korist žrtava bile dobrodošle, u zadnje vrijeme se sve otvorenije govori o tome da bi se iz zakona u najnovijim izmjenama institut nagodbe mogao potpuno izbaciti. Time bi Državno odvjetništvo izgubilo važan, ako ne i ključan, alat u bilo kakvom velikom antikorupcijskom slučaju, ističe Jutarnji.

Podsjećaju da je posljednji veliki sudar koncepcija koje podržavaju nagodbu i onih koje joj se suprotstavljaju dogodio na pripremnom ročištu u slučaju protiv bivše sisačko-moslavačka županice Marine Lovrić-Merzel. Tada je sudac Ivan Turudić dva puta otvoreno prkosio nagodbi koju je Uskok sklopio s tajkunom Željkom Žužićem tvrdeći da mu je Uskok dao preblagu kaznu. Turudić je također tumačio da sudac ima pravo intervenirati u visinu kazne ako smatra da je ona neprikladna. Uskok je svoju poziciju dva puta branio i obranio smatrajući da je Žužićev iskaz ključan za dokazivanje da je Lovrić-Merzel primila mito, a Vrhovni sud je Uskoku dao za pravo.

OSUĐEN ZA PLANINSKU U Hotel Remetinec vraća se stari gost: Što sve čeka Ivu

Osnovni problem s nagodbama i lažni dojam koji se stvara u javnosti jeste da one predstavljaju oprost od kazne za okrivljenike te da društvo nema nikakvih benefita od njih, zaključuje Jutarnji list.

Komentari (8)
  • Važno je da su sada Njono , Šuker , Kalmeta; Bačić .. čisti i pošteni , oni nisu ništa jamili , sve je jamio sam Sani , bez ičije pomoći . Kradeze je sada čist . U kradezeu se najviše pazi na ugled i poštenje , vjerodostojnost je njiihova glavna vrlina , mi im vjerujemo , oni se bore za svoj narod .

    5. 4. 2019,   10:05
  • Hrvatska omerta?? Omerta je inace nepisani zakon talijanskih mafijaskih skupina, da i pod pretnjom smrti, nikada i nista ne kazu vlastima, ni bilo kome tko moze naskodidi skupini kojoj pripadaju. Omerta je, u tranziciji od Sicilije, Kalabrije, Napulja i Sardinije do Hrvatske (i ostatka Balkana), u Hrvata presla u svoju suprotnost. U Hrvatskoj sute posteni ljudi, a mafijasi (koji drze sve - i policiju, i medije , i vlast i oporbu, sudove...) ne zatvaraju usta...................FIKCIJA// --- Ovako vise ne ide i ne moze. Svi nas sheve i gule, u ovoj prokletoj zemlji posten i pokojni mu na isto dodje. Do kad cemo se vise saginjati i trpiti? Vrijeme nam je da progovorimo, da vrisnemo do neba,,,, da bejzpol palice, stilovi lopata i motika prorade. I to 24 sata na dan. ---- Suti budaletino i hajvane, cut ce te netko! ---- Pa i govorim da me netko cuje, **bem ti munjenu sudbinu nasu.

    5. 4. 2019,   10:29
  • A kad ce kradeze vratit onih trideset milijona kn nadenih u crnim fondovima za vrijeme cace?o tome niko negovori,a kradeze se uredno financira iz proracuna!!!!

    5. 4. 2019,   12:01