Obavijesti

News

Komentari 0

Corbyn počeo novu kampanju: Sustav pogoduje povlaštenima!

Corbyn počeo novu kampanju: Sustav pogoduje povlaštenima!
1

Izbori su prilika koja se ukaže jednom u generaciji da zbacimo korumpiranu elitu koja profitira na radu eksploatiranih radnika, laže javnosti i onečišćuje okoliš

VIDEO

Čelnik britanske oporbene laburističke stranke Jeremy Corbyn počeo je u četvrtak izbornu kampanju obećanjem da će raditi na preobrazbi političkog sustava koji pogoduje povlaštenima, a kojim, prema njegovim riječima, upravlja povlaštena elita utajivača poreza, milijardera i loših poslodavaca. 

Upravo na dan kada je Britanija trebala napustiti Europsku uniju i konzervativni premijer Boris Johnson i njegovi glavni protukandidat, laburist Corbyn, u četvrtak su počeli počeli kampanju za prijevremene izbore 12. prosinca predstavljajući potpuno oprečne vizije o tome kako bi trebalo izgledati peto najsnažnije gospodarstvo.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:19

 

Izbori su prilika koja se ukaže jednom u generaciji da zbacimo korumpiranu elitu koja profitira na radu eksploatiranih radnika, laže javnosti i onečišćuje okoliš, poručio je Corbyn u oštrom napadu na zapadni kapitalistički sustav. 

- Ovi su izbori jedinstvena prilika za generaciju da promijeni zemlju - rekao je 70-godišnji Corbyn, veteran socijalista u poruci koju je objavila njegova stranka.

Corbyn je nabrojao istaknute milijardere kao što su zemljoposjednik Hugh Grosvenor, vlasnik Sport Directa Mike Ashely, direktor tvrtke Ineos Jim Ratcliffe, upravitelj hedge fonda Crispin Odey i medijski tajkun Rupert Murdoch kao predstavnike britanskog nepoštenog sustava.

Predložio je nacionaliziranje željeznice, pošte i vodoprivrede i mnogo veće poreze za bankare koji su London učinili istaknutom svjetskom financijskom prijestolnicom. 

Službeno je: Britanija ostaje članica Unije do 31. siječnja
Službeno je: Britanija ostaje članica Unije  do 31. siječnja

Kampanja za izbore u Britaniji prva je koja će se održati u prosincu i bit će jedna od najtežih. Brexit je zamorio, ali i razbjesnio birače i nagrizao njihovu odanost dvjema glavnim političkim strankama.

U pet godina održana su dva povijesna referenduma, o neovisnosti Škotske 2014. i izlasku Velike Britanije iz Europske unije 2016., zatim parlamentarni izbori  2015. i 2017. i svi su ti izlasci dali neočekivane rezultate i izazvali krize, piše agencija Reuters.

Premijer Johnson, koji nije uspio u svojem naumu da izvede zemlju iz EU-a na 31. listopada, smatra izbore prilikom da konačno i provede Brexit te će u kampanji optuživati Corbyna da ugrožava budućnost Ujedinjenog Kraljevstva.

 

Johnson tvrdi da je plan laburista za održavanjem drugog referenduma o Brexitu kao i moguća spremnost laburista da podrže novi referendum o škotskoj neovisnosti put koji vodi raspadu UK-a.

- Danas je trebao biti dan na koji bi se proveo Brexit i mi konačno napustili EU - rekao je Johsnon u ranije pripremljenoj poruci.

- No unatoč velikom novom sporazumu koji sam dogovorio s EU-om, Jeremy Corbyn odbio je dopustiti da se to dogodi inzistirajući na više oklijevanja, više odgađanja i više nesigurnosti za obitelji i poslovanje - rekao je Johnson.

Britanija: Laburisti pristaju na prijevremene izbore u prosincu
Britanija: Laburisti pristaju na prijevremene izbore u prosincu

U svojoj kampanji Johnson će inzistirati na tome da  Brexit treba provesti kao bi se zemlja mogla fokusirati na ulaganja u javne službe. 

Konzervativci su u prednosti pred laburistima za 10 posto, prema anketama u listopadu. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'
POSTIZBORNI PREGOVORI

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a